Familie en omgeving

Aanbod voor naasten in Amsterdam

TELEFONISCH ADVIES

Je kunt elke werkdag van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur bellen met het Jellinek Expert Team voor gratis telefonisch advies. Je wordt te woord gestaan door een team van medewerkers met expertise over behandeling bij de Jellinek en up-to-date informatie over middelen. Je kunt hier terecht voor uitgebreid antwoord op korte vragen.

Heb je veel verschillende of hele uitgebreide vragen, dan kun je ook door het Jellinek Expert Team ingepland worden voor een persoonlijk adviesgesprek op één van onze locaties. Aan het adviesgesprek zijn geen kosten verbonden, ook niet voor de eigen risico van jouw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid

Elke werkdag van 9.00-11.00u en 15.00-17.00u.

Telefoonnummer

088-505 1220

terug naar top

Chat

Je kunt elke werkdag van 13.00-17.00 uur anoniem chatten met een deskundige van de Chat Alcohol & drugs.
Achter de chat zitten medewerkers van verslavingszorginstellingen over heel Nederland, niet alleen van Jellinek.

terug naar top

Online zelfhulp met forum SAMEN NUCHTER

Samen Nuchter is voor iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind (18+) of familielid en effectief gedrag wil aanleren om met dit middelengebruik om te gaan, de ander te motiveren om in behandeling te gaan en de eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

Hier kun je meer informatie vinden over Samen Nuchter. Twijfel je of Samen Nuchter geschikt is voor jou of jouw situatie? Dan kun je contact opnemen met het Jellinek Expert Team: 088 505 1220. Elke werkdag te bereiken van 9.00-11.00 en 15.00-17.00 uur.

Ga direct naar Samen Nuchter

terug naar top

PARTNERRELATIETHERAPIE VOOR VERSLAVING

Partnerrelatietherapie voor verslaving is een gedragstherapeutische behandeling. De behandeling is bedoeld om het middelengebruik van jouw partner te doorbreken en terugval te voorkomen. Jij en jouw partner leren nieuw gedrag en gaan hiermee oefenen.

Tijdens de behandeling gaat het in de eerste plaats om het patroon van het alcohol- of drugsgebruik van jouw partner. Je leert hoe je hier samen invloed op uitoefent.

Daarnaast is er aandacht voor het verminderen van eventuele relationele spanningen en het verbeteren van de communicatie tussen jullie beiden.

Met vragen kun je terecht bij de behandelaar van jouw partner. De behandelaar van jouw partner beoordeelt of de behandeling nodig is en zorgt voor aanmelding.

terug naar top

OMGAAN MET VERSLAVING

Jellinek biedt iedereen die graag meer wil weten over het omgaan met verslavingsproblemen in zijn nabije omgeving een gratis cursus aan. De cursus biedt jou de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen, het opdoen van kennis en het leren omgaan met verslaving in jouw omgeving.

Tijd: elke dinsdag van 19.15 tot 21.15 uur
Locatie: Jacob Obrechtstraat 92 in Amsterdam.

Je hoeft je niet van tevoren aan te melden, maar je kunt gewoon binnenlopen bij een bijeenkomst.

Meer info via het Jellinek Expert Team: 088 – 505 1220, maandag t/m vrijdag, 09.00 – 11.00 uur en 15.00 – 17.00 uur.

Waarom zou ik deelnemen?

Omgaan met iemand die problemen heeft met gokken, alcohol-, drugs- of medicijngebruik is voor veel mensen niet gemakkelijk. Vaak gaat die omgang gepaard met gevoelens van frustratie, onbegrip, boosheid en verdriet. Ook als de persoon in kwestie iets probeert te veranderen aan zijn of haar gedrag kan dat lastig zijn. Immers: daarmee kan er ook voor de omgeving een boel veranderen.

Inhoud van de cursus

De cursus biedt je de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen, het opdoen van kennis en het leren omgaan met verslaving in jouw omgeving. In vier bijeenkomsten komen de volgende thema’s aan bod.

  1. Waarom worden sommige mensen verslaafd?
  2. Motivatie en terugval: wanneer is iemand gemotiveerd iets aan zijn gebruik te doen en waarom gaan mensen toch weer gebruiken?
  3. Hoe ziet behandeling van verslaving er uit?
  4. Omgaan met verslaving van een familielid of vriend: met welk gedrag heb je moeite, hoe reageer je hierop en helpt dit jouw familielid of vriend om er iets aan te veranderen? Het maken van een noodplan en het bewaken van de eigen grenzen: wat doe je op het moment dat iemand terugvalt en hoe houd je jouw eigen leven leuk?

Het is aan jou om te bepalen welke bijeenkomsten je wilt bezoeken. Het is niet noodzakelijk om naar alle bijeenkomsten te gaan, al raden wij dit wel aan. Als je daar behoefte aan hebt kun je een bepaalde bijeenkomst ook meerdere malen bijwonen. Mocht je na de cursus meer hulp nodig hebben, dan kunnen wij je doorverwijzen naar de juiste plek binnen of buiten Jellinek.

Eindelijk een plek waar er naar mij geluisterd werd en ik antwoord kreeg op mijn vragen

Deelnemers die de cursus hebben gedaan, geven de cursus een 8,4 als rapportcijfer. “De cursus sluit goed aan bij wat ik nodig heb. Ik krijg zo antwoord op mijn vragen over wat verslaving nu inhoudt, wat ik het beste kan doen en hoe een behandeling kan helpen“. “Ik vind het vooral fijn dat ik mijn ervaringen met anderen kan delen die weten waar ik doorheen ga. Gewoon allemaal mensen die me begrijpen…en dat terwijl ik dacht dat ik een van de weinige mensen was die hiermee worstelde“.

74% van de deelnemers geeft bovendien aan door de bijeenkomsten beter te kunnen omgaan met de situatie. De behandelaars worden beoordeeld als deskundig, respectvol en geïnteresseerd.

Cursusleiders

De cursus wordt gegeven door twee medewerkers van de Jellinek die zeer veel ervaring hebben in het contact met mensen met verslavingsproblemen en hun omgeving.

DATA EN THEMA’S 2018/2019

DatumThema
20 november3
27 november4
4 december1
11 december2
18 december3
25 decemberEerste kerstdag
1 januariNieuwjaarsdag
8 januari4
15 januari1
22 januari2
29 januari3
5  februari4
12 februari1
19 februari2
26 februari3
5 maart4
12 maart1
19 maart2
26 maart3
2 april4
9 april1
16 april2
23 april3
30 april4

terug naar top

ZELFHULPGROEPEN

VERENIGING AL-ANON FAMILIEGROEPEN NEDERLAND

Zelfhulpgroepen voor familie en vrienden van mensen met een alcoholprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model.  Er zijn speciale groepen voor volwassen kinderen (Al-Anon, ACA) en kinderen in de tienerleeftijd (Alateen).  Landelijk zijn er 85 groepen die gemiddeld 1 x per week bijeenkomen. Zie: Al-Anon

NAR-ANON FAMILIE GROEP

Zelfhulpgroep voor familie en vrienden van mensen met een verslavingsprobleem. Gebaseerd op het 12-stappen Minnesota model. Er zijn geen kosten of verplichtingen aan verbonden. Voor een overzicht van de bijeenkomsten, zie: http://www.nar-anon.nl/.

SEXAHOLICS ANONYMOUS GEZINSGROEPEN

De S-Anon gezinsgroepen zijn een gemeenschap van gezinsleden en vrienden van seksverslaafden, die hun ervaring, kracht en hoop delen om hun gemeenschappelijke problemen op te lossen. Het herstelprogramma is afgeleid van de Anonieme Alcoholisten en gebaseerd op de Twaalf stappen en Twaalf Tradities van de Anonieme Alcoholisten.
Zie: sa-nederland.nl/voor-partners-van-seksverslaafden

CODEPENDENTS ANONYMOUS NEDERLAND

Anonieme Codependents is een gemeenschap van mannen en vrouwen voor wie het gemeenschappelijke doel is om gezonde relaties te ontwikkelen. Het enige vereiste voor lidmaatschap is het verlangen naar gezonde en liefdevolle relaties.
Zie: http://www.codependents-anonymous.nl/

terug naar top

Individuele gesprekken (CRAFT)

CRAFT – MOTIVEREN KUN JE LEREN

Veel mensen die overmatig alcohol of drugs gebruiken, zijn niet in behandeling. Misschien vinden ze de stap (nog) te groot. Of zien ze hun gebruik niet als probleem. Als partner, ouder of familielid zie je het probleem vaak wel. Je maakt je zorgen, hebt er last van en zou willen dat jouw naaste wel hulp zocht.

VOOR WIE IS CRAFT BEDOELD?

Iedereen die zich zorgen maakt over het alcohol- of drugsgebruik van partner, kind of familielid en wil leren om:

Om profijt te hebben van CRAFT is het nodig dat je regelmatig contact hebt met jouw naaste.

HOE SUCCESVOL IS CRAFT?

CRAFT staat voor Community Reinforcement and Family Training. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat CRAFT zeer effectief is: 70% van de probleemdrinkers of probleemgebruikers van wie een familielid of partner de behandeling volgde, heeft uiteindelijk hulp gezocht. Daarnaast lukte het familieleden en partners hun eigen kwaliteit van leven te verbeteren.

DE BEHANDELING IN HET KORT

CRAFT bestaat uit maximaal 6 individuele gesprekken.

JE LEERT VAARDIGHEDEN

Je leert hoe je het patroon van het alcohol- of drugsgebruik kunt beïnvloeden. Vervolgens is er aandacht voor methoden die helpen om de ander te motiveren in behandeling te gaan. Daarnaast besteden we tijd aan het verbeteren van de kwaliteit van jouw eigen leven.

JE KRIJGT OEFENOPDRACHTEN

Na elk gesprek krijg je oefenopdrachten mee. Zo kun je actief aan de slag met de vaardigheden.

WAT KUN JE VAN CRAFT VERWACHTEN?

Je leert hoe je jouw partner, kind of familielid motiveert in behandeling te gaan en hoe je de kwaliteit van jouw eigen leven verbetert.

Meer informatie

CRAFT wordt aangeboden in Amsterdam en in Hilversum. Om u aan te melden mailt u uw contactgegevens en een korte omschrijving van uw situatie naar craft@jellinek.nl (voor CRAFT in Amsterdam) of behandelingen-hilversum@jellinek.nl (voor CRAFT in Hilversum).

De behandeling is kosteloos, er zijn echter maar een beperkt aantal plekken beschikbaar. Voor meer vragen over CRAFT kunt u bellen met het Jellinek Expert Team: 088 – 505 1220 (ma t/m vrij tussen 09.00-11.00 en 15.00-17.00).

Er is ook een online cursus op basis van CRAFT die u zelfstandig kunt volgen: Samen Nuchter.

Download de CRAFT brochure.

terug naar top

CURSUSSEN ARKIN BASISGGZ (KOPP/KVO)

De afdeling Arkin BasisGGz biedt tal van cursussen voor familie, partners en bekenden van mensen die een psychisch of verslavingsprobleem hebben en woonachtig zijn in de regio Amsterdam. De afdeling Preventie van Arkin Jeugd & Gezin biedt deze cursussen voor jongeren t/m 23 jaar. Arkin BasisGGz en Arkin Jeugd & gezin zijn een GGZ-partner van Jellinek en tevens onderdeel van Arkin.

Aanbod voor familie

Bekijk de cursussen voor familie en naastbetrokkenen die je bij Preventie van Arkin BasisGGz kunt volgen.

Ook zijn er verschillende zelfhulpcursussen die je vanuit huis kunt volgen.

Aanbod voor kinderen en jeugd

Heb je interesse in het aanbod voor kinderen en jeugd met een verslaafde of psychisch zieke ouder? Bekijk dan de cursussen Arkin Jeugd & Gezin.

terug naar top

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat