Hier vind je alle activiteiten en data voor mensen die wonen in de regio Gooi en Vechtstreek. Woon je hier niet en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl, dan denken we met je mee!
De themabijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis en de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt praktische tips voor het omgaan met verslaving in je omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:
Kijk hier voor het actuele aanbod, data en aanmelden voor de online themabijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.
Je kunt elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur bellen met de Jellinek Advieslijn: 088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Onze medewerkers hebben de expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.
Je kunt elke werkdag van 13:00-17:00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.
Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.
Hier kun je meer informatie vinden over Samen Nuchter. Twijfel je of Samen Nuchter geschikt is voor jou of jouw situatie? Dan kun je contact opnemen met de Jellinek Advieslijn.
Heb je als naaste van iemand met een verslavingsprobleem behoefte aan persoonlijk advies? Dan is er ook altijd mogelijkheid voor een individueel adviesgesprek. Dit gesprek vindt vanwege de coronamaatregelen telefonisch of via beeldbellen plaats. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van jouw zorgverzekeraar.
CRAFT is een methode waarbij naasten van mensen met een verslaving op gesprek komen bij een behandelaar van Jellinek, om te leren hoe je iemand kan motiveren om in behandeling te gaan voor zijn of haar verslaving. Tegelijkertijd werk je aan het verbeteren van je eigen kwaliteit van leven. CRAFT is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en bestaat uit een reeks van maximaal 6 gesprekken.
Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken; 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht.
LET OP: CRAFT is voornamelijk effectief voor naasten die zelf geen zware psychische problemen hebben, veel contact hebben met de persoon met het verslavingsprobleem (bijvoorbeeld als jullie samenwonen) en waarbij er geen sprake is van huiselijk geweld of een andere gevaarlijke situatie. Als jouw situatie niet aan deze eisen voldoet raden we je aan andere hulp te zoeken.
Je leert hoe je jouw partner, kind of familielid motiveert in behandeling te gaan en hoe je de kwaliteit van jouw eigen leven verbetert. Je leert hoe je het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Vervolgens is er aandacht voor methoden die helpen om de ander te motiveren in behandeling te gaan. Daarnaast besteden we tijd aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw eigen leven. Na elk gesprek krijg je oefenopdrachten mee. Zo kun je actief aan de slag met de vaardigheden.
CRAFT wordt aangeboden in Amsterdam en in Hilversum. Om u aan te melden mailt u uw contactgegevens en een korte omschrijving van uw situatie naar craft@jellinek.nl (voor CRAFT in Amsterdam) of behandelingen-hilversum@jellinek.nl (voor CRAFT in Hilversum).
De behandeling is kosteloos, er zijn echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er is ook een online cursus op basis van CRAFT die je zelfstandig kunt volgen: Samen Nuchter.
Download de CRAFT brochure.
In Nederland zijn er verschillende zelfhulpgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Jellinek speelt geen rol in de organisatie van deze groepen. Hieronder vind je een verzameling van de verschillende zelfhulpgroepen die er zijn voor naasten in Nederland.
Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen). Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon
Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: Nar Anon.
Zelfhulp en lotgenotencontact voor mensen uit de omgeving van een gokverslaafde, zie: AGOG, zelfhulp voor de omgeving.
De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden