Blowende dochter

Vader Ben (50) en dochter Sam (19)

Jarenlang ging het moeizaam met mijn dochter. Ze hield geen opleiding of baantje vol en reageerde daar dan op door te zeggen, dat het haar niet kon schelen. Ze blowde veel.

Na een eerste gesprek met Anita van Jellinek Preventie, was ik opgelucht en kreeg een tijd grip op mijn kind. Maar daarna ging het toch weer niet goed. Een groot deel van het probleem kwam eigenlijk doordat Sam haar moeder en ik gescheiden zijn, en onze dochter om de week bij een van ons woont. Lukte mijn ex en mij niet op een lijn te zitten wat de opvoeding betreft. Als ik grenzen stelde ging Sam naar haar moeder, waar zij niks hoefde en alles mocht. Als ze dan vrijdag weer bij mij kwam, kreeg ik haar nauwelijks of niet meer op de rails.

Ben toen teruggegaan naar Anita. Heb Sam daarna de keuze gegeven om zich ofwel te houden aan een aantal basisafspraken thuis (naar school gaan of werken, zich houden aan tijdafspraken met mij en beetje mee te doen in het huishouden) of de sleutel inleveren en het komende half jaar alleen nog hier komen, als ik er ook was. Dat wil zeggen op afspraak. Ze sliep er een nacht over en kwam toen haar sleutel brengen en is bij haar moeder gaan wonen.

Nu Sam niet meer thuis woont, is mijn relatie met haar er veel beter op geworden.

Het kostte me wel mijn nachtrust eer ik zo ver kwam.

Ik had er last van dat zij mij niet serieus nam. Met veel geduld is daar verandering in gekomen. Ze vertelde me later veel meer en dat ze ook wel last heeft van het blowen, dat ze vergeetachtiger is en dat het niet eens zo makkelijk is om er zo maar mee te stoppen. Sam is toen meegegaan naar Anita.

Heb altijd de deur opengehouden en gezegd dat ze altijd mocht komen als ze wilde praten, en dat ik haar altijd zou helpen, als ze een serieus plan had. We zijn samen verantwoordelijk voor het slagen van een goede relatie. Ik heb altijd vertrouwen in mijn dochter gehouden. Ben meer gaan letten op de dingen die goed gaan en haar daar meer in gaan waarderen.

Ik nodig Sam zeer regelmatig uit voor dingen waarvan ik denk dat ze haar zullen stimuleren. Ik heb bijv. kaarten voor het IDFA voor haar gekocht, waar ze na afloop vragen aan de documentairemakers kon stellen, omdat ze had gezegd dat ze documentaires wilde maken.

Ik heb nu meer tijd voor de dingen die ik zelf belangrijk vind en die ik weer ben gaan oppakken en het vertrouwen is gegroeid en ik zie daardoor ook dat Sam groeit. Vertrouwen uit blijven dragen is zo belangrijk gebleken. Sam respecteert me er ook om.