Deel jouw ervaring

Algemeen

Hieronder lees je alle vragen over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Wat zijn de verschillende straatnamen van drugs?

 • Amfetamine (Speed, S, Pep, Amf)
 • Cocaïne (Coke, Charlie, Sos, Sossa, Lala, Sneeuw, Wit)
 • 4-fluoramfetamine (4-Fluor, 4-FA, 4-FMP, 4-Flava, 4-F)
 • GHB/GBL (G, G’tje, liquid E, buisje, tante G, Gea)
 • Mefedron/4-MMC (M-Cat, drone, Meow meow, Miauw)
 • Methamfetamine (Meth, Crystal, T, Tina, Ice, Yaba)
 • Xtc/MDMA (M, Ecstasy, E, Molly, X, Snoepje, pilletje, pirkie)
 • Ketamine (Keta, K, Special K, Vitamine K, Ket)

Wat is XTC? Wat is MDMA?

MDMA, oftewel 3,4 methyleendioxymethamfetamine, is de werkzame stof in XTC-pillen. Als men MDMA zegt dan bedoelt men vaak het poeder of de kristallen versie.

MDMA behoort scheikundig gezien tot de groep van de amfetaminen. Omdat de chemische structuur van MDMA iets verschilt van de structuur van amfetamine zijn de effecten echter anders dan die van andere amfetaminen. Er zijn veel middelen die wat betreft structuur op amfetamine lijken maar toch heel andere effecten hebben zoals MDA, MDEA en DOC.

Toen een groep chemici in de jaren ’70 van de vorige eeuw MDMA illegaal op de markt wilden brengen, vonden zij de naam MDMA niet geschikt. Zij bedachten de naam ecstasy (afgekort XTC) wat in het Nederlands ‘extase’ ofwel ‘in vervoering zijn’ betekent. Ook hebben ze nog even aan de naam empathy gedacht. In het Nederlands empathie ofwel inlevingsvermogen.

MDMA heeft verschillende effecten:

 • stimulerend;
 • bewustzijnsveranderend.

Gebruikers voelen zich opgewekt, blij, warm, gelukzalig en verliefd. Ze zijn open en hebben behoefte aan contact met anderen. Muziek wordt intenser beleefd en met MDMA op kan uren in trance worden doorgedanst.

Het is mogelijk xtc-pillen te laten testen.

Versie: augustus 2020

Wat is de geschiedenis van XTC?

MDMA (XTC) is geen nieuw middel, maar al meer dan honderd jaar oud. MDMA, de stof die we nu XTC noemen, werd voor het eerst samengesteld in 1912. Dat gebeurde in Duitsland, in een laboratorium van de geneesmiddelenfabrikant E. Merck, die op zoek was naar nieuwe medicijnen. De nieuwe stof werd gemaakt op basis van safrololie uit de nootmuskaat. De stof werd in 1914 gepatenteerd, maar werd door de firma Merck nooit in productie genomen. In 1952 en 1953 werd MDMA in opdracht van het Amerikaanse leger getest door onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

Begin jaren zestig ging Alexander Shulgin, na een tip van een kennis, weer met MDMA aan de slag. Shulgin was een onderzoeker van het Amerikaans chemieconcern Down Chemical Company en ontdekte een nieuwe methoden om MDMA te maken. Hij maakte de stof niet op basis van de safrololie, maar bereidde het puur synthetisch vanuit de grondstof piperonal.

In de jaren 70 van de vorige eeuw had MDMA een tijdlang een therapeutische toepassing. Psychiaters gebruikten het middel waardoor patiënten opener en emotioneel minder geremd werden. Eind jaren zeventig werd door een groep chemici een illegaal laboratorium opgezet in Californië. Men wilde MDMA als middel op de markt brengen. Men vond de naam MDMA niet geschikt en noemde het ‘Ecstasy’, oftewel XTC of E.

XTC werd toen niet in het uitgaansleven maar thuis gebruikt. Het gebruik was sterk gericht op ontdekken van de binnenwereld. Vanaf 1980 werd XTC steeds vaker ook op straat verkocht. Het middel kwam terecht in kringen van hippies, yuppen en studenten.

House

Aan het begin van de jaren tachtig ontstond in Dansclub Warehouse in Chicago de nieuwe muziekstijl House. Sommige muzikanten slikten XTC-pillen en ook bezoekers dansten onder invloed van XTC de hele nacht door. De cult sloeg over naar het hippieparadijs Goa en het trendy vakantie-eiland Ibiza. XTC bleek de perfecte drug voor nachtenlange dansmarathons. In 1985 werd MDMA in de Verenigde Staten verboden, maar het recreatieve gebruik breidde zich desondanks verder uit en werd ongekend populair. Met name op universiteiten waar niet gedronken mocht worden. Studenten die wilden dansen en feesten, gebruikten XTC als partydrug. Maar wat XTC echt populair maakte, was de Acid House.

Nederland

De eerste Nederlandse acid house-feesten werden georganiseerd in 1987. Op die feesten dook ook xtc op. Tijdens de ‘Summer of Love’ in 1988 organiseerde de Amsterdamse discotheek Roxy een vollemaansfeest met de titel ‘Disco-Hippies-on-Acid-Gala’. De bezoekers kregen bij binnenkomst een plastic zakje met daarin twee pillen. Die pillen bleken zoetjes te zijn, voor in de koffie. De Haagse Post schreef in een verslag over deze nacht: ‘publiek geheim is dat acid house het vooral goed doet onder het genot van een geestverruimend tabletje van de drug XTC’. Begin 1988 werd in Amsterdam de eerste massale acidhouseparty georganiseerd. Het motto van dit feest was ‘Trance’ en veel van de bezoekers raakten dan ook in hogere sferen. Het feest maakte op velen een diepe indruk. Sinds die tijd werden deze feesten steeds meer op verschillende locaties georganiseerd. Een groot deel van de bezoekers gebruikten XTC. House was een absolute hype.

Opiumwet

In november 1988 werd MDMA op lijst I (harddrugs) van de Opiumwet geplaatst. Dat gebeurde omdat de overheid bang was voor grootschalige handel en productie.

Testen van drugs

Eind jaren 80 en in de jaren 90 konden bezoekers van housefeesten hun drugs testen op deze feesten. Dit gebeurde in het kader van de Safe House Campagne. In 2002 werd dit verboden.

In 1992 werd het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) opgericht. Het DIMS verzamelt gegevens over de kwaliteit van drugs. Als gevaarlijke pillen aangetroffen worden, worden gebruikers zo snel mogelijk gewaarschuwd. Pillen kunnen getest worden bij een verslavingszorginstelling in de buurt. Hier vind je de adressen van de testservice van Jellinek.

In 1995 verscheen de nota ‘Stadhuis en House’ van het ministerie van VWS. Deze nota bevatte aanbevelingen voor gemeenten over de voorwaarden die zij kunnen stellen aan het organiseren van houseparties.

Sterkte van pillen

De sterkte van XTC-pillen varieert. Tot aan 2009 bevatten XTC-pillen gemiddeld 80 tot 90 mg MDMA. In 2009 was het naar het schijnt voor producenten moeilijk om MDMA te krijgen of te kunnen produceren. Producenten van XTC-pillen zijn toen op zoek gegaan naar andere stoffen om in hun XTC-pillen te doen. Het gevolg was dat de XTC-markt erg vervuild was. In XTC-pillen kwamen stoffen als mCPP en mefedron voor; deze waren qua werking enigszins vergelijkbaar met MDMA, maar hadden wel andere vervelende bijwerkingen.
In 2010 is er een omslag geweest en bevatten XTC-pillen voor een groot deel weer MDMA. Echter waren de pillen 1,5 tot 2x sterker dan voorheen. Sindsdien zijn de hoog gedoseerde XTC-pillen op de markt gebleven. In 2019 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA van XTC-pillen die aangeleverd waren bij testcentra door heel Nederland 170 mg MDMA (1).

Opsporing

In 1996 werd de Unit Synthetische Drugs opgericht. De USD is een coördinatiepunt en expertisecentrum voor de bestrijding van XTC. De USD is een samenwerkingsverband van een aantal bij de opsporing betrokken organisaties zoals politie, het openbaar ministerie, de marechaussee, de douane en de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD). In 2001 verscheen de nota ‘Samenspannen tegen XTC’. Nederland had zich ontwikkeld tot een belangrijke producent en exporteur van XTC. De regering wilde hiertegen een krachtig antwoord geven. De Unit Synthetische Drugs (USD) werd versterkt evenals de politie, rechtelijke macht en de douane.

Zo zou in het jaar 2000 maar liefst 80% van alle in de VS in beslag genomen XTC uit Nederland komen. Ook bleek uit het jaarverslag van de USD dat het aantal uit Nederland afkomstige pillen die in het buitenland in beslag zijn genomen,  was gestegen van 9.7 miljoen tabletten in 1999 tot 16.2 miljoen in 2000.

De nota kondigde voor de periode 2002 tot en met 2006 een aantal plannen aan. Het grootste deel van de financiën ging naar de bestrijding van de handel. Op drie niveaus werden de volgende plannen aangekondigd (Bron: Beleid inzake XTC, Tweede Kamer, vergaderjaar 2000-2001, 23 760, nr.14)

Bestrijding van de handel en productie

 • Versterking politie.
 • Versterking Unit Synthetische Drugs (USD).
 • Versterking Openbaar Ministerie en de Rechtelijke Macht.
 • Versterking Economische Controledienst. De grondstoffen (precursoren) voor het maken van XTC waren legaal en nodig voor allerlei producten. De Economische Controle Dienst en de douane hielden toezicht op de handel in een aantal van deze stoffen.
 • Versterken Douane en Marechaussee. Bij de traditionele drugs ging de aandacht van de douane vooral uit naar de import van drugs. Bij XTC moest echter vooral op de uitvoer gelet worden.
 • Versterking internationale samenwerking. In de VS (Washington) werd een ambassaderaad gestationeerd die zich bezig hield met XTC. Ook werden er in Washington en Miami extra politie-eenheden ingezet.

Versterken voorlichting en monitoring

 • Extra voorlichting aan zowel niet-gebruikers als aan gebruikers.
 • De mogelijkheden om pillen te laten testen bleef bestaan op een twintigtal plaatsen in Nederland, niet op grootschalige evenementen.
 • Voorlichting drugskoeriers. Drugskoeriers zijn vaak onbewust van de risico’s die zij lopen. Extra voorlichting over de risico’s en de gevolgen van drugssmokkel aan mogelijke drugskoeriers is dus hard nodig.
 • Meer maatregelen om ongelukken op feesten te voorkomen. Meer maatwerk mbt een goede klimaatbeheersing en Eerste hulp.

Versterken van onderzoek naar de schadelijkheid van XTC

 • Meer onderzoek naar druggebruik onder met name jongvolwassenen. En onderzoek naar of het nemen van strenge maatregelen tegen XTC tot gevolg had dat andere drugs gebruikt gingen worden. Dit is een onbedoeld neveneffect wat natuurlijk zoveel mogelijk vermeden moet worden
 • Meer onderzoek naar de gevolgen van XTC op het geheugen.

Wetenschappelijk onderzoek

In 1998 begon in Nederland het wetenschappelijk onderzoek naar mogelijke schade van XTC voor de hersenen als eerste door het Center for Human Drug Research (CHDR). Hieruit bleek dat het gebruik van XTC gerelateerd was aan het minder goed functioneren van het geheugen, de concentratie en de stemming. In 1999 is naar aanleiding van dit onderzoek de voorlichting aangescherpt. Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan naar de mogelijke schade voor de hersenen.

De afgelopen jaren wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar de nuttige effecten van MDMA. Het onderzoek naar psychotherapie met MDMA als hulp is veel belovend. Onder andere bij posttraumatische stress stoornis lijkt het een belangrijke ondersteunende rol te spelen. MDMA kan in therapie helpen om toegang te krijgen tot die trauma’s om ze te kunnen verwerken. Het onderzoek is echter nog niet afgerond en het is voorlopig nog niet als medicijn beschikbaar.

Bronnen

 • Ecstasy, de opkomst van een bewustzijnsveranderend middel’, geschreven door Arno Adelaars, ISBN: 90 6265 342 1
 • NDM 2019, Trimbos Instituut

Versie: mei 2020

Op welke manieren kun je xtc of MDMA gebruiken?

Xtc komt meestal op de markt in de vorm van pillen. Pillen worden geslikt. Het kan ook als poeder of kristallen op de markt komen. MDMA-poeder is fijngemalen MDMA-kristallen. Gebruikers nemen dan kleine ‘likjes’ poeder of kristallen.
Gebruikers kunnen ook een capsule of een vloeitje met poeder slikken (MDMA bommetje). Het poeder wordt ook wel opgelost in een drankje.

Het verschil tussen een pil, een capsule en poeder of kristallen

Er is wat betreft effect geen verschil tussen xtc-pillen, MDMA-poeders/kristallen en capsules met MDMA.

Capsules zijn gemaakt van een zetmeelachtige of suikerachtige substantie en kunnen doorzichtig zijn of allerlei kleurtjes hebben.
In een capsule kan van alles zitten. MDMA, maar ook andere stoffen zoals amfetamine (speed), cafeïne of helemaal niks. Ook sommige producten van smartshops zitten in capsules. De capsules zitten dan meestal in een zakje en op het zakje staat dan wat erin zit. Als gebruikers zelf een capsule vullen kunnen ze hiervoor een mg-weegschaal gebruiken om zo een nauwkeurige dosis te bepalen.

Gebruikers ervaren soms wel een verschil. Dit kan te maken hebben met de dosering. Een lik MDMA-kristallen kan een andere dosis hebben dan een (deel van een) xtc-pil. Hierdoor kan het effect ook anders inslaan.

Daarnaast kan het te maken hebben met de eigen perceptie van de gebruiker. Als iemand gelooft dat er een verschil in gebruik zit, dan wordt dat ook zo ervaren.

Soms heeft het ook te maken met de persoonlijke gevoeligheid van een gebruiker. Als de maag van een gebruiker bijvoorbeeld niet goed tegen de vulstoffen van een xtc-pil kan, dan zal deze gebruiker xtc-pillen als minder prettig ervaren dan MDMA-kristallen waar geen vulstoffen aan zijn toegevoegd.

Dosering van xtc/MDMA

Er bestaat geen veilige dosis xtc. Het gebruik van drugs brengt altijd risico’s met zich mee.

Ervaren gebruikers gaan uit van een dosis van 1 tot 1,5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht verspreid over een hele avond; als iemand 60 kg weegt, dan zou dat een pil betekenen met een dosis van 60 tot 90 mg MDMA.

Testen is echt noodzakelijk om te weten hoeveel milligram een xtc-pil bevat en of er geen andere stoffen in de pil zitten. In 1999 werd atropine in XTC tabletten gevonden, in 2001 PMA, 2008/2009 stoffen als 2C-B, Mephedrone, mCPP en 4-fluoramfetamine en in 2014 zijn opnieuw xtc-pillen met PMMA aangetroffen. De laatste jaren is het grootste gevaar van xtc dat ze erg hoog gedoseerd zijn.

Ernstige fysieke effecten van toegevoegde stoffen zijn soms direct merkbaar, maar in andere gevallen kunnen de effecten pas uren nadat de pil is ingenomen gemerkt worden.

Versie: augustus 2019

Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van xtc/MDMA?

Xtc komt in verschillende vormen en kleuren en met verschillende logo’s op de markt.

Kleuren, vorm en logo zegt niets over hoeveel xtc er in een pil zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen uit verschillende partijen en vanuit verschillende laboratoria komen.

Testen xtc

In Nederland kun je drugs laten testen. Het testen van pillen kan bij een groot aantal adressen, waaronder ook bij de testservice van de Jellinek. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

Zuiverheid/percentage werkzame stoffen in pillen en poeders

In 2017 bevatte 94% van alle aangeleverde MDMA/xtc-samples bij de testservice in Amsterdam daadwerkelijk ook MDMA. De gemiddelde hoeveelheid MDMA in de aangeleverde samples met MDMA als hoofdbestanddeel was 168mg MDMA. In 2010 kwam de hoeveelheid pillen met een hoge dosering (meer dan 140mg MDMA) niet boven de 10%. In 2016 was 65% van de xtc-pillen hooggedoseerd (1). Tussen 2010 en 2016 is er dus een trend ontstaan van steeds hoger gedoseerde pillen.

De zuiverheid van MDMA kristallen is al langere tijd stabiel en gemiddeld bevat een sample 84% MDMA in 2017 (1).

Vulstoffen

Een xtc-pil bestaat naast de werkzame stof (MDMA) uit vulstoffen zoals cellulose, lactose, zetmeel en magnesiumstearaat. Dit laatste wordt gebruikt om de pil over de mal te verdelen. Soms zitten er ook kleurstoffen in.

Andere werkzame stoffen

Naast MDMA en vulstoffen kan xtc werkzame stoffen bevatten zoals mCPP, amfetamine of cafeïne.

In 2017 bevatte 2% van de pillen naast xtc nog een andere werkzame stof. 1% van de pillen bevatten geen MDMA maar andere psychoactieve stoffen als 4-FA en amfetamine (1).

PMMA 2013

In 2013 zijn pillen opgedoken die het levensgevaarlijke PMMA bevatten. De afgelopen jaren is dit niet meer gezien.

Prijs

Een xtc-pil kost tussen de €1 en €12. De meest gangbare prijs is €4 à €5. Gemiddeld werd er in 2017 €4,32 betaald voor een xtc-pil in Amsterdam.

Een gram MDMA kost tussen de €20 en €40. De meest gangbare prijs is €20 à €25.

 

Bronnen:

 1. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018).

 

Versie: maart 2019

Kunnen jullie foto’s van recent geteste pillen op de site plaatsen?

Helaas kunnen wij geen foto’s van recent geteste pillen op de site plaatsen. Vanaf het scherm is niet op een betrouwbare manier vast te stellen om welke pil het gaat. De kans dat je een verkeerde inschatting maakt is veel te groot. Er zijn te veel verschillende pillen met hetzelfde logo en kleur in omloop. Een precieze, nauwkeurig uitgevoerde test bij de testservice is daarom noodzakelijk.

Logo’s

Er zijn vele producenten van XTC. Sommigen hebben een specifiek logo dat alleen zij hebben. Maar andere logo’s zijn vrij verkrijgbaar en kunnen dus door meerdere producenten gekocht worden. Na een of meerdere drukken gaat een producent vaak over op een ander logo om de link met de eerdere drukken voor de politie te verbergen. Zo is het voor de politie moeilijker om hen aan eerdere logo’s te linken. Als ze gepakt worden kunnen ze alleen voor de batch die gepakt is veroordeeld worden.

Lees hier meer over de betrouwbaarheid van het online opzoeken van je pillen.

 

Versie: augustus 2020

Ik heb een pil gevonden en vraag me af wat het is, wat kan ik doen?

Wij kunnen drugs die gevonden zijn helaas niet testen.

Heb je drugs bij je kind, partner of andere dierbare gevonden?

Ga in gesprek met degene van wie je vermoedt dat de drugs zijn. Vraag wat het is. Benoem jouw zorgen en observaties. Geef aan dat je iets hebt gevonden en dat je je zorgen maakt. Zoek voorafgaand aan het gesprek vast zelf wat informatie op over drugs. Op onze website hebben wij informatie over alcohol en drugs voor ouders en opvoeders. Handige tips om het gesprek aan te gaan kun je daar vinden.

Als je kind nog thuis woont is het belangrijk om regels te stellen en duidelijke afspraken te maken. Wij kunnen daarin adviseren.

Bel voor telefonisch advies met het Jellinek Expert Team: op werkdagen tussen 9-11u/15-17u op 088 505 1220. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

 

Versie: augustus 2019

Welke verschillen zijn er tussen een pil en een capsule of poeder?

Capsules zijn gemaakt een zetmeelachtige of suikerachtige substantie en bevatten poeders of kristallen. De capsules kunnen doorzichtig zijn of allerlei kleurtjes hebben.Er is wat betreft effect geen verschil tussen poeders en capsules. Ook met capsules weet je nooit wat erin zit en hoeveel.

In een capsule kan van alles zitten. Xtc, maar ook andere stoffen zoals amfetamine (speed), cafeïne of helemaal niks.

Ook sommige producten van smartshops zitten in capsules. De capsules zitten dan meestal in een zakje en op het zakje staat dan wat erin zit.

Of mensen een pil slikken of een capsule maakt geen verschil. Capsules vind je niet zo vaak op de markt. Meestal worden de stoffen verwerkt in pillen. Poeders zitten meestal in een envelopje of plastic zakje.

Ook capsules kun je laten testen. Wil je het percentage werkzame stof weten of het aantal mg dan moet de pil opgestuurd worden naar het laboratorium. Het duurt dan een week voordat je de uitslag krijgt.

 

Versie: augustus 2019

Ik denk dat mijn kind xtc gebruikt. Wat nu?

Hoewel er veel over xtc-gebruik gesproken wordt en jongeren dit middel lijken op te zoeken gaat het toch maar om een kleine groep jongeren die hier nieuwsgierig naar is. Jongeren die alles willen uitproberen en grenzelozer zijn lopen hierin wat meer risico. Xtc-gebruik is niet zonder risico’s. Ken deze risico’s als ouders en deel deze informatie op een plezierige manier met je kind. Lees de informatie over xtc bij Xtc voor ouders en opvoeders en Xtc-info.

Het is goed dat je alert bent en monitort hoe jouw kind zich ontwikkelt.

Een positief klimaat werkt daarbij beschermend. Hoe is het met jouw kind, heeft het plezier in de dingen die hij/zij doet. Gaat het goed op school. Lees je goed in over xtc. Herken de signalen. Waar gaat jouw kind heen. Waar gaat jouw kind uit. Met wie gaat jouw kind om.

Als je een gesprek begint met jouw kind over drugs, houd dan de volgende regels aan: kies een goed moment. Niet te vaak. Niet te veel. Laat jouw kind vertellen. Geef uitleg en informatie. Zoek samen naar informatie. Vraag naar de redenen voor gebruik. Geen welles, nietes gesprek. Geef jouw mening, gebaseerd op feiten. Doe eens samen een kennistestje. Ga een open gesprek aan met jouw kind zonder te veroordelen. Lees onze gesprekstips xtc hoe je dit gesprek kunt voeren.

Mocht je toch ongerust blijven, dan kunnen wij advies geven.

Bel voor telefonisch advies met het Jellinek Expert Team: op werkdagen tussen 9-11u/15-17u op 088 505 1220. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

Versie: augustus 2019

Hoe herken je xtc-/MDMA-gebruik?

Als iemand xtc heeft gebruikt kunnen de volgende symptomen zichtbaar zijn:

 • Ontspannen en zorgeloos zijn, euforisch (willen knuffelen)
 • Geneigd tot contact, praterig
 • Opgewekt energiek
 • Grote pupillen
 • Stijve kaken
 • Willen dansen. Gebruikers kunnen heftig en lang dansen

Bij hoge dosis:

 • hallucineren
 • verwardheid
 • angst

Na het uitgaan hebben gebruikers soms een paar dagen nodig om bij te komen. Vaak ervaren gebruikers een zogenaamde ‘dinsdagdip’, waarbij ze zich vaak op dinsdag neerslachtig kunnen voelen. Vaak wordt XTC op zaterdagnacht gebruikt, en de dip in de serotoninehuishouding die dan ontstaat, is dan meestal merkbaar op dinsdag.

Bij hoge doseringen kan de kater heftiger zijn. Gebruikers kunnen zich dan langer leeg en down voelen.

Versie: augustus 2019

Kun je xtc gebruiken bij sporten om prestaties te verhogen?

Het is gevaarlijk om xtc te gebruiken als je sport.

Van xtc bekend dat het een stimulerende werking heeft waarbij vermoeidheid niet meer wordt gevoeld. Het lijkt dus een ideaal middel om lang en intensief te kunnen sporten, maar dat is het zeker niet.

Xtc heeft een aantal lichamelijke effecten die bij het sporten onaangename gevolgen kunnen hebben. Xtc verhoogt de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk.

Omdat deze lichamelijke effecten ook optreden door het sporten zelf, leidt de combinatie xtc en sporten tot een extra hoge lichaamstemperatuur, hartslag en bloeddruk.

Door een verhoogde lichaamstemperatuur kan het lichaam oververhit raken, zeker als je in een warme en vochtige omgeving bent. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het leidt tot een ziektebeeld waarbij hoge koorts van boven de 40ºC, toevallen en bloedingen door het hele lichaam kunnen voorkomen.

Ook kun je een hoge bloeddruk krijgen. Een aanhoudende hoge bloeddruk kan een hersenbloeding veroorzaken. Door de stimulerende werking van xtc heb je deze lichamelijke effecten minder goed in de gaten. Pas als xtc is uitgewerkt voel je de werkelijke tol die het middel op het lichaam heeft geëist.

 

Versie: augustus 2019

Kun je xtc of speed gebruiken bij het afvallen?

Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen en de spijsvertering onderdrukt. Xtc is een amfetamine-achtige stof. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af. De spijsvertering wordt minder doordat zowel de darmbewegingen als de bloedtoevoer naar de darmen afnemen. Daardoor verlaat een deel van het voedsel ongebruikt het lichaam.

Het is sterk af te raden om xtc of speed (amfetamine) te gebruiken als afslankmiddel. Deze middelen nemen op zijn hoogst tijdelijk de eetlust weg. Het lichaam went aan het eetlustremmende effect waardoor je de dosis al snel zou moeten verhogen. Het lichaam went echter niet aan de bloeddrukstijging. Hierdoor kan de bloeddruk oplopen. Intensief xtc- of speed-gebruik heeft nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen, waaronder hersenbeschadiging.

Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen:

 • De afname van de eetlust is tijdelijk.
 • Amfetamine en ook xtc verhogen de bloeddruk
 • Het ontstaan van problemen bij regelmatig gebruik

De afname van de eetlust is tijdelijk

Na verloop van tijd wen je aan het eetlustremmende effect en moet je meer nemen, wil het nog werken. Reeds binnen een maand kan xtc het hongergevoel niet meer onderdrukken en heb je al een hogere dosis nodig. Bovendien blijkt dat als je stopt met gebruik, de eetlust weer helemaal terugkomt. Het afslankeffect is dus op zijn hoogst tijdelijk.

Amfetamine en ook xtc verhogen de bloeddruk

Het lichaam went aan het eetlustremmende effect maar niet aan het bloeddrukverhogende effect. Gevolg is dat als je de dosis gaat verhogen omdat het eetlustremmende effect niet meer optreedt, je de kans loopt dat de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte gaat stijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk loop je de kans bloedingen te krijgen door het hele lichaam, waaronder een hersenbloeding.

Het ontstaan van ernstige problemen

Als je xtc of amfetamine als vermageringsmiddel zou gebruiken, zou je het regelmatig moeten gebruiken. Hierdoor kunnen ernstige problemen ontstaan. Bij xtc zou hersenbeschadiging of het serotoninesyndroom kunnen optreden. Bij amfetamine verslaving.

Vaak wordt ook ten onrechte gedacht dat men is afgevallen door de xtc, terwijl dit eerder het gevolg is van het nachten lange dansen waarbij veel calorieën zijn verbruikt.

Betere methoden om af te vallen

Er zijn betere methoden om af te vallen:

 • een half uur per dag extra bewegen
 • veel groente, fruit, brood en weinig vette producten eten
 • zuinig zijn met tussendoortjes

Je kunt ook advies inwinnen bij een diëtist of een fitnessinstructeur. Afvallen door gezonde voeding en training vergt veel tijd en discipline, maar je kunt dan ook trots zijn op jezelf dat je het op eigen kracht hebt gedaan.

 

Versie: augustus 2019

Wat zijn partydrugs?

Partydrugs is een verzamelnaam voor verschillende drugs die worden gebruikt tijdens het uitgaan. Ze heten daarom ook wel uitgaansdrugs. Voorbeelden van partydrugs zijn: alcohol, MDMA (XTC), cocaïne, speed en GHB.

Tijdens het uitgaan in discotheken, clubs en festivals worden behalve alcohol soms ook drugs gebruikt. Sommige drugs geven energie en zorgen ervoor dat er langer gedanst kan worden of dat het feesten lang volgehouden kan worden, andere zorgen voor een opgewekt gevoel. Vooral dit soort drugs passen goed in het uitgaanssfeertje en worden daarom wel party- of uitgaansdrugs genoemd. Deze middelen worden meestal alleen bij het uitgaan gebruikt en niet door de week. Gebruik blijft in de meeste gevallen dus beperkt.

Risico’s partydrugs

Partydrugs of uitgaansdrugs slaan voornamelijk op middelen als MDMA (XTC), cocaïne en amfetamine. Vragen naar de risico’s van partydrugs is een onduidelijke vraag. Partydrugs is een verzamelnaam van verschillende drugs. Elke drug heeft zijn eigen specifieke risico’s, zoals verslaving, geestelijke en lichamelijke problemen en maatschappelijke problemen. Zie voor de risico’s de vraag en antwoord rubriek van een bepaalde drug.

Gebruik van partydrugs

Onlangs is er landelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van partydrugs (1). Gekeken is naar het gebruik in clubs en bij grote feesten. De gemiddelde leeftijd van de uitgaanders die meededen aan dit onderzoek is 21,7 jaar. Het gebruik op grote feesten ligt over het algemeen hoger dan in clubs. Gevraagd is of je het afgelopen jaar, de afgelopen maand en of je tijdens de uitgaansnacht gebruikt hebt.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
Xtc 55.1% 46,2% 21,6%
Speed 33.4% 25,1% 12,2%
Cocaïne 32.5% 24,5% 12,4%
Lachgas 53.5% 37,3% 10,6%
GHB/GBL 13.8% 7,5% 3,0%

Amsterdam

Ook in Amsterdam heeft de Universiteit van Amsterdam in opdracht van Jellinek onderzoek gedaan naar het gebruik van drugs in clubs en festivals. De Amsterdamse onderzoeksgroep was iets ouder (25.6 jaar). Het druggebruik lag iets hoger. Cijfers van drugsgebruik in steden zijn over het algemeen hoger dan landelijke cijfers.

Middel Ooit gebruikt Afgelopen jaar gebruikt Afgelopen maand gebruikt
XTC 79.5% 66.4% 47.7%
Speed 42.6% 30.7% 18.9%
Cocaïne 49.9% 39.3% 25.7%
Lachgas 70.9% 52.3% 21.8%
GHB/GBL 22.1% 12.7% 7.0%

Bronnen

 1. Het Grote Uitgaansonderzoek 2016, Trimbos-instituut (2016)
 2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018)

 

Versie: juli 2020

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin