Informatie over alcohol & drugs

Risico’s van roken

Risico’s korte termijn

Er zijn de volgende kortetermijnrisico’s:

Conditie

Roken is slecht voor je conditie. Dat komt doordat koolmonoxide de zuurstof in het bloed verdringt waardoor belangrijke organen te weinig zuurstof krijgen. Voor meer informatie zie de pagina: Waarom is roken slecht voor je conditie?

Adem

Rokers hebben een slechte adem. Alles gaat naar rook ruiken; haren, kleren, je kamer etc. Voor meer informatie zie de pagina: Krijg je van roken een slechte adem?

Budget

Roken is een dure gewoonte. Uitgaande van een pakje van €6  kost roken je 365 * € 6 = € 2190 per jaar. Dit is € 182,50 per maand. Rook je 9 tot 10 sigaretten per dag dan kost je dat altijd nog € 91,25 per maand. Voor meer informatie zie de pagina: Hoeveel kost roken per jaar?

Verslaving

Roken is zeer snel verslavend. Dat risico bestaat al op de korte termijn. Naast heroïne is nicotine de meest verslavende stof die we kennen. Je lichaam went aan tabak en vraagt snel om meer. Er worden ook extra stoffen toegevoegd om het extra verslavend te maken. Voor meer informatie zie de pagina: Worden aan tabak stoffen toegevoegd om de kans op verslaving te vergroten?

Nicotinevergiftiging

Milde vergiftigingen treden op als iemand voor het eerst rookt. De roker wordt duizelig, misselijk en moet soms overgeven. Bij een zware vergiftiging kan iemand in coma raken. Zware vergiftigingen komen bijvoorbeeld voor bij kinderen die sigaretten opeten. Voor meer informatie zie de pagina: Wat is nicotinevergiftiging?

Meeroken

Meeroken is schadelijk voor de gezondheid. 85% van de sigarettenrook komt in de omgeving terecht. Als je niet rookt, rook je dus mee. Hierdoor overlijden enkele duizenden mensen per jaar aan hartaandoeningen, enkele honderden aan longkanker en een tiental aan wiegendood. Voor meer informatie zie de pagina: Hoe schadelijk is meeroken of passief roken?

Risico’s lange termijn

Behalve het risico op verslaving zorgt roken voor tal van ziekten. Rokers leven gemiddeld 10 jaar korter dan niet rokers (1). Dagelijks overlijden in Nederland 53 mensen door roken ofwel ruim 2 per uur.

Een groot aantal ziektes kunnen door roken ontstaan. Die ontstaan doordat bij het roken teer, nicotine en koolmonoxide vrijkomen. Teer zorgt voor tal van longziekten. Nicotine en koolmonoxide voor hart- en vaatziekten. Hieronder een overzicht:

Chronische bronchitis, COPD, astma, longemfyseem, sinusistis en longkanker

Roken is zeer slecht voor de ademhalingsorganen. Teer is de boosdoener. Teer is een zwarte kleverige stof. Het zet zich vast op de trilharen van het slijmvlies dat loopt van de neus tot diep in de longen. De trilharen worden hierdoor minder beweeglijk, raken beschadigd en verdwijnen op den duur. Vuil en slijm kan niet meer worden afgevoerd en moet worden opgehoest. Door het hoesten kunnen longblaasjes kapot gaan. Vuil en slijm dat in de longen blijft zitten kan het erfelijk materiaal in de cellen veranderen waardoor wildgroei en kanker kan ontstaan.

Dit alles leidt tot tal van longziekten, zoals bronchitis, longemfyseem en longkanker.

Bij het stoppen met roken kunnen de longen van ex-rokers zich herstellen. Een deel van de beschadigde cellen lijkt zich te herstellen. Waar bij rokers 90 – 96% van de cellen zijn gemuteerd, is dat percentage bij ex-rokers afgenomen tot 20 – 40%. Ex-rokers hebben vier keer meer gezonde cellen dan rokers. Echter is de schade bij mensen met longemfyseem wel permanent (2).

Andere vormen van kanker

Naast longkanker verhoogt roken ook de kans op andere vormen van kanker, zoals:

Hart- en vaatziekten: dichtgeslibde bloedvaten, hersenbloeding en hartinfarct

Roken is slecht voor hart- en bloedvaten. Koolmonoxide, nicotine en mogelijk andere stoffen zijn de boosdoeners. Het dichtslibben van de bloedvaten heeft de volgende oorzaken:

Gastro-intestinale aandoeningen

Roken verhoogt ook de kans kans op een aantal gastro-intestinale aandoeningen. De kans op een maagzweer gaat omhoog, net als de kans op de ziekte van Crohn. Er is één aandoening waarbij nicotine juist lijkt te helpen, namelijk colitis ulcerosa. Let op: het gaat hierbij om de nicotine uit de sigaret, niet om de sigaret zelf. Roken blijft zeer af te raden ook als je deze aandoening hebt.

Overige ziektes en aandoeningen:

Roken verhoogt de kans verder op:

Verslavingen

Naast het feit dat roken op zich zelf zeer verslavend is, zorgt nicotine er ook voor dat je gevoeliger wordt voor andere verslavingen, bijvoorbeeld alcohol en cocaïne. Nicotine verstoort de dopamine balans in de hersenen waardoor het vatbaarder wordt voor verslaving. Roken mag dus met recht een gateway-drug genoemd worden.

Slechte huid en tanden

Tabak zorgt voor een snel verouderende huid. Dit komt omdat de huid te weinig zuurstof krijgt door de nauwe bloedvaten. Ook wordt een eiwit dat de huid soepel houdt afgebroken. De tanden worden lelijk van het roken. Voor meer informatie zie de pagina: Krijg je van roken een slechte huid? en Is roken slecht voor de tanden?

Stembanden

Door slijm op te hoesten kunnen de stembanden beschadigen of ontstoken raken. De helderheid van de stem kan verdwijnen.

Geheugen

Roken tast het geheugen aan. Uit onderzoek blijkt dat rokers een aanzienlijk slechter geheugen hebben. Dit kan wel weer herstellen als je stopt met roken. Voor meer informatie zie de pagina: Is stoppen met roken goed voor het geheugen?

Zwangerschap

Tenslotte is roken ook schadelijk voor het ongeboren kind. De foetus groeit trager en het gemiddelde geboortegewicht is lager. Ook bij borstvoeding krijgt de baby schadelijke stoffen binnen. Zie ook de pagina: Tabak, seks en zwangerschap.

Voor meer informatie zie de pagina’s:

Bron

  1. Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging, Trimbos instituut.
  2. Yoshida et al (2019) Tobacco smoking and somatic mutations in human bronchial epithelium. Nature 578:266-272

Risico’s ten opzichte van andere middelen

Bij de beoordeling van de risico’s moet je kijken naar een aantal aspecten zoals de kans op lichamelijke schade (giftigheid), verslaving en de kans dat je door het gebruik sociale schade oploopt.

Een commissie van experts heeft onlangs een rangorde aangebracht in drugs door ze beoordelen op deze aspecten. Tabak scoorde op de 10e plaats na drugs als cocaïne, GHB en speed.

Hieronder de tabel met de rangschikking van drugs op de verschillende aspecten. Tabak scoort op de derde plaats. Wat betreft schade voor het lichaam (chronische toxiciteit) scoort het zelfs op de eerste plaats.

Acute toxiciteitChronische toxiciteitVerslavingSociale schade individueelSociale schade bevolking
HeroïneTabakHeroïneCrackAlcohol
CrackCrackCrackHeroïneTabak
MethamfetamineAlcoholTabakAlcoholCrack
AlcoholMethamfetamineMethamfetamineTabakHeroïne
CocaïneCocaïneCocaïneCocaïneCocaïne
GHBHeroïneAlcoholMethamfetamineCannabis
AmfetamineAmfetamineAmfetamineAmfetamineBenzo’s
KetamineCannabisBenzo’sGHBAmfetamine
LSDXTCGHBCannabisXTC
XTCKhatCannabisBenzo’sGHB
Benzo’sKetamineKetamineXTCMethamfetamine
Paddo’sBenzo’sKhatKetamineKetamine
CannabisGHBXTCLSDPaddo’s
TabakLSDPaddo’sPaddo’sLSD
KhatPaddo’sLSDKhatKhat

 

Versie: maart 2020

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat