Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.
Drugs komen in de hersenen terecht, omdat ze de bloed-hersenbarriere passeren. Dit is een kleine opening naar de hersenen, een soort zeef, die er voor zorgt dat de meeste schadelijke stoffen niet in de hersenen komen. Drugs komen wel door deze zeef heen, en daarom kunnen ze in de hersenen werken.
De moederkoek werkt ook als zo’n soort zeef. Deze zorgt er voor dat de meeste (schadelijke) stoffen niet bij het ongeboren kind terecht kunnen komen. Drugs hebben de eigenschap dat ze door kleine barrieres heenkomen, dus door de bloed-hersen-barriere, maar ook door de moederkoek. Hierdoor komen de meeste drugs terecht bij het ongeboren kind. Wat schadelijk voor het kind kan zijn.
Daarom raden we alle drugsgebruik tijdens de zwangerschap af.
GHB passeert de placenta(moederkoek) en komt direct bij het kind terecht, er is nog te weinig onderzoek gedaan naar mensen, maar bij dieren leidt het tot een verhoogde kans op abortus een miskraam. Door experts wordt gedacht dat GHB dezelfde effecten op het ongeboren kind kan hebben als alcohol, en mogelijk kan leiden tot het foetaal-alcoholsyndroom.
Tegenwoordig wordt GHB als wel als medicijn gebruikt (voor behandeling van narcolepsie) in de vorm van het middel Xyrem. Tijdens de ontwikkeling is Xyrem getest op zwangere ratten. Het geboortegewicht van nakomelingen van de ratten die Xyrem in hoge dosis ingespoten hadden gekregen lag lager dan bij de groep die het medicijn niet ingespoten kreeg. Bij mensen is dit echter nooit getest, er is dus niet met zekerheid te zeggen wat de effecten bij mensen zijn.
Mede door deze onzekerheid wordt afgeraden om GHB te gebruiken tijdens de zwangerschap.