Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Bevruchting & Tabak

Tabak en bevruchting

Tabak en bevruchting

SPERMACELLEN

Langdurig roken kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van het sperma en de spermacellen. Hoe langer en hoe meer de man rookt hoe groter de kans is op schadelijke effecten. Deze zijn onder andere:

  • Minder spermacellen in het sperma. Sommige stoffen in de rook van sigaretten komen helemaal tot in de zaadbal, waar de spermacellen worden gemaakt. Hier verstoren ze het proces van de productie van de spermacel, waardoor er minder spermacellen worden gemaakt.
  • Vergroting van het aantal witte bloedcellen in het sperma. Dit is te wijten aan de nicotine. De witte bloedcellen zitten de spermacellen in de weg waardoor de spermacellen de eicel moeilijker kunnen bevruchten.
  • Vermindering van de kwaliteit van het sperma. Dit is vooral te zien bij zware rokers. Dit kan het gevolg zijn van de verminderde hoeveelheid van het hormoon testosteron in het bloed bij rokers. Testosteron is een van de hormonen, die er voor zorgt dat de productie van spermacellen optimaal verloopt en dat de spermacellen in een goede staat verkeren als ze nodig zijn voor een bevruchting.
  • Impotentie. Onderzoek heeft uitgewezen dat een van de gevolgen van roken, het dichtslibben van aderen (artherosclerosis) is. Als dit in de hersenen of het hart gebeurt, levert dit een levensbedreigende situatie op. Als dit in de bloedvaten van de penis gebeurt, zal de man er niet meteen aan overlijden, maar kan de man wel impotent worden.
  • Schade aan het genetisch materiaal van de spermacel. Dit zorgt ervoor dat de kans op succesvolle bevruchting afneemt. Er zijn echter nog geen specifieke aangeboren afwijkingen die alleen aan roken kunnen worden toegeschreven.

EICELLEN

Roken kan schadelijke gevolgen hebben voor de kwaliteit en ontwikkeling van de eicellen en de bevruchting. Roken vergroot de kans op:

  • Onvruchtbaarheid. Onderzoek heeft uitgewezen dat van de rokende vrouwen (gemiddelde roker) 21% onvruchtbaar is, terwijl dit bij niet rokende vrouwen 14% is.
  • Het krijgen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Hierbij nestelt de eicel zich in de eileider in plaats van in de baarmoeder. Dit kan komen, doordat door het roken de eileider smaller kan zijn, of de transportharen, waarmee de eileider bedekt is, niet goed genoeg bewegen. Het hebben van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een pijnlijke en gevaarlijke aangelegenheid. Het embryo moet verwijderd worden en overleeft dit niet. De eileider is een sterk doorbloed weefsel. Een gevaar bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is dat de eileider kan scheuren. Het bloedverlies door een gebarsten eileider kan zo hoog zijn, dat de vrouw dit niet overleeft.
  • Het vroegtijdig overgaan in de menopauze. Veel en langdurig roken kan de hormoonhuishouding verstoren. Een vrouw kan op jonge leeftijd last krijgen van de menopauze.

BLOEDTOEVOER PLACENTA

Ook beïnvloedt roken de bloedtoevoer van de placenta. Dit heeft gevolgen voor de innesteling van de bevruchtte eicel, deze zal moeilijker kunnen innestelen. Dit heeft ook gevolgen voor IVF (in vitro fertilisatie). De kans dat een IVF behandeling succesvol is, is bij rokers kleiner. Als de vrouw via IVF zwanger wil worden wordt is de kans op succes dus groter als ze stopt met roken.

TABAK EN ‘DE PIL’

Vorming bloedpropjes

Hormonale anticonceptiemiddelen, zoals ‘de pil’, kunnen de kans op vorming van bloedpropjes in de bloedcirculatie vergroten. Deze bloedpropjes kunnen in de longen, het hart en de hersenen terechtkomen en de bloedstroom verstoppen, waardoor een deel van het desbetreffende orgaan geen of te weinig bloed krijgt. Deze bijwerking van ‘de pil’ komt zeer zelden voor, maar door roken wordt de kans erop wel groter.

Kans op hartinfarct

Uit onderzoek is gebleken, dat een van de gevaren van het slikken van ‘de pil’ een vergrote kans op een hartinfarct is. Als een vrouw daarbij ook nog rookt, dan wordt de kans op een infarct nog eens 3 keer zo groot voor vrouwen die minder dan 15 sigaretten per dag roken en 20 keer zo groot bij meer dan 15 sigaretten per dag.

Kans op hartkramp en hersenbloeding

Roken kan niet alleen de kans op een hartaanval hartinfarct tijdens het gebruik van ‘de pil’ vergroten, maar verhoogt ook de kans op hartkramp en hersenbloedingen. Gematigde rokers hebben twee keer zoveel kans op het krijgen van problemen met het hart (vooral met de kransslagaders). Bij zware rokers is deze kans zelfs vier keer zo groot, vergeleken met niet-rokers. Als er gestopt wordt met roken duurt het ongeveer 3-5 jaar voordat het risico terug is gebracht naar het niveau van niet rokers.

TABAK EN DE GENEN

Bepaalde stoffen die in rook van sigaretten zitten zijn kankerverwekkend. Dit houdt in dat de stoffen cellen kunnen aanzetten om ongecontroleerd te groeien. Ook kan het roken van tabak leiden tot DNA schade waardoor de kans op afwijkingen wordt vergroot.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin