Familie en omgeving

Informatie over cannabis voor ouders

  1. Cannabis: wat is het?
  2. Cannabis: wat doet het?
  3. Cannabis: hoe herken ik het?
  4. Cannabis: motieven
  5. Cannabis: hoeveel jongeren gebruiken?
  6. Risico’s
  7. Risico’s verminderen
  8. Prijzen

1. Cannabis: wat is het?

Hasj en wiet komen van de hennepplant ofwel cannabisplant. De werkzame stof in cannabis; hasj of wiet is THC*. De meeste THC zit in de hars van de vrouwelijke plant. Die hars zit op hele kleine haartjes die men, als men goed kijkt, op bladeren van de bloemtoppen kan zien zitten.

Wiet krijgt men door de bloemtoppen van de plant te drogen en te verkruimelen. Het ziet eruit als grijsgroene thee. Hasj krijgt men door de bloemtoppen te drogen en daarna te zeven. De harsbolletjes vallen dan van de haartjes af. Deze bolletjes worden samengeperst tot plakken die donkerbruin van kleur zijn.

De hoeveelheid werkzame stof in hasj en wiet loopt nogal uiteen. Buitenlandse wiet bevat meestal minder THC dan de wiet die in Nederland gekweekt is. Nederlandse wiet bevat meestal zo’n 14% THC.

Wiet wordt onder vele namen verkocht zoals Skunk, Orange Bud, White Widow. Hasj en wiet worden meestal gerookt.

Het wordt dan vermengd met tabak en gerold tot een stickie of joint. Wiet en hasj worden ook wel puur gerookt.

In het algemeen geldt dat hoe meer THC de wiet bevat, hoe duurder het is. Van een gram worden ongeveer 4 à 5 jointjes gemaakt.

Terug naar top

2. Cannabis: wat doet het?

Het effect kan enigszins verschillen. Meestal krijgt iemand een ontspannen, zorgeloos gevoel. De spieren verslappen waardoor de ledematen zwaar aanvoelen. Het is als of er stenen in zitten. Dit gevoel wordt ook wel ‘stoned zijn’ genoemd. Ook kan iemand van hasj of wiet gaan fantaseren. Het concentratievermogen verandert. Iemand kan zich bijvoorbeeld heel goed concentreren of focussen op een detail, maar niet langer op het totaal. De waarneming verandert ook. Men ziet kleuren intenser en hoort de muziek anders. Logisch nadenken gaat moeilijker. Iemand kan een eetkick en een lachkick krijgen. Onder invloed functioneert ook het korte termijn geheugen slechter. Dingen die net gebeurd zijn, vergeet iemand weer.

Als men hasj of wiet rookt begint het na enkele minuten te werken en na 2 tot 4 uur vermindert het effect weer. Hasj en wiet worden ook wel gegeten in bijvoorbeeld een cake (spacecake).

Als men het eet beginnen de effecten pas na drie kwartier tot anderhalf uur. Bij eten zijn de effecten vaak heftiger en duren ook veel langer tot soms wel 10 uur.

Terug naar top

3. Cannabis: hoe herken ik het?

Als iemand hasj of wiet rookt is dat meteen te herkennen aan de sterk herkenbare geur.

Onder invloed

Dagelijks gebruik

Terug naar top

4. Cannabis: motieven

Jongeren kunnen om positieve redenen blowen of om negatieve redenen.

Positieve redenen:

Negatieve redenen

Blowt jouw kind om negatieve redenen dan is de kans dat hij met blowen in de problemen raakt groter.

Terug naar top

5. Cannabis: hoeveel jongeren gebruiken?

In 2017 is in een onderzoek aan scholieren gevraagd of zij ooit geblowd hebben; of zij afgelopen maand nog geblowd hebben en of ze dagelijks blowen (1).

Percentage jongens en meisjes dat ooit, de laatste maand of dagelijks geblowd heeft

Leeftijd12 jaar13 jaar14 jaar15 jaar16 jaar
Ooit0.3%1.5%6.8%16.4%23.5%
Laatste maand0.1%0.7%3.2%8.9%12.1%

Duidelijk is dat heel veel jongeren het eens een keer proberen en er dan ook weer mee ophouden.

In een onderzoek onder scholieren in Amsterdam (Antenne, 2011) heeft onder de 14 jarige scholieren 17.6% wel eens geblowd. 8.7% heeft afgelopen maand nog geblowd. Van deze groep blowt 2.3% dagelijks.

Jongeren die blowen hebben in het geheel geen norm over wat veel is. In een onderzoek onder coffeeshopbezoekers (Antenne 2009) bleek dat de helft van de blowers het pas na 8 jointjes veel beginnen te vinden.

Percentage scholieren dat de afgelopen maand nog geblowd heeft vanaf 1988 (2)

Jaar19881992199619992003200720112015
Laatste maand (jongen)4%8%13%11%9%10%11%6%
Laatste maand (meisje)2%4%8%6%7%6%5%3,5%

Terug naar top

6. Risico’s

Jongeren zijn gevoeliger voor informatie over de korte termijn risico’s dan voor de lange termijn risico’s. In een gesprek kun je als ouder dus beter aandacht aan de korte termijn dan aan de lange termijn risico’s besteden.

Korte termijn risico’s

Lange termijn risico’s

Van soft drugs naar harddrugs?

Er wordt nog steeds door een aantal mensen gedacht, dat jongeren die hasj of wiet gebruiken, later ook wel heroïne zullen gaan gebruiken. Dit is beslist niet waar.

Als dat waar zou zijn, dan hadden we in Nederland veel meer heroïnegebruikers. Het aantal heroïnegebruikers is de laatste jaren juist sterk afgenomen, terwijl het aantal gebruikers van hasj en wiet is toegenomen.
Terug naar top

7. Risico’s verminderen

13/14/15 jaar

Op 13/14/15 jarige leeftijd zal jouw kind leeftijdgenoten gaan tegenkomen die blowen. Jouw kind zal dan in feite moeten beslissen of hij al dan niet mee gaat roken. Het is goed om, voordat jouw kind in een dergelijke situatie komt, al een gesprek over blowen gevoerd te hebben.

Praten over drugs

Het is belangrijk om in zo’n gesprek rekening te houden met eventuele motieven die jongeren kunnen hebben om te gaan blowen. Ze zijn nieuwsgierig en willen misschien graag bij een clubje horen dat ook gebruikt. Ze willen zich losmaken van thuis en eigen ervaringen opdoen. Belangrijk is ook om in een gesprek aandacht te besteden aan het ‘nee’ kunnen of durven zeggen. Maak duidelijk dat hij kan weigeren en dat echte vrienden dat ook van hem zullen accepteren.

In het gesprek mag je jouw mening over blowen geven. Maar ga niet uit van vooroordelen. Stel jezelf op de hoogte door informatie op te zoeken over cannabis.

Net als bij alcohol en tabak kunt u een regel stellen dat er voor 18 jaar geen cannabis wordt gebruikt. In ieder geval kun je verlangen dat er in huis niet wordt gerookt. Blowen onder de 18 jaar brengt extra risico’s met zich mee. Elk jaar uitstel is winst.

Als jouw kind toch gaat blowen

Het kan zijn dat een dergelijke regel niet werkt en jouw kind toch gaat blowen. Je kunt dan proberen om met jouw kind na te gaan of hij zijn/haar beslissing om te blowen of te blijven blowen, doordacht genomen heeft. Kent hij bijvoorbeeld de risico’s en de voor- en nadelen.

Probeer de afspraak te maken dat als jouw kind gaat blowen, hij/zij dat in ieder geval aan jou vertelt.

In het praten over drugs moet je ook ruimte geven aan de motieven en voordelen. Als je over de voordelen gesproken hebt ontstaat er vanzelf een sfeer waarin je ook uitgebreid aandacht kunt besteden aan de nadelen en de risico’s. Vraag als je het over de nadelen hebt vooral naar de nadelen op korte termijn: zoals slechte conditie. Nadelen op de korte termijn maken meer indruk bij jongeren dan risico’s op de lange termijn.

Veilig gebruik

Probeer, als jouw kind toch gaat blowen, een aantal afspraken en regels over het gebruik te maken. Er is immers een verschil tussen gebruik en misbruik. Deze afspraken kunnen de risico’s van hasj en wiet gebruik dan beperken.

Bespreek de volgende gebruiksadviezen:

Terug naar top

8. Prijzen

De gemiddelde prijs voor een gram wiet ligt rond de €9,- en voor een gram hasj rond €10,-. In het algemeen geldt dat hoe meer THC de wiet bevat hoe duurder het is. Uit een gram kunnen plus minus 5 jointjes worden gedraaid. Je moet dus rekenen dat een jointje tussen de € 1,50 en € 2 kost.

Terug naar top

Bronnen

  1. HSBC 2017 – Gezondheid en welzijn van jongeren in Nederland, Trimbos-instituut (2018)
  2. Jeugd en riskant gedrag 2015, Peilstations Onderzoek, Trimbos-instituut (2016)

 

 

Versie: november 2018

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat