Informatie over alcohol & drugs

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Bevalling & Basecoke

Cocaïne en problemen tijdens de bevalling

Cocaïne en problemen tijdens de bevalling

Cocaïne/ crack gebruik kan leiden tot het loslaten van de placenta waarna het kind vaak te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren kinderen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van complicaties.

Bij coca├»ne en andere┬ámiddelen die een vaat-vernauwend effect hebben treedt vaak placenta insuffici├źntie op met groeiretardatie (verstoorde groei) van het kind als gevolg. Dit heeft gevolgen voor de bevalling. Tijdens de wee├źn-activiteit moet de placenta extra hard werken om het kind tijdens de pauze tussen de wee├źn van zuurstof te voorzien. Bij een placenta insuffici├źntie met als gevolg een te klein kind, is┬áde placenta daartoe niet meer in staat. Bij moeders die coca├»ne gebruiken komen spoed keizersnede’s hierdoor vaker voor.

VERSLAAFDE BABY

Bij regelmatig intensief gebruik kan ook de foetus verslaafd raken een cocaïne. Na de geboorte kan het kind dan ontwenningsverschijnselen vertonen. Dit wordt ook wel het Neonataal Abstinentie Syndroom (NAS) genoemd. De ontwenningsverschijnselen van een pasgeborene kunnen kort na de geboorte ontstaan. Het kan enkele dagen duren voordat de ontwenning verschijnselen in het kind tot stand komen.

ONTWENNINGSVERSCHIJNSELEN BABY

De ontwenningsverschijnselen zijn o.a. hyperactief, opvliegerig, onophoudelijk schel gehuil, verhoogde spierspanning, hyperactieve reflexen, zweten, trillingen, onregelmatige slaappatronen, toenemende ademhaling, ongecontroleerd en ineffectief zuigen en slikken, niezen, braken, diarree. In de ergste gevallen vindt er slechte ontwikkeling plaats. Ook kan de baby convulsies (ÔÇťtrekkingenÔÇŁ) krijgen. De ontwenningsverschijnselen kunnen mild of ernstig zijn en duren vaak enkele dagen.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat