Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Borstvoeding & Cannabis

Cannabis en borstvoeding

Cannabis en borstvoeding

Het wordt afgeraden om borstvoeding te geven wanneer de moeder cannabis gebruikt.

THC IN MOEDERMELK

De werkzame stof in cannabis, THC, komt terecht in de moedermelk waarna het aan het kind wordt doorgegeven. Bij langdurig en intensief gebruik kan het THC gehalte van de moedermelk acht keer zo hoog zijn als dat van de moeder zelf. Dit komt omdat de THC goed oplost in het vet wat in de moedermelk zit. Aangezien o.a. de hersenen van het kind in deze periode nog volop in ontwikkeling zij wordt het afgeraden om tijdens het geven van borstvoeding cannabis te gebruiken.

Daarnaast zitten er in cannabis nog ongeveer 150 andere cannabinoïden. Van deze stoffen is nog onvoldoende bekend of ze doordringen in de moedermelk en of ze schadelijke gevolgen hebben voor het kind. Ook is het niet duidelijk hoe lang het duurt voordat deze stoffen uit het lichaam verdwenen zijn.

KWALITEIT EN HOEVEELHEID MOEDERMELK

Hoewel het waarschijnlijk is dat hoge concentraties THC nadelige effecten heeft voor het kind is er nog geen studie die hoge concentraties THC in verband brengt met ziektes of afwijkingen. Onderzoek hiernaar is erg lastig te doen, omdat in veel gevallen ook cannabis tijdens de zwangerschap wordt gebruikt wat van invloed kan zijn op de gevonden resultaten. Bij proefdieren is al wel aangetoond dat THC een negatieve invloed heeft op de kwaliteit en hoeveelheid moedermelk, maar studies hiernaar bij mensen ontbreken.

VERMINDERDE ZUIGREFLEXEN

Wel lijkt het erop dat baby’s die veel THC binnenkrijgen via de moedermelk kort hierna een verminderde zuigreflex hebben. Het lijkt of ze, net als de moeder zelf, een beetje verdoofd worden door de THC. Doordat de zuigreflex afneemt krijgt de baby ook minder moedermelk binnen. Naast de verminderde zuigreflex zijn verder (nog) geen ziektes of afwijkingen toe te schrijven aan THC in de moedermelk.

Aangezien cannabis wordt gerookt met tabak, geldt ook hier dat het roken gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind.

Het wordt aangeraden om na eenmalig een joint te hebben gerookt een aantal dagen te kolven en de melk weg te gooien. Als je helemaal geen risico wilt lopen zal je een aantal weken moeten kolven en de melk weg moeten gooien. Het risico bestaat dan wel dat het kindje na een aantal weken flesvoeding helemaal geen borstvoeding meer wil.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin