Aanbod Amsterdam

Hier vind je alle activiteiten en data voor mensen die wonen in gemeente Amsterdam. Woon je hier niet en wil je toch graag even overleggen of een training bezoeken? Stuur een mail naar sterkernaast@jellinek.nl, dan denken we met je mee!

5 Stappen groepstraining

De groepstraining heeft als doel om jou als naaste te ondersteunen. Jouw ervaringen staan centraal. De training bestaat uit 5 bijeenkomsten van elk 2 uur waarin je stapsgewijs leert hoe je je eigen kwaliteit van leven kan bewaken binnen de lastige situatie waarin je je bevindt. Tijdens de training breng je in kaart waar je specifiek last van hebt en hoe dit zich uit, verduidelijk je misverstanden en onzekerheden die de situatie kunnen verergeren, onderzoek je verschillende manieren van omgaan met de situatie, breng je je huidige sociale ondersteuning in kaart en onderzoek je waar jouw behoeftes liggen voor verdere ondersteuning in de toekomst. De training is gebaseerd op de 5 Stappen Methode en is wetenschappelijk goed onderbouwd.

De training is kosteloos en je hebt geen verwijzing nodig. Wel verwachten we van deelnemers dat ze de volledige training volgen. Voor de groepstraining krijg je eerst een intakegesprek om jouw persoonlijke situatie te bespreken en om te bekijken of deze groepstraining bij je past.

Voor deelname aan de 5 stappen groepstraining geldt dat je woonachtig moet zijn in de stad Amsterdam. Kom je uit een andere woonplaats en is je naaste wel in behandeling bij Jellinek, neem dan contact met ons op via sterkernaast@jellinek.nl en vraag naar de mogelijkheden.

Data en locatie
Bijeenkomst 1: 18-11
Bijeenkomst 2: 25-11
Bijeenkomst 3: 2-12
Bijeenkomst 4: 9-12
Bijeenkomst 5: 16-12

Alle bijeenkomsten beginnen om 19:00u tot ca. 21:00u
Jacob Obrechtstraat 92, Amsterdam

Aanmelden
Klik hier om je aan te melden voor de 5 stappen groepstraining. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.

terug naar top

Themabijeenkomsten (open avonden)

De themabijeenkomsten bieden je inhoudelijke kennis en de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen. Je krijgt praktische tips voor het omgaan met verslaving in je omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod:

 1. Verslaving nader bekeken
  Waarom worden sommige mensen wel verslaafd en anderen niet? Waar moet je allemaal rekening mee houden als je iemand wil helpen van zijn of haar verslaving af te komen? Tijdens deze bijeenkomst wordt ingegaan op alle zaken die een rol spelen in het ontstaan, het in stand houden, en het overwinnen van een verslaving.
 2. Motivatie en terugval
  Wat is motivatie? Hoe werkt gedragsverandering en wat kan jij als naaste in dit proces betekenen? Deze avond staat het proces centraal waar iemand doorheen gaat als ze willen stoppen met gebruiken. Je leert beter begrijpen waarom stoppen zo lastig kan zijn en wat jij als naaste kan doen om iemand te motiveren.
 3. Verslavingsbehandeling
  Wat voor verschillende behandelmethoden zijn er? Wat is jouw rol tijdens behandeling? Er bestaan veel misverstanden en onduidelijkheden wat verslavingszorg inhoudt en wat voor verschillende methoden er zijn. Er wordt extra aandacht besteed aan de rol van naasten in behandeling.
 4. Wat kan ik doen?
  De laatste bijeenkomst gaat in op wat jij doet als naaste om met deze lastige situatie om te gaan. Wat doe je allemaal al? Wat helpt wel en wat helpt niet? Hoe bewaak je je eigen kwaliteit van leven? Je krijgt praktische tips en leert het effect van jouw acties op de ander beter inschatten.
Data en aanmelden

Kijk hier voor het actuele aanbod, data en aanmelden voor de online themabijeenkomsten. Voor vragen kun je mailen naar sterkernaast@jellinek.nl.

terug naar top

Telefonisch advies

Bel voor gratis telefonisch advies de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Onze medewerkers hebben expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

terug naar top

Chat

Je kunt elke werkdag van 13.00-17.00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.

Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.

terug naar top

Individueel advies

Heb je als naaste van iemand met een verslavingsprobleem behoefte aan persoonlijk advies? Dan is er ook altijd mogelijkheid voor een individueel adviesgesprek. Dit gesprek vindt vanwege de coronamaatregelen telefonisch of via beeldbellen plaats.

Een adviesgesprek vraag je aan via de Jellinek Advieslijn.

terug naar top

Samen Nuchter (online zelfhulp met forum)

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier kun je meer informatie vinden over Samen Nuchter.

Twijfel je of Samen Nuchter geschikt is voor jou of jouw situatie?
Bel de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. 
Ga direct naar Samen Nuchter

terug naar top

Individuele gesprekken (CRAFT)

CRAFT is een methode waarbij naasten van mensen met een verslaving op gesprek komen bij een behandelaar van Jellinek, om te leren hoe je iemand kan motiveren om in behandeling te gaan voor zijn of haar verslaving. Tegelijkertijd werk je aan het verbeteren van je eigen kwaliteit van leven. CRAFT is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en bestaat uit een reeks van maximaal 6 gesprekken.

Deze methode is wetenschappelijk onderzocht en effectief gebleken; 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht.

LET OP: CRAFT is voornamelijk effectief voor naasten die zelf geen zware psychische problemen hebben, veel contact hebben met de persoon met het verslavingsprobleem (bijvoorbeeld als jullie samenwonen) en waarbij er geen sprake is van huiselijk geweld of een andere gevaarlijke situatie. Als jouw situatie niet aan deze eisen voldoet raden we je aan andere hulp te zoeken.

Wat leer je tijdens CRAFT?

Je leert hoe je jouw partner, kind of familielid motiveert in behandeling te gaan en hoe je de kwaliteit van jouw eigen leven verbetert. Je leert hoe je het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Vervolgens is er aandacht voor methoden die helpen om de ander te motiveren in behandeling te gaan. Daarnaast besteden we tijd aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw eigen leven. Na elk gesprek krijg je oefenopdrachten mee. Zo kun je actief aan de slag met de vaardigheden.

Meer informatie

CRAFT wordt aangeboden in Amsterdam en in Hilversum. Om u aan te melden mailt u uw contactgegevens en een korte omschrijving van uw situatie naar craft@jellinek.nl (voor CRAFT in Amsterdam) of craft-hilversum@jellinek.nl (voor CRAFT in Hilversum).

De behandeling is kosteloos, er zijn echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Voor meer vragen bel de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. 

Er is ook een online cursus op basis van CRAFT die je zelfstandig kunt volgen: Samen Nuchter.
Download de CRAFT brochure.

terug naar top

Praatgroepen voor kinderen en jongeren (KOPP/KOV)

De afdeling Preventie van Arkin BasisGGz biedt tal van cursussen voor familie, partners en bekenden van mensen die een psychisch of verslavingsprobleem hebben en woonachtig zijn in de regio Amsterdam. De afdeling Preventie van Arkin Jeugd & Gezin biedt deze cursussen voor jongeren t/m 23 jaar. Arkin BasisGGz en Arkin Jeugd & gezin zijn een GGZ-partner van Jellinek en tevens onderdeel van Arkin.

Aanbod voor volwassenen

Bekijk de cursussen voor familie en naastbetrokkenen die je bij Preventie van Arkin BasisGGz kunt volgen. Ook zijn er verschillende zelfhulpcursussen van MijniHelp.nl die je vanuit huis kunt volgen.

Aanbod voor kinderen en jeugd

Heb je interesse in het aanbod voor kinderen en jeugd met een verslaafde of psychisch zieke ouder? Bekijk dan de cursussen Arkin Jeugd & Gezin.

terug naar top

JellinekMinnesota Familiedag

JellinekMinnesota organiseert elke twee maanden een Familiedag.

Naastbetrokkenen van (voormalige, toekomstige en huidige) cliënten maken kennis met (een deel van) het behandelende team. Ze horen deze dag wat de JellinekMinnesota-behandeling precies inhoudt. Bovenal krijgen naastbetrokkenen handvatten aangereikt om in de relatie met cliënten zelf óók gezonde keuzes te kunnen maken. Verbondenheid, eigen verantwoordelijkheid, ruimte maken voor emoties, acceptatie  van wat je wél en wat je niet kunt veranderen én zelfhulpgroepen voor naastbetrokkenen zijn terugkerende thema’s tijdens een familiedag.

Data voor 2021 zijn nog niet bekend.

terug naar top

LVBeter 18+

Als je ouder bent van een kind of volwassen kind met een LVB dan kan het prettig zijn om hier eens met iemand over te praten. Je kunt in dat geval langskomen voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek met een van onze medewerkers.

Zie deze pagina voor meer informatie: LVBeter 18+
Contact: Anita Oliemans: anita.oliemans@jellinek.nl / 020 590 1330

terug naar top

Zelfhulpgroepen

In Nederland zijn er verschillende zelfhulpgroepen die voor iedereen toegankelijk zijn. Jellinek speelt geen rol in de organisatie van deze groepen. Hieronder vind je een verzameling van de verschillende zelfhulpgroepen die er zijn voor naasten in Nederland.

Verenigingen AL-ANON familiegroepen Nederland

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model.  Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).  Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon

NAR-ANON familie groep

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: Nar Anon.

AGOG zelfhulp voor de omgeving

Zelfhulp en lotgenotencontact voor mensen uit de omgeving van een gokverslaafde, zie: AGOG, zelfhulp voor de omgeving.

SEXAHOLICS ANONYMOUS gezinsgroepen

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden

terug naar top