Informatie over alcohol & drugs

Werking en afbraak van GHB

GHB wordt meestal gedronken. Via maag en darmen bereikt GHB het bloed en de hersenen. GHB begint na 5 tot 30 minuten te werken. De effecten houden ongeveer 3 uur aan.

Werking in de hersenen

GHB wordt via het bloed in de hersenen opgenomen. In de hersenen beinvloedt GHB vooral de overdrachtsstoffen GABA, glutamaat en dopamine. Overdrachtstoffen zijn stofjes (neurotransmitters) in de hersenen die signalen van de ene zenuw naar de andere zenuw doorgeven waardoor de hersenen langzamer of sneller gaan werken. Op de zenuw die het signaal ontvangt zitten zogenaamde receptoren. Zij vangen de overdrachtstoffen op waarna het signaal kan worden doorgegeven. GHB receptoren zitten met name in de hersenschors en hippocampus. De hippocampus speelt een belangrijke rol bij het geheugen. GHB kan tot geheugenverlies leiden. Gebruikers weten vaak niet wat er onder invloed van GHB gebeurd is.

GABA

GHB beïnvloedt onder andere de overdrachtsstof GABA. Deze stof heeft een remmende werking op andere overdrachtsstoffen. Reden waarom je je ontspannen en ontremd voelt.

Glutamaat

GHB beïnvloedt ook de overdrachtsstof glutamaat. Glutamaat wordt vooral geactiveerd, wanneer door afbraak van GHB de hoeveelheid GHB in je lichaam afneemt.

Glutamaat heeft een activerende werking. Reden waarom sommige mensen zich na verloop van tijd juist actief en alert gaan voelen. Ook verklaart dit waarom sommige mensen na out geweest te zijn, wakker worden met een alert gevoel.

Dopamine

Eén en ander kan ook te maken met de overdrachtsstof dopamine. GHB zou in eerste instantie de afgifte van dopamine remmen. In de fase hierna zou de opgeslagen dopamine weer versneld worden afgegeven waardoor je alert wordt (Bron: CAM rapport, 1999). Zie ook de animatie ‘Drugs in de hersenen’ op deze website.

Afbraak GHB

GHB wordt razendsnel afgebroken in het lichaam. Zelfs na hoge doseringen is het na 8 uur niet meer in het bloed aantoonbaar.

Hoe lang is GHB zichtbaar in het lichaam?

GHB wordt razendsnel afgebroken in het lichaam. De afbraakstoffen zijn niet aantoonbaar in bloed of urine. Zelfs na hoge doseringen is het na 8 uur in bloed en na 12 uur in urine niet meer aan te tonen. GHB drugstesten worden dan ook alleen uitgevoerd als er sprake is van acute vergiftiging.

Bronnen

  1. Niessink, R. Overige verdovende middelen. In Drugs en Alcohol. Gebruik, Misbruik en Verslaving.
  2. NDM 2013/2014, Trimbos Instituut

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat