Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.
Cocaïne / crack gaat snel via het lichaam van de moeder door placenta en hoopt op in de foetus. Cocaïne is een sterk stimulerend middel. Het zorgt voor een snellere hartslag en het samentrekken van bloedvaten. Deze effecten geven een drastische verhoging van de bloeddruk in zowel de moeder als het kind (foetus). De bloedvaten van een foetus zijn heel erg gevoelig en dun. Snelle verschuivingen in bloeddruk kunnen ernstige consequenties hebben voor zowel moeder als kind. Een spontane bloeddrukverhoging in de foetus kan een hersenbloeding veroorzaken, voordat het kind is geboren.
Het samentrekken van bloedvaten leidt ook tot een afname van de bloed- en zuurstofaanvoer naar de placenta en de foetus. Een slechte bloed- en zuurstof aanvoer heeft invloed op de groei en ontwikkeling van de foetus.
Bij cocaïne en andere middelen die een vaat-vernauwend effect hebben treedt vaak placenta insufficiëntie op met groeiretardatie (verstoorde groei) van het kind als gevolg.
Verder kan cocaïne de ontwikkeling van het zenuwstelsel negatief beïnvloeden. Er is een verhoogde kans op vroegtijdige geboorte, groeiachterstand en hersenbeschadiging. Het kind overlijdt hierbij vaak in de baarmoeder door de groeiachterstand.
Een solutio placenta is het vroegtijdig (voor de geboorte) loslaten van de placenta (nageboorte) van de baarmoederwand. Dit leidt tot een kritieke situatie, wat meestal leidt tot een miskraam of een vroegtijdige bevalling. Bovendien kunnen er afwijkingen aan de urinewegen (door vermindering van de doorbloeding), hart, gezicht en ledematen ontstaan. Ook komen darmafsluitingen vaak voor.
In het laatste trimester van de zwangerschap kan het gebruik van cocaïne leiden tot een verhoogde activiteit van de foetus en tot het samentrekken van de baarmoederwand. De kans dat de vliezen breken vroegtijdig is bij zwangere vrouwen die cocaïne gebruiken 15 keer zo groot.