Familie en omgeving

Aanbod Utrecht

Wil je precies weten wat we voor je kunnen doen in jouw regio? Hier vind je alle activiteiten en data. Woon je niet in de regio van Jellinek en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Mail ons (preventie@jellinek.nl), dan denken we met je mee!

TELEFONISCH ADVIES

Telefonisch advies nodig?
Wil je een afspraak maken voor een vrijblijvend adviesgesprek omdat je je zorgen maakt over het gebruik van jouw kind?

Je kunt elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur bellen met het Jellinek Expert Team voor gratis telefonisch advies. Je wordt te woord gestaan door een team van medewerkers met expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

Heb je veel verschillende of hele uitgebreide vragen, dan kun je ook door het Jellinek Expert Team ingepland worden voor een persoonlijk adviesgesprek op één van onze locaties. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van jouw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid
Elke werkdag van 9.00-11.00u en 15.00-17.00u.

Telefoonnummer
088-505 1220

terug naar top

CHAT

Anoniem chatten over alcohol en drugs
Heb je vragen over alcohol of drugs en hoe je jouw kind hierin moeten opvoeden dan kun je anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.

terug naar top

Aanbod voor professionals

Ook professionals kunnen bij ons terecht voor consultatie & advies. Neem gerust contact op via 088-505 1220.

Nieuwsbrief voor professionals
Wil jij op de hoogte blijven van ons aanbod en de trends rondom middelengebruik, gamen en gokken? Meld je dan via deze link aan voor onze nieuwsbrief.

terug naar top

Individuele gesprekken met een jongere die gebruikt (MOTI-4)

Moti-4 is een gesprekkentraject op maat voor jongeren van 14 t/m 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen. De stap naar de reguliere hulpverlening is voor deze jongeren vaak groot. Ze zijn niet gemotiveerd of hebben geen hulpvraag. Voor deze jongeren is er het laagdrempelige traject Moti-4.

Moti-4 bestaat uit maximaal vier individuele bijeenkomsten van 1 uur, waarin de jongere met een preventiewerker zijn gebruik kritisch zal onderzoeken. In de gesprekken wordt een inventarisatie van de problematiek en het middelengebruik gemaakt. Vervolgens zijn de gesprekken gericht op kennisoverdracht, bewustwording en het versterken van de weerbaarheid van de jongere door middel van motiverende gespreksvoering. Het traject wordt op maat uitgestippeld. De jongere bepaalt zelf hoe en waaraan hij/zij wil werken. Hij/zij wordt gesteund door de preventiewerker bij het opstellen van een plan van aanpak. Via een ‘follow up’ gedurende een aantal maanden wordt bekeken of de doelen uit het plan van aanpak behaald zijn. Ook kan er met het netwerk van de jongere gecheckt worden of de doelen behaald zijn.

terug naar top

Praatgroepen voor kinderen en jongeren (KOPP/KOV)

Het heeft altijd invloed op kinderen en het gezin als ouders, of een broer of zus problemen hebben met alcohol, gokken en/of drugs of te maken hebben met psychische problematiek. Sommige kinderen en jongeren schamen zich voor de situatie thuis, voelen zich schuldig of zijn bang dat ze zelf later dezelfde problemen krijgen. Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Voor deze kinderen zijn er KOPP/KOV-groepen ontwikkeld.

‘KOPP’ staat voor ‘Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen’
‘KOV’ staat voor ‘Kinderen van Ouders met Verslavingsproblemen’
Bij de KOPP/KOV-groep:

De KOPP/KOV-groepen zijn bestemd voor kinderen en jongeren die nog geen (al te ernstige) problemen hebben door de situatie thuis. Er zijn groepen voor kinderen van 4-8 jaar, voor kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar en jongeren van 12-16 jaar en 17 tot 25 jaar.

Voor een kind of jongere kan het een hele geruststelling zijn als hij/zij het gedrag van zijn ouders of broer of zus beter leert begrijpen en leert hoe ermee om te kunnen gaan. De ervaring leert dat kinderen en jongeren die meedoen in de groepen, vooral de onderlinge herkenning erg prettig vinden. Belangrijke websites voor de KOPP/KOV-groep zijn:

Cursusaanbod Jellinek KOPP/KOV Utrecht

Vanwege de maatregelen ten gevolge van het coronavirus kunnen onze kopp-kov groepen tot nader order niet doorgaan. Heb je behoefte aan ondersteuning of heb je vragen, dan kun je een mail sturen naar koppkov@jellinek.nl. Deze mail wordt dagelijks gecheckt, dus we nemen dan zo snel mogelijk telefonisch contact met je op. Zodra onze groepen weer door kunnen gaan, zullen wij je hierover informeren.

LeeftijdSoort cursusDagTijdDatumPlaats
2-4 jaarPiepje (Nieuw!)Woensdag10.00 – 11.30 uur6 mei t/m 24 juni 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum Hart van Noord, Marco Pololaan 115, Utrecht
4-8 jaarPiep zei de Muis Overvecht (samenwerking met Indigo)Dinsdag15.30 – 17.00 uur3 maart t/m 30 juni 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef 1, Utrecht
4-8 jaarPiep zei de Muis Leidsche RijnDonderdag15.30 – 17.00 uur5 maart t/m 25 juni 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum Bij de Buren, Eerste Oosterparklaan 76, Utrecht
8-12 jaarDoe- en praatgroep OvervechtMaandag15.30 – 17.00 uur9 maart t/m 25 mei 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum de Jager, Teun de Jagerdreef 1, Utrecht
8-12 jaarDoe- en praatgroep Leidsche RijnWoensdag15.30 – 17.00 uur11 maart t/m 13 mei 2020, muv de schoolvakantiesBuurtcentrum Bij de Buren, Eerste Oosterparklaan 76, Utrecht
12-16 jaarPraten helpt!Woensdag16.30 – 18.00 uur4 maart t/m 22 april 2020, muv de schoolvakantiesJellinek, Arthur van Schendelstraat 750, Utrecht
17+ jaarZorgen om thuis?Maandag19.00 – 21.00 uur2 maart t/m 1 juni 2020, muv de schoolvakantiesJellinek, Arthur van Schendelstraat 750, Utrecht

Tijdens de schoolvakanties zijn er geen groepen.

Binnen het team ‘preventie’ is Aline Timmer het aanspreekpunt voor KOPP/KOV in Utrecht.

Ouders
Vooraf is er een kennismakingsgesprek met ouders of verzorgers.
Daarnaast nodigen we ze uit voor een ouderbijeenkomst.
Het versterken van ouderschap helpt bij het herstel van een ouder.

Belangrijk
Deelname is kosteloos en er is geen verwijsbrief nodig.
We werken zonder dossiers.

Individuele gesprekken

Niet alle kinderen vinden het prettig om in een groep te praten. Het is ook mogelijk om individuele gesprekken te voeren met een preventiewerker.

Contact

Wil je meer informatie of advies? Ken jij een gezin dat hulp nodig heeft? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de afdeling preventie, via het Jellinek Expert Team 088-505 1220 (ma t/m vr 09.00 -11.00u en 15.00 – 17.00u) of per e-mail via koppkov@jellinek.nl

Filmpjes over de verschillende groepen

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ”HALLO IK BEN PIEP”

Piep zei de muis (4 tot 8 jaar) ”spanningen thuis”

Doepraat (8 tot 12 jaar) ”KOPP/KOV”

Time4u (12 tot 16 jaar) ”KOPP/KOV”

Time4u+ (16 tot 20 jaar) ”KOPP/KOV”

KOPP/KOV VOOR OUDERS EN HULPVERLENERS

De KOPP/KOV-groepen richten zich niet uitsluitend op kinderen. Alertheid van hulpverleners naar de omstandigheden waarin de kinderen opgroeien, problemen tijdig signaleren en er adequaat mee omgaan, kan ertoe bijdragen dat ernstige problemen op latere leeftijd bij deze kinderen worden voorkomen. Voor meer informatie bekijk ons aanbod voor verwijzers.

CIJFERS KOPP/KOV

Nederland telt op jaarbasis 405.000 mensen met een psychische aandoening en/of verslavingen met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. In totaal hebben deze ouders 577.000 kinderen onder de 18 jaar. Daarvan zijn 423.000 kinderen 12 jaar of jonger.

Ongeveer 96% van deze kinderen heeft een ouder met tenminste één psychische aandoening zoals een depressie, paniekstoornis of ADHD. Bij 4% van de kinderen heeft de ouder een verslaving. Veelal heeft deze ouder ook nog een andere psychische aandoening.

Meer informatie is te vinden op koppkov.nl

terug naar top

Jonge mantelzorgers

Team KOPP/KOV Jellinek Utrecht werkt nauw samen met jonge mantelzorgers in de stad. Er worden o.a. waarderingsdagen georganiseerd waar KOPP/KOV jongeren ook aan mee kunnen doen.

Wil je weten wat wij voor jonge mantelzorgers in Utrecht kunnen doen, neem dan contact op met Aline Timmer: aline.timmer@jellinek.nl.

terug naar top

LVBeter 18+

Als je ouder bent van een kind of volwassen kind met een LVB dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten. Je kunt in dat geval langskomen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze medewerkers.

Contact

Philip Goedhoop: +31 (0)6 – 27894555 of Philip.Goedhoop@jellinek.nl

terug naar top

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat