array ( )

Informatie over alcohol & drugs

Slaap- en kalmeringsmiddelen, seks en zwangerschap

Slaap- en kalmeringsmiddelen en seks
Slaap- en kalmeringsmiddelen en bevruchting
Slaap- en kalmeringsmiddelen en zwangerschap
Slaap- en kalmeringsmiddelen en problemen tijdens de bevalling
Slaap- en kalmeringsmiddelen en borstvoeding
Slaap- en kalmeringsmiddelen en ontwikkeling van het kind
Slaap- en kalmeringsmiddelen en dan nog dit
Slaap- en kalmeringsmiddelen en literatuur

Slaap- en kalmeringsmiddelen en seks

Normale lage dosering van slaap- en kalmeringsmiddelen hebben een minimaal effect op het seksueel functioneren. Als het middel wordt gebruikt om angst weg te nemen, kan het helpen om de gebruiker te ontspannen. Als echter de dosis groter wordt, neemt het verdovende effect toe. De gebruiker wordt sloom, slaperig en slap doordat de spieren ontspannen.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en bevruchting

Spermacellen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen kan effect hebben op de kwaliteit van spermacellen. Proefdieronderzoek heeft uitgewezen dat bepaalde slaap- en kalmeringsmiddelen fouten veroorzaken bij de ontwikkeling van de spermacellen. Hierdoor zullen de spermacellen niet in staat zijn om een eicel te bevruchten. Lees ook altijd de bijsluiter van het slaap- en/of kalmeringsmiddel voor de goede informatie.

Eicellen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen kan effect hebben op de kwaliteit van de eicellen. Proefdieronderzoek heeft uitgewezen dat langdurig gebruik van slaap- en/of kalmeringsmiddelen de rijping van de eicel vertraagt. Hierdoor is een eicel niet rijp op het moment, dat de eisprong plaats moet vinden en kan niet bevrucht worden. Zo gauw er gestopt wordt met het gebruik van de middelen, zal de rijping weer snel genoeg plaatsvinden. Lees ook altijd de bijsluiter van het slaap- en/of kalmeringsmiddel voor de goede informatie.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en ‘de pil’

Er zijn verschillende soorten slaap- en kalmeringsmiddelen. Meestal worden deze middelen ook alleen via een arts verstrekt (op recept). In dit geval zit er altijd een bijsluiter bij. Lees deze om te zien of het product te gebruiken is samen met de hormonale anticonceptie, zoals de ‘pil’.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en de genen

Het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen heeft voor zover bekent geen effect op de genen. Slaap- en kalmeringsmiddelen zijn voor zover bekend niet kankerverwekkend.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en zwangerschap

Bij slaap- en kalmeringsmiddelen is de dosering heel belangrijk. Deze wordt op het gewicht van de patiënt (mits verkregen op recept) afgemeten. Een concentratie die voor de moeder goed is om normaal te slapen, is voor de foetus al een lichte overdosis. Daarbij geldt, dat de middelen door het lichaam van de moeder binnen een paar uur zijn afgebroken. De foetus in ontwikkeling is niet in staat deze stoffen in dezelfde tijd af te breken en zal er dus veel meer en langer last van hebben.

Effecten op zwangerschap

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van slaap- en kalmeringsmiddelen op de zwangerschap. Sommige onderzoeken melden een verhoogde kans op:

Weinig onderzoek

Er zijn echter ook veel onderzoeken die concluderen dat het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen (bij een lage dosis) geen effecten heeft op de zwangerschap en op het ongeboren kind. Meer onderzoek is dus nodig om het precieze effect van deze middelen op de zwangerschap te bepalen. Overleg altijd met een arts wat het beste is om te doen als je zwanger bent (of wil worden) en slaap- en/of kalmeringsmiddelen gebruikt.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en problemen tijdens de bevalling

Lichte dosis toegediend tijdens bevalling

Als de bevalling ondraaglijk is, is er een mogelijkheid om een lichte dosis kalmeringsmiddelen te gebruiken. Dit proberen de artsen echter zoveel mogelijk te vermijden. Door het gebruik van een kalmeringsmiddel tijdens de bevalling, raakt het kind ook enigszins verdoofd. Na de geboorte moet het kind ademhalen en dat is voor zo’n klein kind een hele inspanning. Hier zit het verdovende effect alleen maar in de weg, waardoor de eerste ademhaling nog moeilijker wordt. Ook kan het tot ontwenningsverschijnselen leiden.

Lang aantoonbaar

Na de geboorte is een kind nog steeds in ontwikkeling en nog niet volgroeid. Dit houdt ook in, dat het afbreken van afval- en gifstoffen nog niet op hetzelfde niveau werkt als bij een volwassene. Als een moeder vlak voor de bevalling nog slaap- of kalmeringsmiddelen gebruikte, kan het voorkomen, dat deze stoffen nog dagen of zelfs weken in het bloed van het kind aantoonbaar zijn. Door het effect van deze middelen kan het kind kort na de geboorte ook heel slap en sloom zijn en daardoor slecht drinken.

Ontwenningsverschijnselen

Kinderen die tijdens de zwangerschap blootgesteld zijn aan benzodiazepines, kunnen 2 tot 6 uur na de geboorte ontwenningsverschijnselen gaan vertonen. Ontwenningsverschijnselen kenmerken zich door: een verhoogde temperatuur, hyperactiviteit, zowel een verhoogde als een verlaagde bloeddruk, trillingen, een slechte zuigreflex, diarree, overgeven, trage gewichtstoename of een versnelde ademhaling.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en borstvoeding

Slaap- en kalmeringsmiddelen worden door de moedermelk aan het kind gegeven. Het kind kan hierdoor verdoofd raken, waardoor het soms minder drinkt. Het wordt dan ook afgeraden om tijdens de periode van borstvoeding slaap- en kalmeringsmiddelen te gebruiken.

Slaap- en kalmeringsmiddelen en ontwikkeling van het kind

Er zijn er geen aanwijzingen, dat het gebruik van slaap- en kalmeringsmiddelen tijdens de zwangerschap effect hebben op de geestelijke ontwikkeling van het kind op latere leeftijd.

Slaap- en kalmeringsmiddelen – en dan nog dit

Sommige slaap- en kalmeringsmiddelen zijn erg verslavend. Zoals bij veel andere middelen zijn de effecten van incidenteel gebruik gering, maar wordt de kans op complicaties bij regelmatig gebruik vele malen groter. Het gevaar bestaat bij slaap- en kalmeringsmiddelen dat de moeder eraan verslaafd raakt en dus de kansen op complicaties sterk worden vergroot. Lees voor gebruik van deze (en andere) medicijnen altijd de bijsluiter en raadpleeg je (huis)arts voor advies.

Literatuur over slaap- en kalmeringsmiddelen

Hieronder staat een overzicht van de literatuur waarop de informatie op deze pagina is gebaseerd:

Bijsluiter Diazepam

Neonatal risks of maternal treatment with mood stabilizers – Olfsen, 2007

Use of benzodiazepines and benzodiazepine receptor agonists during pregnancy – BN Wikner, 2007

Psychotropic drug use during pregnancy: a review of the evidence – F Fortinguerra, 2009

Risks / Safety of psychotropic medication use during pregnancy – A Einarson, 2009

Risk of preterm delivery and other adverse perinatal outcomes in relation to maternal use of psychotropic medications during pregnancy – R Calderon-Margalit, 2009

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
Amsterdam
020 – 590 1515
ma t/m vr 15.00 tot 17.00 uur
Utrecht
088 – 1616 200
ma t/m vr 13.30 tot 16.30 uur

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur