Informatie over alcohol & drugs

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Zwangerschap & GHB

GHB en zwangerschap

GHB en zwangerschap

Drugs komen in de hersenen terecht, omdat ze de bloed-hersenbarriere passeren. Dit is een kleine opening naar de hersenen, een soort zeef, die er voor zorgt dat de meeste schadelijke stoffen niet in de hersenen komen. Drugs komen wel door deze zeef heen, en daarom kunnen ze in de hersenen werken.

De moederkoek werkt ook als zoÔÇÖn soort zeef. Deze zorgt er voor dat de meeste (schadelijke) stoffen niet bij het ongeboren kind terecht kunnen komen. Drugs hebben de eigenschap dat ze door kleine barrieres heenkomen, dus door de bloed-hersen-barriere, maar ook door de moederkoek. Hierdoor komen de meeste drugs terecht bij het ongeboren kind. Wat schadelijk voor het kind kan zijn.

Daarom raden we alle drugsgebruik tijdens de zwangerschap af.
GHB passeert de placenta(moederkoek) en komt direct bij het kind terecht, er is nog te weinig onderzoek gedaan naar mensen, maar bij dieren leidt het tot een verhoogde kans op abortus een miskraam. Door experts wordt gedacht dat GHB dezelfde effecten op het ongeboren kind kan hebben als alcohol, en mogelijk kan leiden tot het foetaal-alcoholsyndroom.

LAGER GEBOORTEGEWICHT

Tegenwoordig wordt GHB als wel als medicijn gebruikt (voor behandeling van narcolepsie) in de vorm van het middel Xyrem. Tijdens de ontwikkeling is Xyrem getest op zwangere ratten. Het geboortegewicht van nakomelingen van de ratten die Xyrem in hoge dosis ingespoten hadden gekregen lag lager dan bij de groep die het medicijn niet ingespoten kreeg. Bij mensen is dit echter nooit getest, er is dus niet met zekerheid te zeggen wat de effecten bij mensen zijn.

Mede door deze onzekerheid wordt afgeraden om GHB te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat