Informatie over alcohol & drugs

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Bevruchting & Tabak

Tabak en bevruchting

Tabak en bevruchting

SPERMACELLEN

Langdurig roken kan schadelijk zijn voor de kwaliteit van het sperma en de spermacellen. Hoe langer en hoe meer de man rookt hoe groter de kans is op schadelijke effecten. Deze zijn onder andere:

EICELLEN

Roken kan schadelijke gevolgen hebben voor de kwaliteit en ontwikkeling van de eicellen en de bevruchting. Roken vergroot de kans op:

BLOEDTOEVOER PLACENTA

Ook beïnvloedt roken de bloedtoevoer van de placenta. Dit heeft gevolgen voor de innesteling van de bevruchtte eicel, deze zal moeilijker kunnen innestelen. Dit heeft ook gevolgen voor IVF (in vitro fertilisatie). De kans dat een IVF behandeling succesvol is, is bij rokers kleiner. Als de vrouw via IVF zwanger wil worden wordt is de kans op succes dus groter als ze stopt met roken.

TABAK EN ÔÇśDE PILÔÇÖ

Vorming bloedpropjes

Hormonale anticonceptiemiddelen, zoals ÔÇśde pilÔÇÖ, kunnen de kans op vorming van bloedpropjes in de bloedcirculatie vergroten. Deze bloedpropjes kunnen in de longen, het hart en de hersenen terechtkomen en de bloedstroom verstoppen, waardoor een deel van het desbetreffende orgaan geen of te weinig bloed krijgt. Deze bijwerking van ÔÇśde pilÔÇÖ komt zeer zelden voor, maar door roken wordt de kans erop wel groter.

Kans op hartinfarct

Uit onderzoek is gebleken, dat een van de gevaren van het slikken van ÔÇśde pilÔÇÖ een vergrote kans op een hartinfarct is. Als een vrouw daarbij ook nog rookt, dan wordt de kans op een infarct nog eens 3 keer zo groot voor vrouwen die minder dan 15 sigaretten per dag roken en 20 keer zo groot bij meer dan 15 sigaretten per dag.

Kans op hartkramp en hersenbloeding

Roken kan niet alleen de kans op een hartaanval hartinfarct tijdens het gebruik van ÔÇśde pilÔÇÖ vergroten, maar verhoogt ook de kans op hartkramp en hersenbloedingen. Gematigde rokers hebben twee keer zoveel kans op het krijgen van problemen met het hart (vooral met de kransslagaders). Bij zware rokers is deze kans zelfs vier keer zo groot, vergeleken met niet-rokers. Als er gestopt wordt met roken duurt het ongeveer 3-5 jaar voordat het risico terug is gebracht naar het niveau van niet rokers.

TABAK EN DE GENEN

Bepaalde stoffen die in rook van sigaretten zitten zijn kankerverwekkend. Dit houdt in dat de stoffen cellen kunnen aanzetten om ongecontroleerd te groeien. Ook kan het roken van tabak leiden tot DNA schade waardoor de kans op afwijkingen wordt vergroot.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat