Aanbod Utrecht

Hier vind je alle activiteiten en data voor mensen die wonen in gemeente Utrecht. Woon je hier niet en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl, dan denken we met je mee!

5-Stappen groepstraining

De groepstraining heeft als doel om jou als naaste te ondersteunen. Jouw ervaringen staan centraal. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2 uur waarin je stapsgewijs leert hoe je je eigen kwaliteit van leven kan bewaken binnen de lastige situatie waarin je je bevindt. Tijdens de training breng je in kaart waar je specifiek last van hebt en hoe dit zich uit, verduidelijk je misverstanden en onzekerheden die de situatie kunnen verergeren, onderzoek je verschillende manieren van omgaan met de situatie, breng je je huidige sociale ondersteuning in kaart en onderzoek je waar jouw behoeftes liggen voor verdere ondersteuning in de toekomst. De training is gebaseerd op de 5 Stappen Methode en is wetenschappelijk goed onderbouwd.

Praktische zaken
De training is kosteloos en je hebt geen verwijzing nodig. Wel verwachten we van deelnemers dat ze de volledige training volgen. Voor de groepstraining krijg je eerst een intakegesprek om jouw persoonlijke situatie te bespreken en om te bekijken of deze groepstraining bij je past.

Deelnemers die woonachtig zijn in de stad Utrecht hebben voorrang. Woon je buiten deze stad en wil je ook graag deelnemen, meld je aan. Je komt dan op een reservelijst, vaak zijn er een aantal plekjes over voor deelnemers van de reservelijst.

Data en aanmelden
De data voor de 5-stappen training in 2024 zijn als volgt:

 • Stap 1: dinsdag 10 september
 • Stap 2: dinsdag 17 september
 • Stap 3: dinsdag 24 september
 • Stap 4: dinsdag 1 oktober
 • Stap 5: dinsdag 8 oktober

Alle bijeenkomsten zijn van 19.00u tot 21.00u op de Arthur van Schendelstraat 800 in Utrecht

Klik hier om je aan te melden voor de training. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.

terug naar top

Naastenavond

Tijdens de naastenavond ontmoet je andere naasten. We vertellen over gelijkwaardigheid in de relatie en denken samen na over wat jij als naaste kunt doen in het omgaan met de verslavingsproblemen. Er is geen goed of fout, maar we kunnen het wel hebben over wat het beste werkt voor jou. Je kunt ervaringen uitwisselen met andere naasten en krijgt tenslotte praktische tips mee.

De naastenavond is kosteloos, je hebt geen verwijsbrief nodig, het is vrijblijvend en we bouwen geen dossier op.

Voor wie?
Voor naasten van mensen met verslavingsproblematiek. Degene met verslavingsproblematiek hoeft niet bij ons in behandeling te zijn. Jij als naaste bent altijd welkom.

Data en locatie
De naastenavond is elke eerste maandag van de maand.
Data 2024:

 • 1 juli
 • 5 augustus > Deze avond is online i.p.v. op locatie.
 • 2 september > Deze avond is online i.p.v. op locatie.
 • 7 oktober
 • 4 november
 • 2 december

Vanaf 19:15 is de inloop. We starten om 19:30 uur en sluiten om 21:00 uur af. De naastenavond vindt plaats op de Arthur van Schendelstraat 750 in Utrecht.

Aanmelden?
Klik hier om je aan te melden voor de naastenavond.

terug naar top

Online themabijeenkomsten

De bijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis, de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen, het stellen van vragen en de mogelijkheid om andere naasten te ontmoeten. Je kunt per reeks kiezen welke thema’s je wilt volgen, zo kan je alle thema’s bijwonen wanneer het jou uitkomt. In drie bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

 1. Verslaving nader bekeken
  Waarom worden sommige mensen wel verslaafd en anderen niet? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand wil helpen van zijn of haar verslaving af te komen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op alle zaken die een rol spelen in het ontstaan, het in stand houden, en het overwinnen van een verslaving.
 2. Motivatie en terugval
  Wat is motivatie? Hoe werkt gedragsverandering en wat kan jij als naaste in dit proces betekenen? Deze avond staat het proces centraal waar iemand doorheen gaat als ze willen stoppen met gebruiken. Je leert beter begrijpen waarom stoppen zo lastig kan zijn en wat jij als naaste kan doen om iemand te motiveren.
 3. Verslavingsbehandeling
  Wat voor verschillende behandelmethoden zijn er? Wat is jouw rol tijdens behandeling? Er bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden wat verslavingszorg inhoudt en wat voor verschillende methoden er zijn. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol van naasten in behandeling. Tijdens deze bijeenkomst kan een behandelaar al je vragen kan beantwoorden.

Data en aanmelden
Kijk hier voor het actuele aanbod, data en aanmelden voor de online themabijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.

terug naar top

Telefonisch advies

Bel voor gratis telefonisch advies de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Onze medewerkers hebben expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

terug naar top

Chat

Je kunt elke werkdag van 13.00-17.00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.

terug naar top

Individueel advies

Heb je als naaste van iemand met een verslavingsprobleem behoefte aan persoonlijk advies? Dan is er ook altijd mogelijkheid voor een (gratis) individueel adviesgesprek met een preventiewerker.

In het adviesgesprek bespreken we jouw vragen rondom het middelengebruik, gamen of gokken van jezelf of iemand uit je omgeving. We gaan samen op zoek naar een passend advies voor jouw situatie.

We maken geen dossier op, en er is geen verwijzing nodig.

Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dan kun je mailen naar preventie@jellinek.nl of bellen met de Jellinek Advieslijn: 088 505 1220.

De Advieslijn is elke werkdag bereikbaar van 8:30-17:00 uur. Bij de telefoniste laat je je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 uur word je door een preventiewerker teruggebeld voor meer informatie.

Online zelfhulp met forum (Zelfhulp Naasten)

Zelfhulp Naasten is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Op zelfhulpnaasten.nl kun je meer informatie vinden over dit programma. Twijfel je of Zelfhulp Naasten geschikt is voor jou of jouw situatie? Dan kun je contact opnemen met  de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. 

Ga direct naar Zelfhulp Naasten

terug naar top

Praatgroepen voor kinderen en jongeren (KOPP/KOV)

Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Voor deze kinderen zijn er KOPP/KOV-groepen ontwikkeld. Zie deze pagina voor meer informatie: KOPP/KOV.

terug naar top

JellinekMinnesota online familieavond

JellinekMinnesota organiseert elke zes weken een online Familieavond.

Naastbetrokkenen van (voormalige, toekomstige en huidige) cliënten maken kennis met (een deel van) het behandelende team. Ze horen deze avond wat de JellinekMinnesota-behandeling precies inhoudt. Bovenal krijgen naastbetrokkenen handvatten aangereikt om in de relatie met cliënten zelf óók gezonde keuzes te kunnen maken. Verbondenheid, eigen verantwoordelijkheid, ruimte maken voor emoties, acceptatie  van wat je wél en wat je niet kunt veranderen én zelfhulpgroepen voor naastbetrokkenen zijn terugkerende thema’s tijdens een familieavond.

Mail naar jellinekminnesota@jellinek.nl voor de data en om je aan te melden.

terug naar top

LVBeter 18+

Als je ouder bent van een kind of volwassen kind met een LVB dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten. Je kunt in dat geval langskomen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze medewerkers.

Zie deze pagina voor meer informatie: LVBeter 18+

Contact: Philip Goedhoop: philip.goedhoop@jellinek.nl / +31 (0)6 27894555.

terug naar top

Zelfhulpgroepen

In Nederland zijn er verschillende zelfhulpgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Jellinek speelt geen rol in de organisatie van deze groepen. Hieronder vind je een verzameling van de verschillende zelfhulpgroepen die er zijn voor naasten in Nederland.

Verenigingen AL-ANON familiegroepen Nederland

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model.  Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).  Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon.

NAR-ANON familie groep

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: Nar Anon.

AGOG zelfhulp voor de omgeving

Zelfhulp en lotgenotencontact voor mensen uit de omgeving van een gokverslaafde, zie: AGOG, zelfhulp voor de omgeving.

SEXAHOLICS ANONYMOUS gezinsgroepen

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden.

terug naar top