Familie en omgeving

Sterk ernaast: aanbod voor naasten in Utrecht

Sterk Ernaast Groepstraining

De groepstraining heeft als doel om jou als naaste te ondersteunen. Jouw ervaringen staan centraal. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2 uur waarin je stapsgewijs leert hoe je je eigen kwaliteit van leven kan bewaken binnen de lastige situatie waarin je je bevindt. Tijdens de training breng je in kaart waar je specifiek last van hebt en hoe dit zich uit, verduidelijk je misverstanden en onzekerheden die de situatie kunnen verergeren, onderzoek je verschillende manieren van omgaan met de situatie, breng je je huidige sociale ondersteuning in kaart en onderzoek je waar jouw behoeftes liggen voor verdere ondersteuning in de toekomst. De training is gebaseerd op de 5 Stappen Methode en is wetenschappelijk goed onderbouwd.

De training is kosteloos en je hebt geen verwijzing nodig. Wel verwachten we van deelnemers dat ze de volledige training volgen. Voor de groepstraining kom je eerst individueel op gesprek om jouw persoonlijke situatie te bespreken en om te bekijken of deze groepstraining bij je past.

Meld je aan door te mailen naar sterkernaast@jellinek.nl, vermeld hierbij je telefoonnummer zodat we terug kunnen bellen om een kennismakingsgesprek in te plannen.

Datums groepstraining
Donderdagavond: 19.00 – 21.00 uur
Locatie: Utrecht, Arthur van Schendelstraat 800

5 september: Start training
12 september
19 september
26 september
3 oktober

31 oktober: Start training
7 november
14 november
21 november
28 november

TELEFONISCH ADVIES

Je kunt elke werkdag van 9.00-11.00u en 15.00-17.00 uur bellen met het Jellinek Expert Team voor gratis telefonisch advies. Je wordt te woord gestaan door een team van medewerkers met expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

Heb je veel verschillende of hele uitgebreide vragen, dan kun je ook door het Jellinek Expert Team ingepland worden voor een persoonlijk adviesgesprek op één van onze locaties. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van jouw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid

Elke werkdag van 9.00-11.00u en 15.00-17.00u.

Telefoonnummer

088-505 1220

terug naar top

Chat

Je kunt elke werkdag van 13.00-17.00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.

Themabijeenkomsten (open avonden)

De themabijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis en de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt praktische tips voor het omgaan met verslaving in je omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

 1. Verslaving nader bekeken
  Waarom worden sommige mensen wel verslaafd en anderen niet? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand wil helpen van zijn of haar verslaving af te komen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op alle zaken die een rol spelen in het ontstaan, het in stand houden, en het overwinnen van een verslaving.
 2. Motivatie en terugval
  Wat is motivatie? Hoe werkt gedragsverandering en wat kan jij als naaste in dit proces betekenen? Deze avond staat het proces centraal waar iemand doorheen gaat als ze willen stoppen met gebruiken. Je leert beter begrijpen waarom stoppen zo lastig kan zijn en wat jij als naaste kan doen om iemand te motiveren.
 3. Verslavingsbehandeling
  Wat voor verschillende behandelmethoden zijn er? Wat is jouw rol tijdens behandeling? Er bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden wat verslavingszorg inhoudt en wat voor verschillende methoden er zijn. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol van naasten in behandeling.
 4. Wat kan ik doen?
  De laatste bijeenkomst gaat in op wat jij doet als naaste om met deze lastige situatie om te gaan. Wat doe je allemaal al? Wat helpt wel en wat helpt niet? Hoe bewaak je je eigen kwaliteit van leven? Je krijgt praktische tips en leert het effect van jouw acties op de ander beter inschatten.

Je hoeft je niet aan te melden voor de themabijeenkomsten, deze zijn kosteloos en vrijblijvend.
Het is aan jou om te bepalen welke bijeenkomsten je wilt bezoeken. Het is niet noodzakelijk om naar alle bijeenkomsten te gaan, al raden wij dit wel aan. Als je daar behoefte aan hebt kun je een bepaalde bijeenkomst ook meerdere malen bijwonen.

DATA EN THEMA’S Utrecht 2019

Themabijeenkomsten dinsdagen van 19.00 – 21.30 uur
Arthur van Schendelstraat 800, Utrecht

DatumThema
5 februari1
19 februari2
5 maart3
19 maart4
9 april1
23 april2
7 mei3
21 mei4
4 juni1
18 juni2
9 juli3
23 juli4
3 september1
17 september2
8 oktober3
22 oktober4
5 november1
19 november2
3 december3
17 december4

Individueel advies

Heb je als naaste van iemand met een verslavingsprobleem behoefte aan persoonlijk advies? Dan is er ook altijd mogelijkheid voor een individueel adviesgesprek. Dit gesprek telefonisch, maar ook in persoon plaatsvinden op een van onze grotere locaties; Amsterdam, Utrecht of Amersfoort.

Een adviesgesprek vraag je aan door te bellen met het Jellinek Expert Team (088-505 1220, elke werkdag bereikbaar van 9:00 tot 11:00 en van 15:00 tot 17:00)

terug naar top

Online zelfhulp met forum SAMEN NUCHTER

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier kun je meer informatie vinden over Samen Nuchter. Twijfel je of Samen Nuchter geschikt is voor jou of jouw situatie? Dan kun je contact opnemen met het Jellinek Expert Team: 088 505 1220. Elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur.

Ga direct naar Samen Nuchter

terug naar top

Training: Voor jezelf opkomen

Deze training is praktisch! Je leert in vier bijeenkomsten met eigen praktijkvoorbeelden te oefenen met nee zeggen, kritiek uiten, boosheid uiten en hulp vragen.
Deze training wordt alleen gegeven in Utrecht en Amersfoort.

Donderdagavond: 19:00 uur – 21:00 uur.
Aanmelden: sterkernaast@jellinek.nl
Locatie: Arthur van Schendelstraat 800, Utrecht

DatumSoort bijeenkomst
2 meiStart training: bijeenkomst 1
9 meiBijeenkomst 2
16 meiBijeenkomst 3
23 meiBijeenkomst 4

terug naar top

Praatgroepen voor kinderen en jongeren (KOPP/KOV)

Het heeft altijd invloed op kinderen en het gezin als ouders, of een broer of zus problemen hebben met alcohol, gokken en/of drugs of te maken hebben met psychische problematiek. Sommige kinderen en jongeren schamen zich voor de situatie thuis, voelen zich schuldig of zijn bang dat ze zelf later dezelfde problemen krijgen. Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Voor deze kinderen zijn er KOPP/KOV groepen ontwikkeld.

‘KOPP’ staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen’
‘KOV’ staat voor ‘Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen’
Bij de KOPP/KOV-groep:

De KOPP/KOV-groepen zijn bestemd voor kinderen en jongeren die nog geen (al te ernstige) problemen hebben door de situatie thuis. Er zijn groepen voor kinderen van 4-8 jaar, voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar en jongeren van 12-16 jaar en 17+ jaar.

Voor een kind of jongere kan het een hele geruststelling zijn als hij/zij het gedrag van zijn ouders of broer of zus beter leert begrijpen en leert hoe ermee om te kunnen gaan. De ervaring leert dat kinderen en jongeren die meedoen in de groepen, vooral de onderlinge herkenning erg prettig vinden. Belangrijke websites voor de KOPP/KOV-groep zijn:

Cursusaanbod Jellinek KOPP/KOV Utrecht

LeeftijdSoort cursusDagTijdDatumPlaats
4-8 jaarPiep zei de Muis (samenwerking met Indigo)Dinsdag15.30-17.00 uur1 oktober 2019 t/m 21 januari 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef 1, Utrecht
4-8 jaarPiep zei de Muis (samenwerking met Indigo)Donderdag15.30-17.00 uur10 oktober 2019 t/m 30 januari 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum bij de Buren, Eerste Oosterparklaan 76, Utrecht
8-12 jaarDoe en praatgroep OvervechtMaandag15.30-17.00 uur28 oktober t/m 16 december 2019, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef 1, Utrecht
8-12 jaarDoe en praatgroep Leidsche RijnWoensdag15.30-17.00 uur2 oktober t/m 27 november 2019, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum bij de Buren, Eerste Oosterparklaan 76, Utrecht
12-16 jaarJongerengroepMaandag17.00-18.30 uur7 oktober t/m 2 december 2019, muv de schoolvakantiesJellinek, Arthur van Schendelstraat 800, Utrecht
17+ jaarAdolescentengroepDinsdag19.00-21.00 uur1 oktober t/m 3 december 2019, muv de schoolvakantiesJellinek, Arthur van Schendelstraat 800, Utrecht

Tijdens de schoolvakanties zijn er geen groepen.

Binnen het team ‘preventie’ is Aline Timmer het aanspreekpunt voor KOPP/KOV in Utrecht.

Ouders
Vooraf is er een kennismakingsgesprek met ouders of verzorgers.
Daarnaast nodigen we ze uit voor een ouderbijeenkomst.
Het versterken van ouderschap helpt bij het herstel van een ouder.

Belangrijk
Deelname is kosteloos en er is geen verwijsbrief nodig.
We werken zonder dossiers.

Individuele gesprekken

Niet alle kinderen vinden het prettig om in een groep te praten. Het is ook mogelijk om individuele gesprekken te voeren met een preventiewerker.

Contact

Wil je meer informatie of advies? Ken jij een gezin dat hulp nodig heeft? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de afdeling preventie, via het Jellinek Expert Team 088-505 1220 (ma t/m vr 09.00 -11.00u en 15.00 – 17.00u) of per e-mail via koppkov@jellinek.nl

Filmpjes over de verschillende groepen

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ”HALLO IK BEN PIEP”

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ”spanningen thuis”

Doepraat (8 tot 12 jaar) ”KOPP/KOV”

Time4u (12 tot 16 jaar) ”KOPP/KOV”

Time4u+ (16 tot 20 jaar) ”KOPP/KOV”

KOPP/KOV VOOR OUDERS EN HULPVERLENERS

De KOPP- en KOV-groepen richten zich niet uitsluitend op kinderen. Alertheid van hulpverleners naar de omstandigheden waarin de kinderen opgroeien, problemen tijdig signaleren en er adequaat mee omgaan, kan ertoe bijdragen dat ernstige problemen op latere leeftijd bij deze kinderen worden voorkomen. Voor meer informatie bekijk ons aanbod voor verwijzers.

CIJFERS KOPP/KOV

Nederland telt op jaarbasis 405.000 mensen met een psychische aandoening en/of verslavingen met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. In totaal hebben deze ouders 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger.

Ongeveer 96% van deze kinderen heeft een ouder met tenminste één psychische aandoening zoals een depressie, paniekstoornis of ADHD. Bij 4% van de kinderen heeft de ouder een verslaving. Veelal heeft deze ouder ook nog een andere psychische aandoening.

Meer informatie is te vinden op koppkov.nl

terug naar top

Jonge mantelzorgers

Team KOPP/KOV Jellinek Utrecht werkt nauw samen met jonge mantelzorgers in de stad. Er worden o.a. waarderingsdagen georganiseerd waar KOPP/KOV jongeren ook aan mee kunnen doen.

Wil je weten wat wij voor jonge mantelzorgers in Utrecht kunnen doen, neem dan contact op met Aline Timmer: aline.timmer@jellinek.nl.

terug naar top

Naastenavonden op de klinieken, voor naasten van cliënten

Ben jij naaste van een cliënt die is opgenomen in de kliniek in Utrecht? Of is hij of zij in afwachting van een opname of heeft hij of zij net een opname achter de rug? Dan ben je op deze avond van harte welkom. Tijdens deze avond wordt informatie gegeven over verslaving, de behandeling in de kliniek, mogelijkheden voor daarna, het ondersteuningsaanbod voor naasten en kinderen en de rol van de familievertrouwenspersoon.

Donderdagavond, 19:30 uur – 21:30 uur.
Aanmelden: via naastenavond@jellinek.nl
Locatie: Soestwetering 1, Utrecht

31 januari
14 maart
25 april
6 juni
18 juli
29 augustus
10 oktober
29 november

terug naar top

LVBeter 18+

Als je ouder bent van een kind of volwassen kind met een LVB dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten. Je kunt in dat geval langskomen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze medewerkers.

Contact: Philip Goedhoop: philip.goedhoop@jellinek.nl / +31 (0)6 27894555.

Volwassen kinderen van ouders met psychische problemen of een verslaving (KOPP/KOV)

Wij bieden zelf geen groepen voor volwassen KOPP/KOV. Daarvoor verwijzen we je graag door naar Stichting Labyrinth In Perspectief.

terug naar top

ZELFHULPGROEPEN

In Nederland zijn er verschillende zelfhulpgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Jellinek speelt geen rol in de organisatie van deze groepen. Hieronder vind je een verzameling van de verschillende zelfhulpgroepen die er zijn voor naasten in Nederland.

VERENIGING AL-ANON FAMILIEGROEPEN NEDERLAND

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model.  Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).  Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon

NAR-ANON FAMILIE GROEP

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: http://www.nar-anon.nl/.

AGOG zelfhulp voor de omgeving

Zelfhulp en lotgenotencontact voor mensen uit de omgeving van een gokverslaafde, zie: AGOG, zelfhulp voor de omgeving.

SEXAHOLICS ANONYMOUS GEZINSGROEPEN

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden

terug naar top

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat