Opvoedingsinformatie
Wat je moet weten als opvoeder
Puberteit
Bekijk de volgende video over het puberbrein met de bekende neuroloog Dick Swaab.
Het woord puberteit stamt af van het Latijnse pubes (schaamhaar) en pubertas: de tijd dat een jongere zich ontwikkelt tot volwassene. Dit is de periode tussen het 11e en het 18e jaar. De puber is geen kind meer, maar ook nog niet volwassen. Het kind zit ‘tussen servet en tafellaken’ Lees meer
Waarom gaan jongeren alcohol of drugs gebruiken?
Tabak, alcohol en cannabis staan in de top 3 van de meest gebruikte middelen onder jongeren. Drugs zoals xtc, cocaïne of speed, worden veel minder gebruikt. In de puberteit ontdekken jongeren hun eigen identiteit, hun normen en waarden. Gaan ze experimenteren met seksualiteit, kleding, muziek, en ook met alcohol of drugs. Veel van deze jongeren experimenteren een aantal keer, waarna ze stoppen, omdat de spanning eraf is of het effect tegenvalt. Een kleine groep jongeren gaat door. Sommigen maken hierin verantwoorde keuzes. Wat we weten uit onderzoek is dat elk middelengebruik, in de opgroeiende fase, de ontwikkeling kan beïnvloeden.
Drugsinfo voor ouders en andere opvoeders
Jongeren (12-22) ontdekken de wereld en zichzelf. Ze zijn nieuwsgierig en willen van alles uitproberen. Daarbij maken ze keuzes: bij wie wil ik horen, welke muziek vind ik leuk enz. Vrienden spelen een steeds grotere rol, terwijl jouw rol, als ouder kleiner wordt. Zeker is dat jouw kind met drugs te maken krijgt. Al is het maar, omdat ze iemand kennen die gebruikt. Het is daarom belangrijk dat je erover praat.
Voor meer informatie over de verschillende soorten drugs, hun werking en cijfers over gebruik bij jongeren, klik hier: informatie alcohol & drugs.
Signalen van overmatig gebruik, wanneer is het riskant?
Hoe gaat het eigenlijk met je kind?
Kijk eens naar de volgende signalen. Misschien bracht je dit niet eerder in verband met middelengebruik?
Het kan zo zijn dat je kind wel eens iets geprobeerd heeft. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het meteen verkeerd afloopt. Weet u wanneer het riskant is? Weet u welke jongeren kwetsbaarder zijn, als het gaat om risicovol drinken of drugsgebruik?
Deze signalen kunnen met overmatig gebruik te maken hebben en beginnende afhankelijkheid. Let op, deze signalen hangen soms ook samen met de puberteit. Het hangt er natuurlijk wel vanaf, hoe vaak je het zorgelijke gedrag ziet en hoelang dit aanhoudt.
De Signalen
Verandering van uiterlijk
Verminderde concentratie, slappere spieren, verminderde coördinatie, lachkick, vreetkick, rode ogen, regelmatig ruiken naar hasj of wiet, verminderd geheugen.
Verandering in gedrag
Afspraken niet nakomen, verzuim school, verslechterde prestaties, vermijdend gedrag, isolement, rondhangen op straat, kleine criminaliteit, onduidelijke klachten, ongelukjes, slecht slapen, te laat komen, alleen nog maar vrienden hebben die blowen, of drinken, dag- en nachtritme omdraaien, geld bietsen, niet meer uitkomen met geld.
Verandering in interesses
Andere kleding, uiterlijk, muziek, vriendenkring, gefocust op drugs, gestopt met vrijetijdsbesteding, onverschilligheid, veelvuldig over middelen praten, relatieproblemen.
Verandering van emoties
Vervlakking, passiviteit, moodswings, somberheid, agressie, weinig energie, afwezig, terugtrekken.
Checklist
Mocht je het op een rijtje willen zetten, klik dan hier voor een checklist.
Als het zorgelijke gedrag langer dan een maand zichtbaar is, dan is het tijd voor een rustig en open gesprek met je kind. Komt het gedrag veelvuldig voor, vraag uzelf dan af waar dit mee te maken kan hebben. Wat is er veranderd voor de jongere? Zit uw kind goed in zijn vel? Wat houdt hem of haar echt bezig? Hebben jullie een goede verstandhouding? Is er sprake van andere problemen, zoals angst, somberheid, of ontwikkelt uw kind zich niet goed? Wees helder in wat je van je kind verwacht en kijk waar jullie afspraken over kunnen maken. Bijvoorbeeld dat iemand wat zelfstandiger gaat opstaan en op tijd gaat komen.
Welke jongeren zijn kwetsbaarder voor gebruik?
Los van signalen die aangeven dat er iets aan de hand is, kan het ook zo zijn dat u nog geen alarmerende signalen ziet, maar dat je je toch zorgen maakt.
Voor sommige jongeren kan het gebruik extra risicovol zijn. Een jonge start leeftijd is er 1 van. Hieronder op een rijtje welke factoren de kans op verslaving vergroten.
Gesprekstips
Praten met je kind over alcohol, drugs, gokken of gamen
Veel ouders/verzorgers vinden het moeilijk om met hun kinderen over gevoelige onderwerpen zoals seksualiteit, alcohol, drugs, gokken of gamen te praten. Maar als je twijfelt of jouw kind wel eens xtc gebruikt, is de beste manier, om hier achter te komen door een gesprek met je kind aan te gaan. Kies voor het gesprek een rustig moment en zorg van te voren dat je goed ingelezen en geïnformeerd bent over xtc. Dreig niet meteen met straffen en veroordeel niet, maar toon interesse. Vraag wat hij of zij al weet van de risico’s van xtc en zoek dit eventueel samen op. Maak vervolgens samen afspraken.
Redenen om niet te praten met je ouders
10 redenen waarom jongeren niet graag met hun ouders over alcohol en drugs praten. Het kan zijn dat u heel goed met uw kind kunt praten over alcohol en drugs. Misschien vraagt u zich ook wel eens af waarom dat eigenlijk helemaal niet zo lekker verloopt. Hier staan 10 redenen waarom jongeren niet graag met hun ouders praten over alcohol en drugs. Lees meer.
Belangrijke tips voor het gesprek met je kind:
- Veroordeel niet
- Bespreek niet alleen de nadelen
- Vraag naar de motieven van gebruik
- Bespreek het verschil tussen gebruik en misbruik
- Vergroot eigenwaarde
- Maak afspraken
Lees er alles over op de specifieke pagina’s met gesprekstips voor alcohol, gamen, tabak, cannabis.
Stellen van regels
Kinderen onder de 18 jaar hebben duidelijke regels nodig. Dat zorgt ervoor dat zij geen alcohol gaan drinken of andere drugs gaan gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat strenge regels in de praktijk echt werken. Lees meer.
Kinderen die leren omgaan met moeilijke momenten en vaardigheden hebben geleerd om om te gaan met verveling of stress, maken verstandigere keuzes. Een vaste structuur helpt jongeren zich beter te ontwikkelen. Een kind dat zich veilig voelt om met jou te praten, ontwikkelt meer zelfvertrouwen, wat nodig is om goede keuzes te maken. Bekijk hieronder de video’s.
Boeken over opvoeding
Je vindt hier een aantal interessante boeken over opvoeding.
Online Ouderavond: informatieve video’s voor ouders
Ouders kunnen meer doen dan alleen regels stellen. Op een positieve manier kan je veel bereiken. Jellinek verzorgt met regelmaat ouderavonden over dit onderwerp. Om het de ouders makkelijk te maken is deze online ouderavond beschikbaar. Een ouderavond die je kan bezoeken wanneer het je uitkomt.
Zie deze pagina voor meer informatie: Online ouderavond