Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Zijn sclerotia, tripknollen of truffels ook paddenstoelen?

Nee, hoewel bepaalde soorten sclerotia net zoals paddo’s de stoffen psilocibine en psilocine kunnen bevatten. Een paddenstoel is het vruchtlichaam van bepaalde soorten schimmels. Deze schimmels groeien ondergronds en vormen een netwerk van schimmeldraden. Dat netwerk wordt ook mycelium of zwamvlok genoemd.

Het vruchtlichaam (de paddenstoel) geeft op een gegeven moment sporen (zaadjes) af waaruit weer nieuwe schimmeldraden kunnen groeien. Die schimmeldraden krijgen op hun beurt weer knopjes waaruit een nieuwe paddenstoel kan ontstaan. In moeilijke klimatologische omstandigheden verdikken de schimmeldraadjes. Ze slaan dan voedsel en vocht op om later weer te kunnen groeien Die verdikking nu wordt sclerotium genoemd. Het grote verschil tussen schimmels en planten is dat planten bladgroen hebben en schimmels niet. Met behulp van bladgroen en zonlicht kunnen planten koolhydraten opslaan om zo te kunnen groeien. Schimmels hebben geen bladgroen. Zij gebruiken dode planten resten en dieren om aan hun koolhydraten te komen.

Verdikte schimmeldraden

In moeilijke klimatologische omstandigheden kunnen die schimmeldraadjes verdikken. Ze slaan dan voedsel en vocht op om later weer te kunnen groeien. Die verdikking nu wordt scerotium genoemd. Scerotium is dus geen paddenstoel maar een verdikking van het schimmeldraad.

De sclerotia die je in smartshops koopt, komen van de paddenstoelen soorten psilocybe mexicana, psilocibe tampanensis. Deze scerotia bevatten net zoals de paddenstoelen zelf psilocybine en psilocine.

Scerotia worden ook wel tripknollen, Philosophers Stones of truffels genoemd. Truffel is eigenlijk een verwarrende naam omdat de truffel een niet hallucinogene ondergronds groeiende paddenstoel is.

Drugs

Werking

De werking en effecten van truffels komt overeen met die van paddo’s.

De wet

Sinds december 2008 zijn paddenstoelen die psilocibe of psilocybinen bevatten verboden. Omdat sclerotia geen paddenstoelen zijn, vallen deze niet onder de Opiumwet. Sclerotia zijn dan ook vrij te koop in smartshops.

 

Bron:

Alles over paddo’s, door Arno Adelaars; Prometheus Amsterdam 1997; ISBN: 90 533335862.

 

Versie: mei 2019

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin