Aanbod Bunschoten
Hier vind je alle activiteiten en data voor mensen die wonen in Bunschoten. Woon je hier niet en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl, dan denken we met je mee!
- 5 stappen groepstraining
- Themabijeenkomsten
- Praatgroepen voor kinderen en jongeren (KOPP/KOV)
- Telefonisch advies
- Chat
- Online zelfhulp met forum Zelfhulp Naasten
5 Stappen groepstraining
De groepstraining heeft als doel om jou als naaste te ondersteunen. Jouw ervaringen staan centraal. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2 uur waarin je stapsgewijs leert hoe je je eigen kwaliteit van leven kan bewaken binnen de lastige situatie waarin je je bevindt. Tijdens de training breng je in kaart waar je specifiek last van hebt en hoe dit zich uit, verduidelijk je misverstanden en onzekerheden die de situatie kunnen verergeren, onderzoek je verschillende manieren van omgaan met de situatie, breng je je huidige sociale ondersteuning in kaart en onderzoek je waar jouw behoeftes liggen voor verdere ondersteuning in de toekomst. De training is gebaseerd op de 5 Stappen Methode en is wetenschappelijk goed onderbouwd.
Praktische zaken
De training is kosteloos en je hebt geen verwijzing nodig. Wel verwachten we van deelnemers dat ze de volledige training volgen. Voor de groepstraining krijg je eerst een intakegesprek om jouw persoonlijke situatie te bespreken en om te bekijken of deze groepstraining bij je past.
Data en aanmelden
Er zijn momenteel geen nieuwe data gepland.
Voor vragen over volgend aanbod kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.
Themabijeenkomsten
De themabijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis en de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt praktische tips voor het omgaan met verslaving in je omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:
- Verslaving nader bekeken
Waarom worden sommige mensen wel verslaafd en anderen niet? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand wil helpen van zijn of haar verslaving af te komen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op alle zaken die een rol spelen in het ontstaan, het in stand houden, en het overwinnen van een verslaving. - Motivatie en terugval
Wat is motivatie? Hoe werkt gedragsverandering en wat kan jij als naaste in dit proces betekenen? Deze avond staat het proces centraal waar iemand doorheen gaat als ze willen stoppen met gebruiken. Je leert beter begrijpen waarom stoppen zo lastig kan zijn en wat jij als naaste kan doen om iemand te motiveren. - Verslavingsbehandeling
Wat voor verschillende behandelmethoden zijn er? Wat is jouw rol tijdens behandeling? Er bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden wat verslavingszorg inhoudt en wat voor verschillende methoden er zijn. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol van naasten in behandeling. - Hoe zorg ik voor mezelf?
De laatste bijeenkomst gaat in op wat jij doet als naaste om met deze lastige situatie om te gaan. Wat doe je allemaal al? Wat helpt wel en wat helpt niet? Hoe bewaak je je eigen kwaliteit van leven? Je krijgt praktische tips en leert het effect van jouw acties op de ander beter inschatten.
De themabijeenkomsten deze zijn kosteloos en vrijblijvend. Het is aan jou om te bepalen welke bijeenkomsten je wilt bezoeken. Het is niet noodzakelijk om naar alle bijeenkomsten te gaan, al raden wij dit wel aan. Als je daar behoefte aan hebt kun je een bepaalde bijeenkomst ook meerdere malen bijwonen.
Data en locatie 2024
-
12 maart 19:00 – 20:30 uur Thema 1 (verslaving nader bekeken)
-
18 juni 19:00 – 20:30 uur Thema 2 (motivatie en terugval)
-
17 september 19:00 – 20:30 uur Thema 3 (verslavingsbehandeling)
-
10 december 19:00 – 20:30 uur Thema 4 (wat kan ik doen?)
Locatie: Waypoint, Dieselweg 29 Bunschoten
Aanmelden
Aanmelden is niet nodig.
Naast de geplande themabijeenkomsten kan je je hier ook aanmelden voor de reeks online themabijeenkomsten.
In samenwerking met Waypoint en De Boei.
KOPP/KOV: praatgroepen voor kinderen en jongeren
Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Voor deze kinderen zijn er KOPP/KOV-groepen ontwikkeld.
Zie deze pagina voor meer informatie: KOPP/KOV
Telefonisch advies
Bel de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Onze medewerkers hebben de expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.
Heb je veel verschillende of hele uitgebreide vragen, dan kun je ook via de Advieslijn ingepland worden voor een persoonlijk adviesgesprek op één van onze locaties. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van jouw zorgverzekeraar.
Chat
Je kunt elke werkdag van 13.00-17.00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.
Online zelfhulp met forum Zelfhulp Naasten
Zelfhulp Naasten (voorheen: Samen Nuchter) is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.
Hier kun je meer informatie vinden over Zelfhulp Naasten. Twijfel je of het programma geschikt is voor jou of jouw situatie? Dan kun je contact opnemen met de Jellinek Advieslijn.