Informatie over alcohol & drugs

Soorten en prijzen cocaïne

Er zijn geen verschillende soorten cocaïne. Wel zijn er een aantal varianten van producten waar cocaïne in zit en er zijn verschillen in zuiverheid.

Varianten

Cocaïnebladeren

De bladeren van de cocaïneplant (Erythroxylon coca) bevatten 0,1 tot 0,9% cocaïne. (1). Planten die hoog in de bergen groeien bevatten meer cocaïne dan laag op de berg groeiende planten.

Cocaïnepasta

Cocaïnepasta ofwel bazooka is een tussenproduct dat verkregen wordt bij het maken van cocaïne uit cocabladeren. Cocapasta is een bruinige massa, gemaakt van cocabladeren, soda en kerosine (vliegtuigbenzine). Door de benzine komen de werkzame stoffen uit de plant vrij.

Cocapasta wordt gerookt. Gebruikers raken snel in een eufore stemming. Het roken van cocapasta is ook gevaarlijk vanwege de kerosine die erin zit. Jongeren in Zuid-Amerika rookten de pasta, met ernstige longschade tot gevolg

Cocaïnepoeder

Cocaïnepoeder ontstaat door de pasta verder te bewerken. Cocaïnepoeder is een zout dat oplost in water en dus gesnoven kan worden. De cocaïnepoeder die in Nederland wordt aangeboden komt meestal uit Colombia. Cocaïne uit Peru of Bolivia heeft een veel kleiner marktaandeel.COCAINE spiegel donker-klein

Basecoke/gekookte coke/crack

Basecoke kan gemaakt worden van snuifcocaïne. Snuifcocaïne is een zout. Door natriumcarbonaat of ammonia toe te voegen maakt men van het zout een base. Hierdoor kan het niet meer gesnoven worden maar wel gerookt. Door het roken werkt de cocaïne heftig maar ook kort. Basecoke, gerookte coke en crack zijn dus de rookbare varianten van cocaïne. Het zijn drie verschillende namen voor een stof met dezelfde werking en risico’s.

Zuiverheid

In Nederland kun je drugs laten testen. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

In 2016 bevatten de cocaïne monsters gemiddeld 67% cocaïne. De rest was andere stoffen, meestal bepaalde medicijnen zoals levamisol en fenacetine(2).

Versnijdingen van cocaïne

Cocaïne wordt vaak versneden met andere middelen. In 2016 zat in 58% van de cocaïne monsters naast de cocaïne ook levamisol.

Levamisol werd ooit gebruikt in de behandeling tegen kanker. Sinds 2004 wordt het niet meer gebruikt. In de diergeneeskunde wordt het nog wel gebruikt als anti wormenmiddel. Bij zware gebruikers kan Levamisol de afweer ernstig verzwakken.

Versnijdingen die bij cocaïne aangetroffen worden zijn:

Als cocaïne op straat gekocht wordt is de kans op versnijdingen groot en kan men geen verhaal halen. Toeristen zijn hier het slachtoffer van.

Eind 2014 gebeurde dit bijvoorbeeld in Amsterdam; aan toeristen op straat werd cocaïne verkocht. Dit bleek echter heroïne te zijn. Hier zijn toen 3 mensen door overleden.

Gebruikers die geen toerist zijn hebben vaak vaste adressen, waardoor ze in ieder geval kunnen klagen als ze een keer een vervelende ervaring met een middel hadden.

Prijzen

Cocaïnepoeder kost tussen de € 40 a € 70 per gram (3). Meestal wordt tussen de € 50 en € 60 betaald (uit een gram halen gebruikers zo’n 15 à 20 lijntjes). Overigens wordt meestal geen exacte gram verkocht maar gaat het om een hoeveelheid van 0,9 gram.

Bronnen

  1. Erowid
  2. DIMS jaarbericht 2016, Trimbos-instituut
  3. Antenne 2016, Bonger Instituut (2017)

 

Versie: december 2017

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat