Onderzoek & publicaties

Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR)

Bruggen bouwen tussen zorg en wetenschap. Het Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR) is het onderzoeksinstituut van de Academische Werkplaats Verslaving van Arkin/Jellinek en verbonden aan het AmsterdamUMC, afdeling Psychiatrie. Het kennisnetwerk van het AIAR richt zich op innovatie, onderzoek en implementatie in de verslavingszorg.

Vanaf 2012 is de Academische Werkplaats Verslaving actief binnen Jellinek en andere onderdelen van Arkin, zoals Mentrum, PuntP en de BasisGGZ. Jellinek vindt het belangrijk een bijdrage te leveren aan het vergroten van kennis over verslaving en de behandeling van verslaving. We doen dat door wetenschappelijk onderzoek te initiëren en uit te voeren binnen onze behandelafdelingen. Onze specialisten werken samen met hoogleraren en onderzoekers van internationaal toonaangevende onderzoeksinstituten op het gebied van middelengebruik en verslaving. Mede door deze onderzoeksactiviteiten heeft Jellinek als eerste in de verslavingszorg een TOPGGz erkende afdeling.

Kijk voor meer informatie over het onderzoek van AIAR en de academische werkplaats Verslaving bij Jellinek op de website van het AIAR.

Wetenschappelijk onderzoek & publicaties

Het wetenschappelijk onderzoek van Jellinek / AIAR heeft de afgelopen jaren geleid tot een veelheid aan publicaties in internationale gerenommeerde journals voor verslaving en psychiatrie. Ook zijn diverse proefschriften voltooid.

Trendonderzoek

Tevens ontwikkelt Jellinek preventieprojecten die gebaseerd zijn op de onderzoeksresultaten van Antenne. Antenne is een jaarlijks trendonderzoek naar alcohol- en druggebruik onder jongeren. Antenne werd meer dan 25 jaar geleden opgezet door de Universiteit van Amsterdam en Jellinek. Sinds 2018 wordt de monitor uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam, waar het is ingebed in het onderzoeksprogramma Urban Vitality.