Informatie over alcohol & drugs

Wat is de geschiedenis van XTC?

MDMA of XTC is geen nieuw middel, maar al meer dan honderd jaar oud. De stof -die we nu XTC noemen- werd voor het eerst samengesteld in 1912. Dat gebeurde in Duitsland, in een laboratorium van de geneesmiddelenfabrikant E. Merck, die op zoek was naar nieuwe medicijnen. De nieuwe stof werd gemaakt op basis van safrol olie uit de nootmuskaat. De stof werd in 1914 gepatenteerd, maar werd door de firma Merck nooit in productie genomen. In 1952 en 1953 werd MDMA in opdracht van het Amerikaanse leger getest door onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

Begin jaren zestig bedacht Alexander Shulgin, een onderzoeker van het Amerikaans chemieconcern Down Chemical Company, een aantal nieuwe methoden om MDMA te maken. Deze onderzoeker maakte de stof niet op basis van de safrol olie, maar bereidde het puur synthetisch vanuit de stof piperonal.

In de jaren 70 van de vorige eeuw had MDMA een tijdlang een therapeutische toepassing. Psychiaters gebruikten het middel waardoor patiënten opener en emotioneel minder geremd werden. Eind jaren zeventig werd door een groep chemici een illegaal laboratorium opgezet in Californië. Men wilde MDMA als middel op de markt brengen. Men vond de naam MDMA niet geschikt en noemde het ‘Ecstasy’, oftewel XTC of E.

XTC werd toen niet in het uitgaansleven maar thuis gebruikt. Het gebruik was sterk gericht op ontdekken van de binnenwereld. Vanaf 1980 werd Ecstasy steeds vaker ook op straat verkocht. Het middel kwam terecht in kringen van hippies, yuppen en studenten.

House

Aan het begin van de jaren tachtig ontstond in Dansclub Warehouse in Chicago de nieuwe muziekstijl House. Sommige muzikanten slikten XTC pillen en ook bezoekers dansten onder invloed van XTC de hele nacht door. De cult sloeg over naar het hippieparadijs Goa en het trendy vakantie-eiland Ibiza. XTC bleek de perfecte drug voor nachtenlange dansmarathons. In 1985 werd Ecstasy in de Verenigde Staten verboden, maar het recreatieve gebruik breidde zich desondanks verder uit en werd ongekend populair. Met name op universiteiten waar niet gedronken mocht worden. Studenten die wilden dansen en feesten, gebruikten XTC als partydrug. Maar wat XTC echt populair maakte, was de Acid House.

Nederland

De eerste Nederlandse acid house-feesten werden georganiseerd in 1987. Op die feesten dook ook XTC op. Tijdens de ‘ Summer of Love’ in 1988 organiseerde de Amsterdamse discotheek Roxy een vollemaansfeest met de titel ‘ Disco-Hippies-on-Acid-Gala’. De bezoekers kregen bij binnenkomst een plastic zakje met daarin twee pillen. Die pillen bleken zoetjes te zijn, voor in de koffie. De Haagse Post schreef in een verslag over deze nacht: ‘ publiek geheim is dat acid house het vooral goed doet onder het genot van een geestverruimend tabletje van de drug XTC’. Begin 1988 werd in Amsterdam de eerste massale acid house-party georganiseerd. Het motto van dit feest was ‘Trance’ en veel van de bezoekers raakten dan ook in hogere sferen. Het feest maakte op velen een diepe indruk. Sinds die tijd werden deze feesten steeds meer op verschillende locaties georganiseerd. Een groot deel van de bezoekers gebruikten XTC. House was een absolute hype.

Opiumwet

In november 1988 werd XTC op lijst 1 (harddrugs) van de Opiumwet geplaatst. Dat gebeurde omdat de overheid bang was voor grootschalige handel en productie.

Testen van drugs

Eind jaren ’80 en in de jaren ’90 konden bezoekers van housefeesten hun drugs testen op deze feesten. Dit gebeurde in het kader van de Safe House Campagne. In 2002 werd dit verboden.

In 1992 werd het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) opgericht. Het DIMS verzamelt gegevens over de kwaliteit van drugs. Als gevaarlijke pillen aangetroffen worden, worden gebruikers zo snel mogelijk gewaarschuwd. Pillen kunnen getest worden bij een verslavingszorginstelling in de buurt. Hier vind je de adressen van de testservice van Jellinek.

In 1995 verscheen de nota ‘Stadhuis en House’ van het ministerie van VWS. Deze nota bevatte aanbevelingen voor gemeenten over de voorwaarden die zij kunnen stellen aan het organiseren van houseparties.

Sterkte van pillen

De sterkte van XTC-pillen varieert. Tot aan 2009 bevatten XTC-pillen gemiddeld 80-90 mg MDMA. In 2009 was het naar het schijnt voor producenten moeilijk om MDMA te krijgen of te kunnen produceren. Producenten van XTC-pillen zijn toen op zoek gegaan naar andere stoffen om in hun XTC-pillen te doen. Het gevolg was dat de XTC-markt erg vervuild was. In XTC-pillen kwamen stoffen als mCPP en Mephedrone voor; deze waren qua werking vergelijkbaar met MDMA, maar hadden wel andere vervelende bijwerkingen.
In 2010 is er een omslag geweest en bevatten XTC-pillen voor een groot deel weer MDMA. Echter waren de pillen 1,5 tot 2x sterker dan voorheen. Sindsdien zijn de hooggedoseerde XTC-pillen op de markt gebleven. In 2017 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA van XTC-pillen die aangeleverd waren bij testcentra door heel Nederland 167mg MDMA (1).

Opsporing

In 1996 werd de Unit Synthetische Drugs opgericht. De USD is een coördinatiepunt en expertisecentrum voor de bestrijding van XTC. De USD is een samenwerkingsverband van een aantal bij de opsporing betrokken organisaties zoals politie, het openbaar ministerie, de marechaussee, de douane en de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD). In 2001 verscheen de nota ‘Samenspannen tegen XTC’. Nederland had zich ontwikkeld tot een belangrijke producent en exporteur van XTC. De regering wilde hiertegen een krachtig antwoord geven. De Unit Synthetische Drugs (USD) werd versterkt evenals de politie, rechtelijke macht en de douane.

Wetenschappelijk onderzoek

In 1998 begon in Nederland het wetenschappelijk onderzoek naar mogelijke schade van XTC voor de hersenen als eerste door het Centre for Human Drug Research (CHDR). Hieruit bleek dat het gebruik van XTC vermoedelijk kan leiden tot veranderingen in de hersenen met aantasting van het geheugen, de concentratie en de stemming. Het gevaar neemt toe zo zei het onderzoek, naarmate meer en vaker gebruikt wordt.

In 1999 is naar aanleiding van dit onderzoek de voorlichting aangescherpt. Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan naar de mogelijke schade voor de hersenen.

Anno 2019 is XTC nog steeds een van de populairste drugs in Nederland die tijdens het uitgaan wordt gebruikt.

Bronnen

Versie maart 2019

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat