Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de effecten van XTC / MDMA?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Wat iemand voelt van XTC hangt in eerste instantie af van de dosering. Om een dosering van XTC te bepalen is het noodzakelijk om de sterkte van de XTC-pil te weten. Een XTC-pil kan getest worden bij een drugstestservice. In wat voor stemming iemand is, maar ook hoe iemand zich voelt en de plek waar een middel gebruikt wordt, kunnen invloed hebben op het effect. Ook kunnen persoonlijke factoren een rol spelen. Ieder lichaam, ieder mens maar ook iedere situatie is per slot van rekening anders.
Na het slikken van XTC duurt het zo’n 20 tot 60 minuten voordat de effecten optreden. Na 4 tot 6 uur is de XTC uitgewerkt.

Psychische effecten

Lichamelijke effecten

‘Kater’

Veel mensen voelen zich na het gebruik van XTC katerig of neerslachtig. Dit wordt ook wel de dinsdag dip genoemd (omdat veel gebruikers op zaterdag XTC slikken en de dip op dinsdag krijgen). Ze voelen zich somber en leeg. Deze gevoelens kunnen soms wel een dag of vijf aanhouden. Bij een enkeling kunnen depressieve klachten weken duren.

Soms begint de (dinsdag) dip meteen nadat de pil is uitgewerkt (de ‘comedown’).
Men kan nergens zin in hebben, geïrriteerd zijn, huilbuien krijgen, ongeconcentreerd zijn, geheugenstoornissen hebben of even niet goed meer kunnen zien.

Waarom krijg je van XTC een kater?

Een verklaring voor de dip is de uitputting van het serotonine systeem. XTC heeft extra serotonine vrijgemaakt waardoor iemand zich zo goed voelde. Die voorraad serotonine is nu uitgeput waardoor de dip met dat lege gevoel ontstaat en die voorraad moet weer op peil gebracht worden.

Zwaar en regelmatig gebruik put het serotonine systeem nog verder uit waardoor de na-effecten alleen maar heftiger worden.

Dat geldt ook voor het combineren met andere stimulerende middelen als speed en coke. Dat is een extra aanslag op het serotonine systeem en draagt bij aan de duur van de kater. Ook het gebruik van alcohol kan bijdragen aan de dip.

Kijk bij risico’s van XTC / MDMA verminderen hoe een kater voorkomen kan worden.

Versie: maart 2018

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat