Informatie over alcohol & drugs

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Bevalling & Speed

Speed en problemen tijdens de bevalling

Speed en problemen tijdens de bevalling

LOSLATEN PLACENTA

Het gebruik van speed tijdens de zwangerschap kan voor veel problemen zorgen. Een verhoging van de bloeddruk van de moeder en in de placenta kan leiden tot het vroegtijdig loslaten van de placenta van de baarmoederwand (solutio placenta). Dit leidt tot een kritieke situatie, wat meestal leidt tot een miskraam of een vroegtijdige bevalling. Pasgeborenen van moeders, die speed hebben gebruikt, hebben vaak een te laag geboortegewicht.

Bij amfetamine en andere┬ámiddelen die een vaat-vernauwend effect hebben treedt vaak placenta insuffici├źntie op met groeiretardatie (verstoorde groei) van het kind als gevolg. Dit heeft gevolgen voor de bevalling, tijdens wee├źn-activiteit moet de placenta extra hard werken om het kind tijdens de wee├źn pauze van zuurstof te voorzien. Bij een placenta insuffici├źntie met als gevolg een te klein kind, is┬áde placenta daartoe niet meer in staat. Bij moeders die amfetamine┬ágebruiken komen spoed keizersnede’s hierdoor vaker voor.

VERSLAAFDE BABY

Een groot deel van de kinderen van moeders die aan speed verslaafd waren tijdens de zwangerschap, wordt verslaafd geboren. De kinderen hebben dan het zogenoemde ÔÇśneonataal abstinentie syndroomÔÇÖ (NAS). Dit kenmerkt zich door: extreme beweeglijkheid, verhoogde ademhaling, hyperactiviteit en soms zelfs ÔÇśtrekkingenÔÇÖ (convulsies). Deze babyÔÇÖs zijn trillerig en zijn niet goed in staat om met de omgeving een interactie aan te gaan. Ze zijn snel ge├»rriteerd en moeilijk te troosten als ze huilen. De kinderen worden altijd een tijd ter observatie in het ziekenhuis gehouden in verband met eventuele complicaties.

WIEGENDOOD

Kinderen van moeders die speed gebruikten tijdens de zwangerschap hebben ook een grotere kans op wiegendood. Onduidelijk is nog of dit alleen door de speed wordt veroorzaakt of dat andere factoren (zoals leefstijl en andere middelengebruik) de oorzaak zijn.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat