Hoe is een kater te voorkomen?

Een kater is een gevolg van het drinken van veel alcohol. Op deze pagina lees je meer over hoe een kater ontstaat. Als je veel alcohol drinkt kan je weinig doen om een kater helemaal te voorkomen. Met wat rust en tijd gaat de kater gelukkig meestal vanzelf over. Het hoort erbij en je zal het moeten uitzitten.

De beste manier om een kater te voorkomen is door niet te veel alcohol te drinken. Je kan er voor kiezen om dat toch te doen als je dat lekker en/of leuk vindt. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen om de kater minder hevig te maken.

Een kater kan verminderd worden door de volgende tips:

  • Drink geen alcohol als je dorst hebt, maar drink water of iets anders zonder alcohol.
  • Drink alleen als je je goed voelt en uitgerust bent.
  • Drink voldoende water tussendoor en voor het slapen gaan.
  • Vermijd bepaalde soorten alcohol; in donkere dranken zitten foezelalcoholen die langzamer worden afgebroken dan alcohol en daardoor de kater erger maken.
  • Combineer alcohol niet met andere drugs of medicijnen.
  • Eet gezond de dag voor en de dag na het drinken.
  • Beweeg de dag na het drinken, ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen.

Werken anti-kater middelen?

Er zijn producten te koop waarvan gezegd wordt dat ze een kater kunnen voorkomen of kunnen genezen. Helaas is niet bewezen dat deze werken. In deze producten zitten meestal bepaalde voedingssupplementen, dit zijn bijvoorbeeld vitaminen en mineralen.

Deze vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor je lichaam en kunnen helpen bij een kater. Alleen is het niet bewezen dat het nemen van hoge concentraties via voedingssupplementen ook daadwerkelijk de kater vermindert of voorkomt. Het zorgt namelijk niet voor minder alcohol in je lichaam. Ook niet dat de alcohol sneller uit je lichaam verdwijnt.

Deze stoffen kun je daarnaast ook gewoon binnenkrijgen door gezond te eten. Dit werkt hetzelfde en is een stuk goedkoper.

Een andere stof waar soms over wordt gesproken om een kater te voorkomen is DHM. Het Trimbos instituut heeft een goede pagina geschreven over de werkzaamheid van DHM.

Versie: december 2023