EHBDu

Algemene informatie

Wie werkt in het uitgaansleven, op evenementen of als eerste hulp verlener, krijgt vroeg of laat te maken met mensen die onwel of onhandelbaar worden. Soms wordt een dergelijk incident of dit gedrag (mede) veroorzaakt door alcohol en/of drugs. Deze incidenten komen niet vaak voor. Maar als het gebeurt, is het belangrijk dat de aanwezige professionals adequaat kunnen reageren. De training Eerste Hulp Bij Drank- en drugsincidenten in het uitgaanscircuit (EHBDu-V) biedt handvatten hiervoor.

Jellinek biedt de EHBDu-V cursus aan voor iedereen die werkzaam is in het uitgaansleven. De cursus is ontwikkeld door Educare Groningen. Jellinek voert deze uit in Amsterdam. Voor EHBO’ers is er ook de uitgebreide EHBDu-H cursus. Meer informatie over de EHBDu-H vind je op de website van Educare.

De landelijke cursussen EHBDu zijn evidence- en practice-based en ontwikkeld op basis van de brede expertise in drugs van het Trimbos-instituut, voorlichting van Unity en ervaringen van en wetenschappelijk onderzoek door Educare Groningen.

Cursist kan na de training:

 • De meest voorkomende uitgaansdrugs benoemen en daarbij beschrijven: het globale effect, de gewenste effecten en de werkingsduur.
 • De fysiologie van stimulerende en verdovende middelen herkennen.
 • Weergeven welke factoren een rol kunnen spelen bij onwelwordingen en aangeven op welke wijze deze kunnen worden beïnvloed.
 • Het ABCD|HHH-schema uiteenzetten en de acute beelden in het schema plaatsen.
 • Eerstehulp verlenen bij de acute beelden, met specifiek: hulp bij opwindingsdelier.
 • Hulp bij bewusteloosheid (toepassen stabiele zijligging).
 • De drugsgerelateerde noodsignalen beschrijven.
 • Adequaat alarmeren.

Aanbod en aanmelding

Volledige cursus incompany

Jellinek biedt de volledige cursus incompany aan. Een volledige cursus kost € 850 (ex. BTW) voor de variant met 2 x 2 dagdelen. De variant met zelfstudie kost € 700 (ex. BTW). Komt de inhoud niet helemaal overeen met je behoefte en heb je een specifieke vraag voor een training of voorlichting op maat? Wij kunnen samen met jou kijken wat past bij je wensen.

Bel voor meer informatie en/of advies met Tom Bart op 020 – 590 1330 of mail naar preventie@jellinek.nl.

Aanmelden kan ook via dit formulier.

Volledige cursus vrije inschrijving

Bij voldoende aanmeldingen organiseren we trainingen met open inschrijving. De kosten hiervoor zijn € 110 per persoon. Deze cursussen vinden plaat op de Jacob Obrechtstraat 92.

Bel voor meer informatie en/of advies op via 020 – 590 1330 of mail naar preventie@jellinek.nl.

Her-certificering

Je kunt ook een herhalingsles afnemen voor her-certificering als de 2 jarige geldigheid van de certificaten bijna is verlopen. Dit kost € 400 (ex BTW) voor een volledige incompany training of € 50 voor een losse aanmelding. Let op! deze her-certificering geldt alleen voor certificaten van Educare en je moet in het bezit zijn van een geldig (dus niet al verlopen) Educare certificaat.

Bel voor meer informatie en/of advies op via 020 – 590 1330 of mail naar preventie@jellinek.nl.

Aanmelden kan ook via dit formulier.

Praktische informatie

 • De cursus is in het Nederlands.
 • De cursus duurt in totaal ongeveer 5 uur, verdeeld over 2 dagdelen met minimaal 3 dagen en maximaal 2 weken er tussen. Het eerste deel gaat voornamelijk over middelenkennis en de bijbehorende effecten en risico’s. Het tweede deel gaat onder andere over de hulpverlening en het alarmeren.
 • Bij het 2e deel worden twee toetsen afgenomen. De eerste toets gaat over de kennis opgedaan in het eerste deel. De tweede toets is een korte casustoets. Deze worden nagekeken door Educare, de ontwikkelaar van de cursus. Het voldoende afsluiten van de toetsen is verplicht voor het behalen van het certificaat. Bij behalen van een onvoldoende op de toets bestaat er één herkansingsmogelijkheid. Deze wordt nadien binnen 6 weken apart ingepland.
 • Na afloop worden de certificaten door Educare opgesteld. Deze zullen een week na het 2e deel ongeveer binnen zijn. De certificaten zijn vervolgens 2 jaar geldig.
 • Er kunnen maximaal 12 mensen aan deelnemen. De definitieve deelnemerslijst (met geboortedata) dient 1 week voor deel 1 rond te zijn. De deelnemers moeten een geldig legitimatie bewijs bij zich hebben bij de cursus, deze wordt gecontroleerd.
 • De locatie en data zijn flexibel in te plannen. Het kan bij de aanvrager op locatie als daar beamer, scherm en geluid aanwezig is. Anders kan het ook op locatie van Jellinek.
 • Ben je al gecertificeerd maar verloopt je certificaat binnenkort? Her-certificering kan door middel van een herhalingsles. Deze les duurt ongeveer 2 uur en is een herhaling van de stof van de EHBDu cursus, ge-update naar de meest recente ontwikkelingen.

Nieuw:

De EHBDu-V cursus is nu ook met gedeeltelijke zelfstudie beschikbaar. Bij deze variant wordt een deel van de inhoud van het eerste dagdeel vervangen door zelfstudie. Deelnemers hoeven hierdoor maar één dagdeel de fysieke cursus te volgen.

 • Cursisten ontvangen en bestuderen tevoren de pdf Reader EHBDu-VZ.
 • Cursisten volgen klassikaal deel.
 • Certificering volgt indien docent de cursist competent acht, de cursist 100% aanwezig is geweest en de toets met een voldoende is beoordeeld.

 

Versie: augustus 2023