Aanbod Gooi & Vechtstreek

Hier vind je alle activiteiten en data voor mensen die wonen in de regio Gooi en Vechtstreek. Woon je hier niet en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl, dan denken we met je mee!

Themabijeenkomsten (open avonden)

De themabijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis en de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt praktische tips voor het omgaan met verslaving in je omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

 1. Verslaving nader bekeken
  Waarom worden sommige mensen wel verslaafd en anderen niet? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand wil helpen van zijn of haar verslaving af te komen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op alle zaken die een rol spelen in het ontstaan, het in stand houden, en het overwinnen van een verslaving.
 2. Motivatie en terugval
  Wat is motivatie? Hoe werkt gedragsverandering en wat kan jij als naaste in dit proces betekenen? Deze avond staat het proces centraal waar iemand doorheen gaat als ze willen stoppen met gebruiken. Je leert beter begrijpen waarom stoppen zo lastig kan zijn en wat jij als naaste kan doen om iemand te motiveren.
 3. Verslavingsbehandeling
  Wat voor verschillende behandelmethoden zijn er? Wat is jouw rol tijdens behandeling? Er bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden wat verslavingszorg inhoudt en wat voor verschillende methoden er zijn. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol van naasten in behandeling.
 4. Wat kan ik doen?
  De laatste bijeenkomst gaat in op wat jij doet als naaste om met deze lastige situatie om te gaan. Wat doe je allemaal al? Wat helpt wel en wat helpt niet? Hoe bewaak je je eigen kwaliteit van leven? Je krijgt praktische tips en leert het effect van jouw acties op de ander beter inschatten.
Data en aanmelden

Kijk hier voor het actuele aanbod, data en aanmelden voor de online themabijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.

Telefonisch advies

Je kunt elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur bellen met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Onze medewerkers hebben de expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

terug naar top

Chat

Je kunt elke werkdag van 13:00-17:00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.

terug naar top

Zelfhulp Naasten (online zelfhulp met forum)

Zelfhulp Naasten is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier kun je meer informatie vinden over Zelfhulp Naasten.

Twijfel je of Zelfhulp Naasten geschikt is voor jou of jouw situatie?
Bel de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. 

Ga direct naar Zelfhulp Naasten.

terug naar top

Individueel advies

Heb je als naaste van iemand met een verslavingsprobleem behoefte aan persoonlijk advies? Dan is er ook altijd mogelijkheid voor een (gratis) individueel adviesgesprek met een preventiewerker.

In het adviesgesprek bespreken we jouw vragen rondom het middelengebruik, gamen of gokken van jezelf of iemand uit je omgeving. We gaan samen op zoek naar een passend advies voor jouw situatie.

We maken geen dossier op, en er is geen verwijzing nodig.

Wil je een adviesgesprek aanvragen? Dan kun je mailen naar preventie@jellinek.nl of bellen met de Jellinek Advieslijn: 088 505 1220.

De Advieslijn is elke werkdag bereikbaar van 8:30-17:00 uur. Bij de telefoniste laat je je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 uur word je door een preventiewerker teruggebeld voor meer informatie.

terug naar top

Individuele gesprekken (CRAFT)

CRAFT is een methode waarbij naasten van mensen met een verslaving op gesprek komen bij een behandelaar van Jellinek, om te leren hoe je iemand kan motiveren om in behandeling te gaan voor zijn of haar verslaving. Tegelijkertijd werk je aan het verbeteren van je eigen kwaliteit van leven. CRAFT is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en bestaat uit een reeks van maximaal 6 gesprekken.

Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken; 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht.

LET OP: CRAFT is voornamelijk effectief voor naasten die zelf geen zware psychische problemen hebben, veel contact hebben met de persoon met het verslavingsprobleem (bijvoorbeeld als jullie samenwonen) en waarbij er geen sprake is van huiselijk geweld of een andere gevaarlijke situatie. Als jouw situatie niet aan deze eisen voldoet raden we je aan andere hulp te zoeken.

Wat leer je tijdens CRAFT?

Je leert hoe je jouw partner, kind of familielid motiveert in behandeling te gaan en hoe je de kwaliteit van jouw eigen leven verbetert. Je leert hoe je het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Vervolgens is er aandacht voor methoden die helpen om de ander te motiveren in behandeling te gaan. Daarnaast besteden we tijd aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw eigen leven. Na elk gesprek krijg je oefenopdrachten mee. Zo kun je actief aan de slag met de vaardigheden.

Meer informatie

CRAFT wordt aangeboden in Amsterdam en in Hilversum. Om u aan te melden mailt u uw contactgegevens en een korte omschrijving van uw situatie naar craft@jellinek.nl (voor CRAFT in Amsterdam) of craft-hilversum@jellinek.nl (voor CRAFT in Hilversum).

De behandeling is kosteloos, er zijn echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er is ook een online cursus op basis van CRAFT die je zelfstandig kunt volgen: Samen Nuchter.

Download de CRAFT brochure.

terug naar top

JellinekMinnesota online familieavond

JellinekMinnesota organiseert elke zes weken een online Familieavond.

Naastbetrokkenen van (voormalige, toekomstige en huidige) cliënten maken kennis met (een deel van) het behandelende team. Ze horen deze avond wat de JellinekMinnesota-behandeling precies inhoudt. Bovenal krijgen naastbetrokkenen handvatten aangereikt om in de relatie met cliënten zelf óók gezonde keuzes te kunnen maken. Verbondenheid, eigen verantwoordelijkheid, ruimte maken voor emoties, acceptatie  van wat je wél en wat je niet kunt veranderen én zelfhulpgroepen voor naastbetrokkenen zijn terugkerende thema’s tijdens een familieavond.

Mail naar jellinekminnesota@jellinek.nl voor de data en om je aan te melden.

terug naar top

Zelfhulpgroepen

In Nederland zijn er verschillende zelfhulpgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Jellinek speelt geen rol in de organisatie van deze groepen. Hieronder vind je een verzameling van de verschillende zelfhulpgroepen die er zijn voor naasten in Nederland.

Verenigingen AL-ANON familiegroepen Nederland

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model.  Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).  Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon

NAR-ANON familie groep

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: Nar Anon.

AGOG zelfhulp voor de omgeving

Zelfhulp en lotgenotencontact voor mensen uit de omgeving van een gokverslaafde, zie: AGOG, zelfhulp voor de omgeving.

SEXAHOLICS ANONYMOUS gezinsgroepen

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden

terug naar top