Xtc-informatie voor naasten

Wat is nog verantwoord?

Xtc is typisch een middel wat vraagt om zeer sporadisch gebruik. Bij herhaald gebruik treden de typische xtc-effecten niet meer op. Je lichaam is gewend geraakt en het duurt weer enige tijd (2 maanden) voor je lichaam het effect weer kan voelen. Meer slikken heeft geen zin. Je voelt dan alleen maar het energie (speed) effect.

Xtc is niet zonder risico’s (oververhitting, hersenschade). Bij een gebruik van enkele keren per jaar zijn de risico’s beperkt. Risico’s bij eenmalig gebruik zijn echter niet helemaal uit te sluiten.

Een gebruiker kan de risico’s beperken indien hij:

  1. Alleen gebruikt als hij zich lichamelijk en geestelijk goed voelt
  2. Niet te vaak gebruikt en alleen bij speciale gelegenheden.
  3. Er zeker van is dat het om echte xtc-pillen gaat.
  4. Weet dat bij herhaald gebruik het typische xtc-effect niet meer optreedt
  5. Zich bewust is van de risico’s op oververhitting. Dus genoeg drinkt (1 tot 2 glazen water per uur of frisdrank of isotone drank) en af en toe rust en afkoeling zoekt.
  6. Zich bewust is van de risico’s op hersenbeschadiging. Dus nooit meer dan een pil neemt en niet neemt bij hoge omgevingstemperatuur.
  7. Weet dat xtc-gebruik en deelname aan het verkeer niet samengaan.
  8. Weet dat onder invloed van xtc safe seks er wel eens bij in kan schieten.
  9. Niet in combinatie met andere middelen gebruikt.

Wanneer verslaafd?

Onder invloed zijn gebruikers: ontspannen/zorgeloos en geneigd tot contact. Ze hebben grote pupillen en soms stijve kaken. Gebruikers kunnen lang doordansen. Na het uitgaan hebben ze soms een paar dagen nodig om bij te komen.

Verslaving aan xtc komt nauwelijks voor. Het middel werkt alleen als je het zo nu en dan gebruikt. Wel kunnen mensen uitgaan zonder gebruik niet meer leuk vinden. Ze zijn dan, voor het hebben van een leuke avond, toch afhankelijk geworden van xtc. Bij veelvuldig gebruik kunnen mensen zich wel leeg en down voelen.

Op deze site staat een test waarmee je kunt nagaan of je riskant gebruikt.