Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Bevalling & Cocaïne

Cocaïne en problemen tijdens de bevalling

Cocaïne en problemen tijdens de bevalling

Cocaïne/ crack gebruik kan leiden tot het loslaten van de placenta waarna het kind vaak te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van complicaties.

Bij cocaïne en andere middelen die een vaat-vernauwend effect hebben treedt vaak placenta insufficiëntie op met groeiretardatie (verstoorde groei) van het kind als gevolg. Dit heeft gevolgen voor de bevalling. Tijdens de weeën-activiteit moet de placenta extra hard werken om het kind tijdens de pauze tussen de weeën van zuurstof te voorzien. Bij een placenta insufficiëntie met als gevolg een te klein kind, is de placenta daartoe niet meer in staat. Bij moeders die cocaïne gebruiken komen spoed keizersnede’s hierdoor vaker voor.

VERSLAAFDE BABY

Bij regelmatig intensief gebruik kan ook de foetus verslaafd raken een cocaïne. Na de geboorte kan het kind dan ontwenningsverschijnselen vertonen. Dit wordt ook wel het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS) genoemd. De ontwenningsverschijnselen van een pasgeborene kunnen kort na de geboorte ontstaan. Het kan enkele dagen duren voordat de ontwenning verschijnselen in het kind tot stand komen.

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN BABY

De ontwenningsverschijnselen zijn o.a. hyperactief, opvliegerig, onophoudelijk schel gehuil, verhoogde spierspanning, hyperactieve reflexen, zweten, trillingen, onregelmatige slaappatronen, toenemende ademhaling, ongecontroleerd en ineffectief zuigen en slikken, niezen, braken, diarree. In de ergste gevallen vindt er slechte ontwikkeling plaats. Ook kan de baby convulsies (“trekkingen”) krijgen. De ontwenningsverschijnselen kunnen mild of ernstig zijn en duren vaak enkele dagen.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin