Informatie over alcohol & drugs

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Alcohol
Cannabis
Cannabis
Cocaïne
Cocaïne
Basecoke
Basecoke
GHB
GHB
Heroïne
Heroïne
Ketamine
Ketamine
LSD
LSD
Slaap- en<br/>kalmerings-<br/>middelen
Slaap- en
kalmerings-
middelen
Smartdrugs
Smartdrugs
Speed
Speed
Tabak
Tabak
Truffels<br/>en<br/>paddo's
Truffels
en
paddo's
XTC / MDMA
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Ontwikkeling van het kind & Cannabis

Cannabis en de ontwikkeling van het kind

Cannabis en de ontwikkeling van het kind

Er is nog veel onduidelijkheid over de effecten van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van het kind. Ondanks dat het effect van cannabis nog niet helemaal duidelijk is vinden veel studies nadelige effecten. Hieronder volgen een aantal van de gevonden effecten:

Echter, er zijn ook onderzoeken die geen effecten voor de ontwikkeling vinden. Ook zijn veel van de gevonden effecten geen blijvende effecten. Hier geld ook weer dat onderzoek naar de effecten van cannabisgebruik tijdens de zwangerschap op de verdere ontwikkeling van het kind erg moeilijk is omdat vele andere factoren, zoals tabak, een rol spelen. Een aantal voorbeelden hiervan zijn cannabisgebruik na de zwangerschap, ander middelengebruik tijdens de zwangerschap en de leefomgeving waarin het kind opgroeit.

Aangezien cannabis vaak gerookt wordt is er een kans dat het kind passief kan meeroken.

Pedagogische en maatschappelijke problematiek

Naast dat er schade kan ontstaan bij het kind door de directe invloed van de THC, bestaat er vaak ook veel maatschappelijke problematiek bij moeders die veel cannabis gebruiken tijdens en na de zwangerschap. Dit zorgt vaak voor meer problemen bij het kind dan de cannabis zelf.

Verslaving of problematisch gebruik zorgt vaak voor verminderde aandacht voor de opvoeding van het kind. Hierdoor mist het kind aandacht die het anders wellicht wel zou krijgen. Cannabis is een verdovend middel en mensen kunnen er apathisch van worden. Dit is niet bevorderlijk voor de opvoeding en daarmee voor de ontwikkeling van het kind.

Ouders zijn daarnaast een rolmodel voor hun kind, zeker voor jonge kinderen.  Als een kind een voorbeeld krijgt van ouders die veel middelen gebruiken kan dat op latere leeftijd leiden tot gedrags- of middelenproblematiek bij het kind.

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 ÔÇô 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat