VG sector (LVB)

Ben je werkzaam in de VG sector, en begeleid je mensen met een Licht Verstandelijke Beperking? Dan kan dit interessant  zijn voor jou en je organisatie.

Web App

Cliënten met een licht verstandelijke beperking (LVB) die middelen gebruiken: Wat moet je daar als begeleider over weten? Wat kun je voor deze cliënten doen? Deze twee vragen zijn de basis voor de web app ‘Gebruik en verslaving LVB’. Cordaan heeft deze samen met Jellinek ontwikkeld maar vrijwel alle informatie ook te gebruiken in andere organisaties.

De uitgangspunten van beleid (voorlichten, ontmoedigen, signaleren, motiveren en behandelen) zijn in deze app uitgewerkt in concrete handelingsrichtlijnen voor de dagelijkse praktijk. Bijvoorbeeld: Hoe spreek je een cliënt aan die onder invloed is? Wat moet ik weten over cannabis? Hoe kan ik gebruik signaleren en wat kan ik doen? Waar lopen we tegenaan?

De app bevat informatie, filmpjes, instructies, verwijzingen naar websites en testen, signaleringslijsten en een functieanalyse. De app is bedoeld voor begeleiders, maar veel onderdelen kunnen samen met de cliënt worden bekeken.

De web app is hier direct te gebruiken.

Je vindt hem ook op deze website.

Informatie Waaier

Deze waaier is bedoeld voor zorgprofessionals in de Jeugdzorg en voor beroepskrachten in de VG-sector. Deze tool kan je helpen bij de begeleiding van middelengebruik van je cliënt. In elke fase van de begeleiding van je cliënt kan deze tool je ondersteunen bij een gesprek over middelengebruik, gamen of gokken. Deze tool helpt je het best als je eerst deskundigheidsbevordering hebt gehad van de verslavingsinstelling in jouw omgeving.

Download de waaier hier gratis: Waaier_Jellinek

Consultatie, advies en training

Voor vragen, ga naar het aanbod voor LVB van Jellinek Preventie. Jellinek preventie biedt: Beleidsondersteuning, deskundigheidsbevordering, casuïstiekondersteuning, cliëntondersteuning, gesprekken voor de cliënt met een LVB, of groepsaanbod voor cliënten met een LVB. Voor meer informatie bel naar: 020 – 590 1330.

Meer informatie over LVB behandeling vind je hier.