Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.
Cannabis heeft nadelige invloed op de bevruchting. Zowel bij mannen als vrouwen zorgt cannabis voor een verminderde vruchtbaarheid. Het heeft effect op spermacellen van de man en eicellen van de vrouw.
Onderzoek heeft aangetoond, dat THC, de werkzame stof van cannabis, negatieve effecten heeft op spermacellen. Veelvuldig cannabis gebruik vermindert productie van zaadcellen en de kans op een bevruchting.
THC bindt zich aan bepaalde structuren in de hersenen (THC-receptoren). Hierdoor verlopen de prikkels in de hersenen anders. Dit verklaart het gevoel, dat het veroorzaakt. THC receptoren, bevinden zich niet alleen in de hersenen, maar ook in andere gedeelten van het lichaam. THC receptoren zijn ook gevonden op de kop van spermacellen en op cellen in de zaadbal die de spermacellen produceren. Hierdoor kan THC de productie van de spermacellen beïnvloeden. Dit is ook een oorzaak van de afname in beweeglijkheid en levensvatbaarheid van de spermacellen.
Ook blijkt THC in te grijpen op een receptor die normaal door de spermacel gebruikt wordt om te versmelten met de eicel. Doordat THC op de receptor zit wordt het moeilijker om de eicel te bevruchten. Dit houdt niet in, dat cannabis een vorm van anticonceptie is. Veelvoudig en langdurig gebruik verkleint de kans op succesvolle bevruchting. Alleen bij mannen die al een probleem hebben, zodat ze minder vruchtbaar zijn, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.
Onderzoek heeft aangetoond, dat THC, negatieve effecten heeft op eicellen. Veelvuldig cannabisgebruik vergroot de kans op een onregelmatige menstruatiecyclus. Ook kan het de duur van de menstruatiecyclus verkorten. Direct na de bevruchting remt THC de innesteling in de baarmoederwand en de verdere deling van een bevruchte eicel.
Voor zover bekend is er geen wisselwerking tussen THC en hormonale anticonceptie, zoals ‘de pil’. Cannabis wordt alleen vaak gerookt en dat heeft wel gevolgen.
Er is bij mensen nog geen relatie tussen het gebruik van cannabis en verandering van genen aangetoond. Wel is bij proefdieren waargenomen dat THC invloed heeft op genen die betrokken zijn bij de groei en ontwikkeling. Ook hier geldt dat cannabis vaak gerookt wordt. Dit brengt weer andere gevolgen met zich mee.