Informatie over alcohol & drugs

Poppers en de wet

Poppers vallen onder de geneesmiddelenwet. Dat komt omdat er vroeger enkele medische toepassingen waren. Omdat het onder deze wet valt mag alleen een arts het middel voorschrijven en mag alleen een apotheker het verstrekken. Volgens de wet is amylnitriet echter een niet geregistreerd geneesmiddel. Dat wil zeggen dat er geen onderzoek gedaan is naar criteria als werking, schadelijkheid en deugdelijkheid. Als een arts het middel al zou willen voorschrijven is hij volledig verantwoordelijk voor de behandeling.

Verkoop in smartshops

Poppers waren, hoewel dat eigenlijk verboden was, tot augustus 2001 vrij verkrijgbaar in onder andere smartshops en seksshops. Het was ook toen een niet geregistreerd geneesmiddel. In 2001 is aan smartshops en seksshops duidelijk gemaakt dat vrije verkoop niet langer toegestaan is. De Voedsel en Waren Autoriteit controleert het regeringsbesluit.

In de praktijk worden poppers nog steeds ”onder de toonbank” verkocht zij het soms onder andere namen. Ook is het via internet gewoon te bestellen.

 

 

Versie: 17-09-2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat