Hoe ontstaat een kater door alcohol?

De belangrijkste oorzaken van een kater zijn:

  • Vochtverlies
  • Het ontstaan van de giftige stof aceetaldehyde
  • Irritatie van het maagslijmvlies
  • De werking van andere soorten alcohol, de zogenaamde foezelalcoholen.
  • Slecht slapen
  • Persoonlijke omstandigheden als moe of down zijn, maar ook slecht eten.

Bij een kater voel je je slap, moe, misselijk, je kunt braken en hebt hoofdpijn.

Vochtverlies

Een belangrijke oorzaak van een kater is het vochtverlies. Door het drinken van alcohol plas je meer vocht uit dan dat je binnenkrijgt. Hierdoor droogt het lichaam uit.

Alcohol verandert de werking van de hormonen in je lichaam die zorgen zijn voor je vochtbalans. Het zorgt ervoor dat je nieren veel water uitscheiden. Daardoor ga je meer plassen en ontstaat er verdunde waterachtige urine. Hierdoor verlies je veel vocht en voel je je de volgende dag slap en moe. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en een droge mond.

In bier zit meer vocht dan in sterke drank. Bij sterke drank krijg je dus minder vocht binnen dan bij bier, waardoor de kater heftiger is.

Vochtverlies is makkelijk tegen te gaan door tussendoor voldoende water te drinken.

Het ontstaan van de giftige stof aceetaldehyde

Een tweede oorzaak is de giftige stof  ‘aceetaldehyde’. De stof ontstaat bij de afbraak van alcohol. Als je veel drinkt krijg je veel van deze stof in je lichaam. De aceetaldehyde zorgt voor een ziek en koortsachtig gevoel.

Mensen met een verslaving aan alcohol krijgen wel eens het medicijn Antabus of Refusal (disulfiram). Dit medicijn zorgt ervoor dat aceetaldehyde niet meer wordt afgebroken door het lichaam. Ze worden ziek, misselijk, duizelig en krijgen hoofdpijn wanneer ze alcohol drinken. Hierdoor weten ze dat ze niet kunnen drinken als ze dit medicijn nemen. Het helpt om het niet drinken vol te houden.

Irritatie van het maagslijmvlies

Een derde oorzaak van de kater is de irritatie van het maagslijmvlies door alcohol. Ook hierdoor kan misselijkheid ontstaan en kunnen mensen gaan overgeven.

Foezelalcoholen

In sommige dranken zitten ook nog andere soorten alcohol. Deze soorten alcohol worden wel foezelalcoholen genoemd en komen in zeer kleine hoeveelheden voor. Ze zijn giftig, worden trager afgebroken dan alcohol en zijn de volgende dag nog in het bloed aanwezig. De ernst van de kater heeft ook te maken met de hoeveelheid foezelalcoholen.

Slecht slapen

Alcohol zorgt ervoor dat je slechter slaapt. Je valt wel sneller inslaap, maar je slaapt minder diep en je wordt vaker wakker. Hierdoor ben je de volgende dag vermoeider. Ook herstel je hierdoor minder goed van de andere negatieve effecten van alcohol.

Persoonlijke omstandigheden

Verder zijn persoonlijke omstandigheden van groot belang bij het ontstaan van de kater. Als je je al voorafgaand aan het drinken moe, slecht of down voelt, zal de kater de volgende dag extra vervelend zijn. Ook niet goed eten, kan de kater erger maken. Daarnaast maakt het ook uit wat je de volgende dag moet doen. Als je niet kan uitslapen en de volgende dag belangrijke dingen moet doen, zal de kater ook zwaarder voelen. Op deze pagina is ook de vraag beantwoord hoe een kater is te voorkomen.

Video’s

 

Versie: december 2023