Lees voor
 

Drugs en zwangerschap

Maak een keuze van een drugssoort en een fase voor meer informatie.

Bekijk

 

Alcohol
Cannabis
Cocaïne
Basecoke
GHB
Heroïne
Ketamine
LSD
Slaap- en kalmerings­middelen
Smart­drugs
Speed
Tabak
Truffels en paddo's
XTC / MDMA
Seks
Bevruchting
Zwangerschap
Bevalling
Borstvoeding
Ontwikkeling van het kind
Dan nog dit
Literatuur

 

Zwangerschap & Cannabis

Cannabis en zwangerschap

Cannabis en zwangerschap

Er bestaat nog geen eenduidig antwoord op de vraag welk effect cannabisgebruik heeft op de zwangerschap. Verschillende onderzoeken geven aan dat vrouwen die regelmatig cannabis rookten tijdens hun zwangerschap bevallen van baby’s met een lager gewicht en kleinere lengte. Ook de duur van de zwangerschap was vaak korter (meer vroeggeboortes).

ANDERE RISICOFACTOREN

Voor het overgrote deel wordt in deze studies de schadelijkheid van cannabisgebruik verweten aan andere risicofactoren die effecten hebben op de groei van de foetus en op de werking van het centraal zenuwstelsel, sommige risicofactoren zijn echter wel onlosmakelijk verbonden aan cannabisgebruik. Enkele van deze factoren zijn het gebruik van meerdere soorten drugs en het feit dat cannabis vaak gerookt wordt waarbij koolstofmonoxide vrij komt. Als het met tabak wordt gerookt, dan komt er ook nog nicotine vrij. Nicotine zorgt voor een stagnatie in de ontwikkeling en zorgt voor evident kleinere kinderen.

NEGATIEVE EFFECTEN CANNABINOIDEN

Of cannabinoïden, de werkbare stoffen in cannabis, bijdragen aan de negatieve effecten op de zwangerschap is nog niet bevestigd. Onderzoek van pasgeborenen bij vrouwen die cannabisthee gebruikten in plaats van te roken, toonde aan dat er, in vergelijking met niet gebruikers, geen verschil is in neurologisch gedrag drie dagen na de geboorte, maar evenmin 1 maand daarna.

Vanwege enkele tegenstrijdige berichten wordt het toch afgeraden om cannabis te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Gedragseffecten op de moeder

Cannabis gebruik heeft een verdovend effect en gebruikers kunnen er mogelijk apathisch van worden. Moeders die cannabis gebruiken tijdens de zwangerschap en hier mee stoppen geven over het algemeen aan zich hierna een stuk beter te voelen. Ze voelen zich fysiek beter en ondernemen meer dingen. Zij ervaren dit zelf als prettig, want dit zorgt ervoor dat de zwangerschap beter wordt ervaren en er meer plezier uit wordt gehaald.

ISO 9001 HKZNEN7510 Keurmerk

Disclaimer | Privacyverklaring | Cookiebeleid | © 2024 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin