Vraag & Antwoord

Hoe werkt Antabus of Refusal?

Antabus en Refusal zorgen ervoor dat iemand niet goed meer tegen alcohol kan. Iemand wordt ziek als hij toch drinkt. Dit soort middelen worden wel aversiemiddelen genoemd.

Het zijn hulpmiddelen om het niet-drinken vol te houden. Als u weet dat u niet meer kunt drinken, hoeft u niet meer te twijfelen als u later op de dag een zwak moment krijgt.

Antabus en Refusal bevatten dezelfde stof, namelijk disulfiram. Als u het medicijn hebt ingenomen en toch gaat drinken, krijgt u hartkloppingen, een rood hoofd, ademnood en braakneigingen. Dit vooruitzicht voorkomt dat u gaat drinken. 

Werking

De werking van Antabus en Refusal berust op het blokkeren van de afbraak van alcohol. Alcohol wordt in eerste instantie afgebroken tot aceetaldehyde. Dit is een giftige stof die zo snel mogelijk uit het lichaam verwijderd moet worden. De disulfiram in Antabus en Refusal zorgt ervoor dat dit niet gebeurt. Hierdoor komt er een grote hoeveelheid aceetaldehyde in het bloed. Het gevolg is dat mensen flink ziek worden. Ze krijgen een rood hoofd en voelen zich benauwd. Ze worden misselijk, duizelig, angstig en krijgen hoofdpijn en hartkloppingen.

Het middel werkt in principe 24 uur, maar mensen kunnen tot 14 dagen na inname nog steeds merken dat het medicijn in hun bloed zit. Antabus en Refusal werken niet verslavend. 

Bijwerkingen Antabus en Refusal

Voordat iemand Antabus of Refusal slikt, moet een arts eerst vaststellen of het middel verdragen kan worden. Onder andere vanwege de bijwerkingen. Antabus en Refusal kunnen bijwerkingen hebben zoals moeheid, maagklachten en hoofdpijn. Ook spreken gebruikers van een knoflooksmaak en knoflookgeur. Soms krijgt men ook huiduitslag.

Wanneer innemen

Uit ervaring blijkt dat Antabus het beste op de volgende manier ingenomen kan worden:

Het verlangen wordt niet weggenomen

Antabus en Refusal nemen niet het verlangen naar alcohol weg.

Er bestaat een medicijn dat het verlangen wel wegneemt. Dit middel heet acamprosaat. De merknaam is Campral. Campral wordt voorgeschreven bij de behandeling van chronisch alcoholisme, ter voorkoming van hernieuwd alcoholgebruik. Campral gaat dus de hunkering naar alcohol tegen.

Tekst bijsluiter Refusal

 

Versie: oktober 2013

 

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat