Familie en omgeving

Gesprekstips Alcohol

Het is verstandig het gebruik van alcohol zo lang mogelijk uit te stellen. Stel in ieder geval de regel: voor je 18e geen alcohol. Daarna zo min mogelijk.

En: geef het goede voorbeeld. Als u zelf drinkt: drink matig.

Mijn kind gebruikt nog geen alcohol. Hoe houd ik dit zo?

Mijn kind drinkt te veel. Wat nu?

Hoe begin ik een gesprek?

Hoe ga ik verder?

Onderwerpen van gesprek

Afspraken over gebruik

Mijn kind gebruikt nog geen alcohol. Hoe houd ik dit zo?

Mijn kind drinkt te veel. Wat nu?

Praat erover als uw kind te veel drinkt. Doel van zo’n gesprek is dat uw kind minder gaat drinken of stopt. Hoe begint u een gesprek? Hoe bouwt u zo’n gesprek op? En waarover praat u?

Hoe begin ik een gesprek?

Het begin hoeft niet zo moeilijk te zijn. Een feest kan een aanleiding zijn. Iets in de krant of op tv. Of een voorval in de buurt. Vraag wat uw kind ervan vindt en hoe hij of zij met alcohol omgaat.

Veilig thuiskomen is ook een onderwerp. Hoe komt uw kind thuis? Neemt hij of zij een taxi of nachtbus? Of stapt uw kind met drank op op de fiets/brommer/scooter?

U kunt ook een gesprek beginnen omdat uw kind dronken thuisgekomen is. Daar kunt u de volgende dag of later op terug komen.

Hoe ga ik verder?

Houd het gesprek open, veroordeel niet meteen

Welke opening u ook kiest, ga niet meteen veroordelen. Kom niet meteen met allerlei meningen en opvattingen. Dat kan later nog.

Stel vragen, toon interesse

In plaats van verwijten, kunt u eerst vragen wat er lekker is aan veel drinken. En hoe zo’n avond verloopt. Praten over de voordelen haalt de spanning uit het gesprek. Als u het lang genoeg over de voordelen hebt gehad, ontstaat er vanzelf ruimte om te praten over de nadelen.

Geef in de loop van het gesprek ook uw mening

Zeg op een geven moment ook wat u er van vindt. Uw kind hecht waarde aan uw mening. Uw mening geeft houvast.

Handhaaf de regel: onder de 18 niet drinken

Drinkt uw kind toch, zeg dan dat u hem of haar niet kunt stoppen. Maar ook dat u het niet goed vindt. Geef uw mening. Schenk in dat geval ook thuis geen alcohol.

Onderwerpen van gesprek

Wat doet alcohol met je? Wat zijn de voordelen van drinken? Bijvoorbeeld: Je voelt je ontspannen of bent meer zelfverzekerd. Je vindt de smaak lekker.

Wat brengt alcohol jou? Waarom is het leuk? Wat zijn de redenen dat je drinkt?

Hoe ging het avondje stappen?

Hoe was het? Met hoeveel waren jullie? Wie gaf de rondjes? Kon je ook nee zeggen?

Wat is het verschil tussen gebruik en misbruik?

Hoe ziet uw kind de verschillen tussen gebruik en misbruik. Wanneer is er sprake van gebruik en wanneer wordt het misbruik? Bijvoorbeeld: dagelijks drinken, drinken onder schooltijd.

Wat zijn de risico’s van alcohol?

De risico’s zijn: agressie, vervelende avond, kater, alcoholvergiftiging, mogelijke invloed op de hersenen (de hersenen ontwikkelen zich tot het 24e jaar), de volgende dag slechter kunnen leren, grotere kans op alcoholproblemen op latere leeftijd.

Weet je hoe je de risico’s moet voorkomen?

Tips voor verstandig drinken zijn:

Wanneer vind je dat iemand veel drinkt?

Bij hoeveel glazen heeft iemand veel gedronken? Waar leg je de grens?

Afspraken over gebruik

Probeer afspraken te maken over het drinken. Wanneer wel en wanneer niet. Spreek af dat uw kind vertelt hoeveel er gedronken is. Kom na een aantal weken terug op die afspraken.

Tips bij het stellen van regels

Maakt u zich zorgen? Leest u dan bij ‘heeft mijn kind hulp nodig‘ wat u kunt doen als u hulp zoekt voor uzelf of uw kind.

 

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat