Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Zwangerschap & XTC / MDMA

XTC / MDMA en zwangerschap

XTC / MDMA en zwangerschap

XTC is een drug, die mensen actief maakt en slaap onderdrukt. Hierdoor is er geen normaal dag/nacht ritme en wordt er meer energie verbruikt. Een normaal ritme is belangrijk tijdens de zwangerschap. Voor een goede ontwikkeling van het kind is het nodig, dat de moeder genoeg energie heeft en dat er goed en op tijd wordt gegeten. Veel XTC gebruik kan leiden tot vermoeidheid en gewichtsverlies. Hierdoor wordt er niet alleen te weinig voedsel gegeten om normaal te functioneren, maar de baby kan zich door te weinig voedingsstoffen ook niet goed ontwikkelen.

AFWIJKINGEN

Onderzoek heeft uitgewezen, dat het gebruik van XTC tijdens de zwangerschap de kans op aangeboren afwijkingen vijf keer groter is. Deze afwijkingen uiten zich voornamelijk in:

  • Afwijkingen aan het hart. Zoals het niet goed sluiten van de wand tussen de twee hartkamers.
  • Afwijkingen aan de ledematen. Dit uit zich bijvoorbeeld in klompvoeten, vergroeide tenen of vingers, het ontbreken van armen of benen.

Het is opvallend, dat de ernstigste afwijkingen ontstaan door gebruik van XTC tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap. Er zijn nog geen gegevens bekend van afwijkingen in de hersenen. Wel is bij proefdieren aangetoond dat XTC een negatief effect had op de ontwikkeling van de hersenen.

Een ander probleem is dat in combinatie met XTC vaak ook andere drugs (speed, cannabis, cocaïne) wordt gebruikt, dit brengt extra risico’s met zich mee.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin