Nieuwe website AIAR: actuele ontwikkelingen verslavingszorg op één plek

Vanaf nu is www.aiar.nl live: de website van het Amsterdam Institute for Addiction Research (AIAR). Hier zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van verslavingsonderzoek van de academische werkplaats verslaving van Jellinek in samenwerking met externe partners te vinden: denk aan informatie over onderzoeksresultaten en implementatie – overzichtelijk en toegankelijk op één plek.

Het AIAR verbindt innovatieve onderzoeksmethoden aan de klinische praktijk. De informatie op www.aiar.nl is dan ook relevant voor professionals in de verslavingszorg, zoals verslavingsartsen, psychologen en psychiaters. Ook voor onderzoekers is AIAR interessant. Het onderzoek bij AIAR omvat veel disciplines en bestrijkt het gehele spectrum: van fundamenteel tot heel toegepast.

OptiBlend: blended-behandeling verbeteren

Op de AIAR-website staan niet alleen resultaten van afgeronde onderzoeken, maar ook van actuele studies. Denk bijvoorbeeld aan OptiBlend. In dit onderzoek wordt de blended-behandeling (een combinatie van face-to-face en online) bij Jellinek onderzocht; een behandelvorm die steeds vaker wordt toegepast, maar die weinig onderzocht is, waardoor er behoefte is aan informatie over de (kosten)effectiviteit.

In OptiBlend gebeurt dat: er wordt onderzocht hoe de blended-behandeling verbeterd kan worden. Er wordt bijvoorbeeld geanalyseerd in hoeverre cliëntkenmerken de effectiviteit van een blended-behandeling kunnen voorspellen. Zo kunnen behandelingen worden gepersonaliseerd, zodat ze bieden wat iemand nodig heeft. In het project worden de nazorgmodule en bijkomende modules verbeterd of ontwikkeld.

Cliënten zijn betrokken bij OptiBlend, zoals bij elk onderzoek: cliënten en cliëntenorganisaties denken mee en participeren bijvoorbeeld in focusgroepen.

Bekijk www.aiar.nl of lees het interview met hoogleraar Anneke Goudriaan en onderzoekscoördinator Marloes Derksen: ‘Steeds innovatieve manieren om verslaving te onderzoeken’.