Gesprekstips Gamen
Gamen op zich is geen probleem. Leuk en ontspannend zelfs, als we luisteren naar gamers. Ondertussen hebben steeds meer ouders vragen: zit mijn kind te lang achter de computer? Moet ik me zorgen maken dat hij of zij verslaafd raakt?
Kan jouw kind over niets anders meer praten dan het spelletje dat hij speelt? Is er thuis continu ruzie over de uren die jouw kind achter de computer wil zitten? Dit zijn momenten om in actie te komen.
Praat erover als jouw kind te veel games speelt. Doel van zo’n gesprek is dat jouw kind minder gaat gamen of stopt. Hieronder een aantal tips voor jou als ouder.
Hoe begin ik een gesprek over gamen?
- Bedenk dat jij een voorbeeld bent
Zit je zelf veel achter de computer, tablet of telefoon? - Stel vragen, toon interesse
Heb belangstelling voor jouw kind. In plaats van verwijten, kun je eerst vragen wat er zo leuk is aan gamen. Wat zijn de redenen dat je games speelt? Speel gerust eens een avondje mee. Laat jouw kind aan jou uitleggen waarom dit zo ‘gaaf’ is.
Hoe ga ik verder?
- Houd het gesprek open, veroordeel niet meteen
Welke opening je ook kiest, ga niet meteen veroordelen. Leg uit waarom je zorgen hebt. Alleen maar verbieden helpt bijna nooit. Zeg dat je er meer over wil weten en luister naar jouw kind. Het is verstandig om eerst te vragen naar de leuke kanten van gamen. Dat haalt de spanning uit het gesprek. Daarna komt er vanzelf ruimte om over de negatieve kanten en de risico’s te praten. Zeg in de loop van het gesprek ook wat je er zelf van vindt. Jouw kind hecht waarde aan jouw mening. Dit geeft houvast.
Onderwerpen van gesprek
- Bespreek het verschil tussen verantwoord gamen en verslaving
Wanneer vind je dat iemand te veel games speelt? Wat is het verschil tussen verantwoord gamen en gameverslaving? Wat verstaat jouw kind onder gameverslaving? Hoeveel uur per dag denkt jouw kind te gamen? Bij hoeveel uur per dag legt jouw kind zelf de grens? - Bespreek motieven
Jongeren gamen niet zomaar een hele dag. Ze hebben bepaalde motieven. In een gesprek is het belangrijk om rekening te houden met deze motieven.
Afspraken over gamen
- Stel regels
Probeer samen met jouw kind grenzen vast te stellen en afspraken te maken over het gamen. Wanneer wel en wanneer niet en hoeveel uur per dag. Bijvoorbeeld alleen in de weekenden, niet meer ’s avonds of alleen na het maken van huiswerk. De ‘Weekkaart Gamen‘ kan daarbij helpen. Handhaaf de regel: wissel gamen af met andere bezigheden. - Maak je niet te snel zorgen
Door duidelijke regels en voldoende afleiding, groeien de meeste kinderen ook weer over deze fase heen. Opgroeien gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. - Vergroot de verantwoordelijkheid van de jongere
Geef jouw kind bij de leeftijd passende verantwoordelijkheden. Zoals karweitjes in huis, zelf het wasgoed opruimen, misschien wel een baantje zoeken om de telefoonrekening en zorgverzekering te kunnen betalen. Maak afspraken over hoe elk gezinslid kan bijdragen in een fijne leefomgeving in huis, zonder daarbij de focus op het gamen te leggen.
Symptomen van gameverslaving of internetverslaving
- Gamen of internetten gaat ten koste van andere belangrijke dingen, zoals school of studie, sport en sociale contacten. Soms zelfs ten koste van nachtrust.
- Jouw kind wordt onrustig, chagrijnig of agressief als het niet mag gamen
- Jouw kind verveelt zich als het niet mag gamen
- Jouw kind raakt geïrriteerd als het gestoord wordt tijdens het gamen
- Jouw kind jokt over het aantal uren dat er gespeeld wordt
- Jouw kind is in gedachten nog steeds bezig met gamen, ook als hij/zij niet achter de computer zit
- Jouw kind wil wel iets minder gamen, maar in praktijk lukt het niet
- Jouw kind is ongezellig in huis en kruipt bij thuiskomen meteen achter de computer.
Risico’s van te veel gamen
- Het gamen neemt teveel tijd in beslag waardoor jouw kind slechter contact heeft met vrienden en met jou als ouder.
- Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging.
- Teveel gamen kan zorgen dat jouw kind zich verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Maak je je zorgen?
Laat jouw kind deze test invullen, zodat hij/zij zelf ziet of het verstandig is om te minderen of te stoppen. Na het doen van de test volgt er onmiddellijk een uitslag. De test is een indicatie en geen diagnose. Maak je je zorgen dan kun bellen met de Jellinek Advieslijn: 088 505 1220, elke werkdag bereikbaar 8:30-17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld.