Informatie over alcohol & drugs

Wat zijn de effecten van lachgas?

Wat voor effect een middel heeft heeft met een aantal factoren te maken. De drug (het middel zelf, de dosering en de manier van inname), de set (factoren in de persoon die het neemt, zoals geslacht, gewicht, psychische gesteldheid, etc.) en de setting (factoren in de fysieke en sociale omgeving) bepalen samen de werking van een bepaald middel. Lees hier meer over bij: Wat zijn de effecten van drugs?

Na inademing vanuit de ballon ervaart men een korte roes. Soms wordt er gelachen. Vandaar de naam. De waarneming verandert. Het beeld wordt wazig. Geluiden lijken te vertragen en te vervormen. De effecten duren kort. Het effect treedt na zo’n 20 seconden op en houdt enkele minuten aan. Na 1 tot 5 minuten is het uitgewerkt. In de hersenen blokkeert lachgas de glutamaatreceptor. Normaal activeert glutamaat de hersenen. Door lachgas wordt die werking tijdelijk geremd.

Psychische effecten

Lichamelijke effecten

Tijdelijk zuurstoftekort

Inademing vanuit een ballon die gevuld is met 100% lachgas leidt tot een tijdelijk zuurstoftekort. Hierdoor word je duizelig en kun je je evenwicht verliezen. Je kunt zelfs even out gaan (flauw vallen). Dit out gaan wordt door sommigen als een positieve ervaring beleefd. Door het tijdelijke zuurstoftekort kan ook hoofdpijn ontstaan.

 

Versie: november 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat