Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Zwangerschap & Alcohol

Alcohol en zwangerschap

Alcohol en zwangerschap

Als je zwanger bent is het veiligste advies om niet te drinken. Alcohol is op ieder moment van de zwangerschap schadelijk voor het ongeboren kind. De risico’s nemen toe naarmate de consumptie stijgt. Andersom leidt iedere vermindering van gebruik tot afname van de risico’s. Bekijk de animaties over de effecten van het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap op de website van het FAS project.

MINDER DAN EEN GLAS PER DAG

Bij minder dan een glas alcohol per dag is mogelijk het risico van een miskraam of vroeggeboorte al verhoogd. Minder dan 1 glas kan ook al een negatieve invloed hebben op de mentale ontwikkeling van het kind.

EEN TOT TWEE GLAZEN PER DAG

Bij een tot twee glazen per dag worden deze risico’s groter. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling van het kind is bij deze hoeveelheden in vele studies aangetoond. Ook worden de ademhalingsbewegingen van de ongeboren baby onderbroken. Dit zou nadelig kunnen zijn voor de ontwikkeling van de longen, hoewel dat nog niet is aangetoond.

TWEE TOT 6 GLAZEN PER DAG

Bij 2 tot 6 glazen neemt het risico van miskramen en vroeggeboorte verder toe. Een negatieve invloed op de mentale ontwikkeling is vrijwel zeker. Volgens een Amerikaanse studie leidde het drinken van iets meer dan 2 glazen alcohol per dag (of het af en toe drinken van 6 glazen of meer) al tot een minder goed geheugen, intelligentie en rekenvaardigheid. Ook ontstaat er een verhoogd risico dat het kind op latere leeftijd alcoholgerelateerde problematiek ontwikkelt.

FOETAAL ALCOHOL SYNDROOM (FAS)

Bij 6 glazen of meer ontstaan naast de reeds genoemde risico’s ook het risico van aangeboren afwijkingen en op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit kan ook gebeuren als de vrouw weinig drinkt maar bij sommigen gelegenheden zes glazen of meer drinkt.

Het FAS wordt gekenmerkt door:

  • Een lager geboortegewicht en een geringere lichaamslengte. Het kind groeit ook na de geboorte langzamer.
  • Een kleinere schedel. Het gezicht kan ook bepaalde afwijkingen hebben zoals een platte neus, smalle bovenlip en smalle oogspleetjes.
  • Een minder goed ontwikkeld zenuwstelsel. Pasgeboren kinderen zijn moeilijker te voeden. Ze slapen slechter en huilen vaak. Op latere leeftijd zijn ze hyperactief. Ze hebben taalproblemen, kunnen zich moeilijker concentreren en hebben geheugenstoornissen.
  • Neurologische schade en geestelijke achterstand. Deze afwijkingen zijn permanent. De gemiddelde IQ’s zijn laag (IQ=60).

Er zijn kinderen die niet aan het hele syndroom lijden, maar wel een of twee kenmerken hebben.

HEB JE GEDRONKEN TIJDENS JE ZWANGERSCHAP?

Heb je gedronken terwijl je niet wist dat je zwanger was, probeer er dan voor te zorgen dat je niet meer drinkt. Raadpleeg een verloskundige. Vind je het moeilijk om te minderen of te stoppen aarzel dan niet om hulp te zoeken. Heb je lang en veel gedronken dan moet je stoppen een arts of hulpverlener raadplegen. Als je veel drinkt kan abrupt stoppen heel gevaarlijk zijn voor de zwangerschap. Het kan leiden tot miskraam of vroeggeboorte.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin