Informatie over alcohol & drugs

Risico’s van heroïne

Risico’s korte termijn

Op korte termijn zijn er de volgende risico’s:

Door onveilig gebruik kunnen ontstekingen en ziekten ontstaan. Dat kan gebeuren door versnijdingen, door het gebruik van citroenzuur en door vervuilde spuiten/materialen te gebruiken. Bij het gebruik van een spuit van een ander kan besmetting met HIV of hepatitis B en C ontstaan. Ook chinezen kan – als je het kokertje van een ander gebruikt – besmetting met hepatitis opleveren.

In Nederland zijn 21.723 geïnfecteerd met HIV. 3,4% van hen ofwel 749 mensen zijn druggebruikers. Tot 2013 zijn in totaal 9150 mensen met Aids geregistreerd. Hieronder zijn 728 injecterende druggebruikers (8%).

Naar schatting komen Hepatitis B en C onder 0,22% van de bevolking voor. In 2013 was injecterend drugsgebruik geen oorzaak van geregistreerde acute hepatitis B besmettingen. Van de nieuwe chronische hepatitis B infecties was in 3 gevallen (0,3%) de oorzaak injecterend drugsgebruik.

Het belangrijkste risico op de korte termijn, is het risico op een overdosis. De ademhaling kan daarbij stil komen te liggen. Gebruikers met een overdosis zien er slap en bleek uit. Ze ademen langzaam of helemaal niet. Soms hebben ze schuim op de lippen, braken ze of krijgen epileptische aanvallen.

Een overdosis kan een gebruiker overkomen als hij:

Bij een overdosis moet je mensen proberen wakker te houden. Raakt iemand buiten bewustzijn, bel dan zo snel mogelijk 112. De ambulance is er altijd binnen 15 minuten.

In 2012 overleden 118 mensen door een drugsoverdosis, waarvan in 28 gevallen opiaten (zoals heroïne en methadon).

In Amsterdam overleden er in 2011 18 gebruikers aan een overdosis heroïne. In tegenstelling tot het CBS telt Amsterdam mensen die niet in het bevolkingsregister staan ingeschreven wel mee.

Risico’s lange termijn

Naast de kans op verslaving (zie bij verslavingskans) zijn er de volgende lange termijn risico’s:

Heroïne onderdrukt pijn waardoor bepaalde klachten niet of te laat worden gevoeld en daardoor nodeloos verergeren.

Bij een vrouw die heroïne gebruikt, is de menstruatie vaak onregelmatig of blijft weg. Maar ze kan wel zwanger worden. Deze zwangerschap wordt vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt.

Een pasgeboren baby van een heroïneverslaafde is lichamelijk afhankelijk en krijgt ontwenningsverschijnselen. In het begin huilt de baby veel, is schrikachtig en wordt vaak wakker. Ook is er kans op ontwikkelingsstoornissen.

De sterfte onder heroïnegebruikers neemt sneller toe dan onder de algemene bevolking. Naast overdosis en aids zijn de doodsoorzaken levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld.

 

Bron: NDM 2013/2014, Trimbos Instituut

 

Versie: 24-7-2015

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat