Een studentenhuis in quarantaine

Het leven in een studentenhuis is een unieke ervaring. Een groep jonge mensen, zelfstandig, vrij en los van hun ouders, samen onder één dak. Dat kan haast niet anders dan een bijzondere tijd worden. Maar hoe gaat het leven in een studentenhuis er tijdens de coronacrisis aan toe?

Twee peers van LOS en Unity hebben een klein onderzoekje gedaan binnen twee studentenhuizen, één in Utrecht, en één in Alkmaar. Ze hebben bewoners vragen gesteld over seks, alcohol- en drugsgebruik en over gezondheid ten tijde van de quarantaine.

Invloed van COVID-19

Door de veranderingen in de samenleving door het coronavirus zijn er in een korte tijd ook noodgedwongen enkele dingen veranderd in het studentenhuis. Er wordt verzocht om 1.5 meter afstand te houden, niet af te spreken met mensen van buitenaf, je handen te wassen bij thuiskomst en om met niet meer dan 3 mensen tegelijkertijd in een ruimte aanwezig te zijn. Maar deze regels die zijn soms moeilijk op studentenhuizen te betrekken, al helemaal wanneer het gaat om seksuele contacten.

In een studentenhuis in Alkmaar wonen Nederlandse studenten en uitwisselingsstudenten samen. Enkele uitwisselingsstudenten zijn terug gegaan naar huis in verband met de angst om binnen enkele maanden niet meer thuis te kunnen komen.

De studenten die in het studentenhuis zijn gebleven, waren in het begin zoekende naar de juiste structuur door het wegvallen van sociale gelegenheden, studie en de toegang tot de bibliotheek. Zo vertelden een aantal studenten “de huiskamer is onze centrale plek geworden om met ons huiswerk bezig te gaan. In onze kamers hebben we gewoon te veel afleiding”. Hierdoor neemt het sociale contact tussen de studenten toe. Ook zie je dit in de avonduren en weekenden als de studenten elkaar opzoeken voor ontspanning, aangezien het wordt afgeraden om met mensen van buitenaf af te spreken. “Ondanks de regels om niet met mensen van buitenaf af te spreken, hebben we wel enkele kleinere feestjes gehad, maar wij gaan geen grote feestjes organiseren”.

Aan de 1.5 meter afstand regel wordt niet gehouden, “wanneer er iemand besmet raakt in het studentenhuis dan zijn we allemaal besmet, aangezien we allemaal samen leven in de woonkamer en keuken. De gezamenlijke keuken en woonkamer worden al gedeeld, dus als het virus op een deurhendel komt, krijgt ieder van ons het virus.” Ook zal isolatie voor iedere student gelden op het moment dat één persoon in het huis besmet raakt.

Alcohol en drugs

In het algemeen zijn er geen regels betreffende alcohol en drugs. “Het gebruik hiervan is algemeen geaccepteerd binnen het studentenhuis, aangezien iedereen wel drinkt. Enkele huisgenoten gebruiken ook drugs, maar dat is even slecht als alcohol”. 

Als de huisgenoten bij elkaar zijn wordt er regelmatig gedronken. Het drinken is een eigen keuze, dus op het moment dat je er zelf voor kiest om iets alcoholvrij te drinken dan is hier geen commentaar op. De alcohol wordt in verschillende mate genuttigd. “Tijdens een gezellig spelletje wordt er rustig gedronken, maar soms worden er spelletjes gespeeld waarbij de mate van alcoholgebruik wordt gestimuleerd.” Veel studenten geven echter wel aan nu vaker een biertje of een wijntje te drinken bij het eten dan voorheen.  Ze drinken frequenter, maar veel drinken op één avond is over het algemeen afgenomen.

Regelmatig wordt in combinatie met alcohol ook drugs gebruikt. Het gebruik van drugs is bespreekbaar en wordt ook niet afgekeurd. Gelukkig wordt het ook niet gestimuleerd, maar soms wordt het wel gedeeld. “Het gebruik van de drugs wordt meestal achter de gesloten deuren van de kamer gedaan totdat het einde van de avond in zicht is. Op dat moment wordt het vaak in de gezamenlijke ruimte gebruikt onder toeziend oog van iedereen.” Als het gaat om drugs hebben verschillende huizen aangegeven nu wel meer drugs te gebruiken dan normaal “normaal blow ik eigenlijk nooit, maar ik heb nu al 3 keer hasj gerookt”. 

Vrouwen en mannen onder één dak

Het onderzochte studentenhuis in Alkmaar is een gemengd huis. Hierbij wonen de vrouwen en mannen gezamenlijk onder één dak. Toch worden scharrels vaak buitenshuis gezocht door middel van datingapps, zoals Tinder en Badoo. Normaliteit worden scharrels ook gevonden tijdens het uitgaan en bij feestjes, maar momenteel is dat door corona niet mogelijk. Hierdoor zijn de flirt acties binnen het studentenhuis wel toegenomen, maar is er van daadwerkelijke seksuele escapades tussen huisgenoten nog geen sprake geweest.

Wat veel naar voren kwam waren regels omtrent relaties/seks ten tijde van de quarantaine. Voor de meeste studentenhuizen geldt dat vriendjes of vriendinnetjes mogen langskomen, maar losse contacten zo min mogelijk. Zo werd er door het onderzochte Utrechtse studentenhuis afgesproken wel relaties en eventueel één vaste scharrel mee te mogen nemen, maar verder niet. Sommige huizen hebben echter helemaal een “verbod” op scharrels of losse sociale contacten.

Levensstijl

Om te herstellen van het studentenleven met de stress van school, werk en de feestjes in de woonkamer is het belangrijk om het lichaam te laten herstellen. Binnen een studentenhuis zie je dat iedereen toch een eigen levensstijl heeft. Over het algemeen wordt er gezond gegeten, maar dit wordt niet gezamenlijk gedaan, aangezien iedereen op willekeurige tijden eet. Wel wordt de midnightsnack of de katerlunch gezamenlijk besteld. Deze maaltijden zijn vaak afkomstig uit een snackbar, pizzeria of een Turks eethuis.

Dagelijks wordt er ook gesport binnen het studentenhuis. Nu de sportscholen zijn gesloten door het coronavirus worden de thuis en rondom-het-huis bewegingen meer gestimuleerd. Er wordt vaker hardgelopen, sportlessen gedaan in de woonkamer, een ommetje gemaakt of gezamenlijk in de openbare tuin gevoetbald.

Conclusie 

Al met al wordt sfeer en het samen zijn binnen een studentenhuis bevorderd door de veranderingen in de samenleving door het coronavirus. Ook de veranderingen die in het studentenhuisworden doorgevoerd zijn gericht op het bewaken van de (maatschappelijke) gezondheid en het niet verder verspreiden van het virus. Hierdoor is er veel meer sprake van contact onder de huisgenoten en is er meer sprake van een ‘gemeenschap’. De onderzochte studentenhuizen gaven dan ook aan dat dit de sfeer ten goede kwam. Kortom; ondanks de uitdagingen van de situatie en het beperkte contact met de buitenwereld, hoeven de bewoners van deze twee studentenhuizen in Alkmaar en Utrecht zich niet eenzaam of verveeld te voelen.