Informatie over alcohol & drugs

Risico’s van heroïne

Risico’s korte termijn

Op korte termijn zijn er de volgende risico’s:

Door onveilig gebruik kunnen ontstekingen en ziekten ontstaan. Dat kan gebeuren door versnijdingen, door het gebruik van citroenzuur en door vervuilde spuiten/materialen te gebruiken. Bij het gebruik van een spuit van een ander kan besmetting met HIV of hepatitis B en C ontstaan. Ook chinezen kan – als je het kokertje van een ander gebruikt – besmetting met hepatitis opleveren.

In Nederland zijn 19.677 mensen geïnfecteerd met HIV en hiervoor in behandeling. 289 mensen oftewel 1,5% van hen zijn (ooit) injecterend druggebruikers.

Naar schatting zijn er 49.000 chronisch geïnfecteerde hepatitis B patiënten en 23.000 met chronisch geïnfecteerde Hepatitis C Patiënten. Van de hepatitis C patiënten zijn er 3.400 druggebruikers. Hepatitis C kan met een goede behandeling gelezen worden, hepatitis B niet.

Het belangrijkste risico op de korte termijn, is het risico op een overdosis. De ademhaling kan daarbij stil komen te liggen. Gebruikers met een overdosis zien er slap en bleek uit. Ze ademen langzaam of helemaal niet. Soms hebben ze schuim op de lippen, braken ze of krijgen epileptische aanvallen.

Een overdosis kan een gebruiker overkomen als hij:

Bij een overdosis moet je mensen proberen wakker te houden. Raakt iemand buiten bewustzijn, bel dan zo snel mogelijk 112. De ambulance is er altijd binnen 15 minuten.

In 2017 overleden 127 mensen door het gebruik van opiaten (zoals heroïne en methadon).

Risico’s lange termijn

Naast de kans op verslaving (zie bij verslavingskans) zijn er de volgende lange termijn risico’s:

Heroïne onderdrukt pijn waardoor bepaalde klachten niet of te laat worden gevoeld en daardoor nodeloos verergeren.

Bij een vrouw die heroïne gebruikt, is de menstruatie vaak onregelmatig of blijft weg. Maar ze kan wel zwanger worden. Deze zwangerschap wordt vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt.

Een pasgeboren baby van een heroïneverslaafde is lichamelijk afhankelijk en krijgt ontwenningsverschijnselen. In het begin huilt de baby veel, is schrikachtig en wordt vaak wakker. Ook is er kans op ontwikkelingsstoornissen.

De sterfte onder heroïnegebruikers neemt sneller toe dan onder de algemene bevolking. Naast overdosis en aids zijn de doodsoorzaken levercirrose, kanker, longproblemen, hart- en vaatziekten, zelfdoding, ongevallen en geweld.

 

Bron: NDM 2018, Trimbos-instituut

 

Versie: maart 2019

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat