Vraag & Antwoord

Waarom werkt tabak rustgevend?

Drugs zijn in te delen in drie categorieën. Er zijn:

Tabak behoort tot de stimulerende middelen. Toch ervaren vele rokers dat ze juist rustig worden van tabak. Hoe zit dat?

Gevoel van onrust is onthoudingsverschijnsel

Het rustgevende effect ontstaat doordat door het vele roken het lichaam gewend geraakt is aan een bepaald nicotinepeil. Gaat dit peil omlaag dan reageert het lichaam met onthoudingsverschijnselen. EĂ©n van die onthoudingsverschijnselen is een gevoel van onrust. De onrust verdwijnt door opnieuw te roken. Het nicotinepeil gaat dan weer omhoog. De onrustgevoelens verdwijnen en je voelt je weer rustig. Dit verklaart het rustgevende effect van tabak

Dit zogenaamde rustgevende effect is echter geen kenmerk van tabak. Tabak is immers een stimulerend middel en maakt juist onrustig. Roken neemt gevoelens van onrust voor hele korte duur weg om ze later weer versterkt terug te laten komen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Vicieuze cirkel

Tabak veroorzaakt onrust die je met diezelfde tabak tijdelijk kunt bestrijden. Door opnieuw te roken raakt je lichaam echter verder gewend aan de nicotine waardoor de onrustgevoelens alleen maar zullen toenemen en de behoefte aan tabak groter wordt. Iemand die zegt rustig te worden van tabak is in feite het slachtoffer van een gemeen spelletje dat tabak met hem/haar speelt.

In feite neemt roken de onrustgevoelens weg die het in eerste instantie zelf heeft veroorzaakt.

 

Versie: maart 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat