XTC / MDMA: Algemene informatie

Wil je meer weten over XTC / MDMA? Hieronder lees je alle algemene vragen en antwoorden over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over XTC / MDMA Informatie over andere middelen

Wat is XTC? Wat is MDMA?

MDMA, oftewel 3,4 methyleendioxymethamfetamine, is de werkzame stof in XTC-pillen. Als men MDMA zegt dan bedoelt men vaak het poeder of de kristallen versie. In het Engels wordt MDMA soms ‘molly’ genoemd.

MDMA behoort scheikundig gezien tot de groep van de amfetaminen. Omdat de chemische structuur van MDMA iets verschilt van de structuur van amfetamine zijn de effecten echter anders dan die van andere amfetaminen. Er zijn veel middelen die wat betreft structuur op amfetamine lijken maar toch heel andere effecten hebben zoals MDA, MDEA en DOC.

Toen een groep chemici in de jaren ’70 van de vorige eeuw MDMA illegaal op de markt wilden brengen, vonden zij de naam MDMA niet geschikt. Zij bedachten de naam ecstasy (afgekort XTC) wat in het Nederlands ‘extase’ ofwel ‘in vervoering zijn’ betekent. Ook hebben ze nog even aan de naam empathy gedacht. In het Nederlands ‘empathie’, ofwel inlevingsvermogen.

MDMA heeft verschillende effecten:

 • stimulerend;
 • bewustzijnsveranderend.

Gebruikers voelen zich opgewekt, blij, warm, gelukzalig en verliefd. Ze zijn open en hebben behoefte aan contact met anderen. Muziek wordt intenser beleefd en met MDMA op kan uren in trance worden doorgedanst. Lees hier meer over de effecten van XTC.

Het is mogelijk XTC-pillen in Nederland te laten testen.

Versie: september 2022

Wat is de geschiedenis van XTC?

MDMA (XTC) is geen nieuw middel, maar al meer dan honderd jaar oud. MDMA, de stof die we nu XTC noemen, werd voor het eerst samengesteld in 1912. Dat gebeurde in Duitsland, in een laboratorium van de geneesmiddelenfabrikant E. Merck, die op zoek was naar nieuwe medicijnen. De nieuwe stof werd gemaakt op basis van safrololie uit de nootmuskaat. De stof werd in 1914 gepatenteerd, maar werd door de firma Merck nooit in productie genomen. In 1952 en 1953 werd MDMA in opdracht van het Amerikaanse leger getest door onderzoekers van de Universiteit van Michigan.

Begin jaren zestig ging Alexander Shulgin, na een tip van een kennis, weer met MDMA aan de slag. Shulgin was een onderzoeker van het Amerikaans chemieconcern Down Chemical Company en ontdekte een nieuwe methoden om MDMA te maken. Hij maakte de stof niet op basis van de safrololie, maar bereidde het puur synthetisch vanuit de grondstof piperonal.

In de jaren 70 van de vorige eeuw had MDMA een tijdlang een therapeutische toepassing. Psychiaters gebruikten het middel waardoor patiënten opener en emotioneel minder geremd werden. Eind jaren zeventig werd door een groep chemici een illegaal laboratorium opgezet in Californië. Men wilde MDMA als middel op de markt brengen. Men vond de naam MDMA niet geschikt en noemde het ‘Ecstasy’, oftewel XTC of E.

XTC werd toen niet in het uitgaansleven maar thuis gebruikt. Het gebruik was sterk gericht op ontdekken van de binnenwereld. Vanaf 1980 werd XTC steeds vaker ook op straat verkocht. Het middel kwam terecht in kringen van hippies, yuppen en studenten.

House

Aan het begin van de jaren tachtig ontstond in Dansclub Warehouse in Chicago de nieuwe muziekstijl House. Sommige muzikanten slikten XTC-pillen en ook bezoekers dansten onder invloed van XTC de hele nacht door. De cult sloeg over naar het hippieparadijs Goa en het trendy vakantie-eiland Ibiza. XTC bleek de perfecte drug voor nachtenlange dansmarathons. In 1985 werd MDMA in de Verenigde Staten verboden, maar het recreatieve gebruik breidde zich desondanks verder uit en werd ongekend populair. Met name op universiteiten waar niet gedronken mocht worden. Studenten die wilden dansen en feesten, gebruikten XTC als partydrug. Maar wat XTC echt populair maakte, was de Acid House.

Nederland

De eerste Nederlandse acid house-feesten werden georganiseerd in 1987. Op die feesten dook ook xtc op. Tijdens de ‘Summer of Love’ in 1988 organiseerde de Amsterdamse discotheek Roxy een vollemaansfeest met de titel ‘Disco-Hippies-on-Acid-Gala’. De bezoekers kregen bij binnenkomst een plastic zakje met daarin twee pillen. Die pillen bleken zoetjes te zijn, voor in de koffie. De Haagse Post schreef in een verslag over deze nacht: ‘publiek geheim is dat acid house het vooral goed doet onder het genot van een geestverruimend tabletje van de drug XTC’. Begin 1988 werd in Amsterdam de eerste massale acidhouseparty georganiseerd. Het motto van dit feest was ‘Trance’ en veel van de bezoekers raakten dan ook in hogere sferen. Het feest maakte op velen een diepe indruk. Sinds die tijd werden deze feesten steeds meer op verschillende locaties georganiseerd. Een groot deel van de bezoekers gebruikten XTC. House was een absolute hype.

Opiumwet

In november 1988 werd MDMA op lijst I (harddrugs) van de Opiumwet geplaatst. Dat gebeurde omdat de overheid bang was voor grootschalige handel en productie.

Testen van drugs

Eind jaren 80 en in de jaren 90 konden bezoekers van housefeesten hun drugs testen op deze feesten. Dit gebeurde in het kader van de Safe House Campagne. In 2002 werd dit verboden.

In 1992 werd het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) opgericht. Het DIMS verzamelt gegevens over de kwaliteit van drugs. Als gevaarlijke pillen aangetroffen worden, worden gebruikers zo snel mogelijk gewaarschuwd. Pillen kunnen getest worden bij een verslavingszorginstelling in de buurt. Hier vind je de adressen van de testservice van Jellinek.

In 1995 verscheen de nota ‘Stadhuis en House’ van het ministerie van VWS. Deze nota bevatte aanbevelingen voor gemeenten over de voorwaarden die zij kunnen stellen aan het organiseren van houseparties.

Sterkte van pillen

De sterkte van XTC-pillen varieert. Tot aan 2009 bevatten XTC-pillen gemiddeld 80 tot 90 mg MDMA. In 2009 was het naar het schijnt voor producenten moeilijk om MDMA te krijgen of te kunnen produceren. Producenten van XTC-pillen zijn toen op zoek gegaan naar andere stoffen om in hun XTC-pillen te doen. Het gevolg was dat de XTC-markt erg vervuild was. In XTC-pillen kwamen stoffen als mCPP en mefedron voor; deze waren qua werking enigszins vergelijkbaar met MDMA, maar hadden wel andere vervelende bijwerkingen.
In 2010 is er een omslag geweest en bevatten XTC-pillen voor een groot deel weer MDMA. Echter waren de pillen 1,5 tot 2x sterker dan voorheen. Sindsdien zijn de hoog gedoseerde XTC-pillen op de markt gebleven. In 2019 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA van XTC-pillen die aangeleverd waren bij testcentra door heel Nederland 170 mg MDMA (1).

Opsporing

In 1996 werd de Unit Synthetische Drugs opgericht. De USD is een coördinatiepunt en expertisecentrum voor de bestrijding van XTC. De USD is een samenwerkingsverband van een aantal bij de opsporing betrokken organisaties zoals politie, het openbaar ministerie, de marechaussee, de douane en de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD). In 2001 verscheen de nota ‘Samenspannen tegen XTC’. Nederland had zich ontwikkeld tot een belangrijke producent en exporteur van XTC. De regering wilde hiertegen een krachtig antwoord geven. De Unit Synthetische Drugs (USD) werd versterkt evenals de politie, rechtelijke macht en de douane.

Zo zou in het jaar 2000 maar liefst 80% van alle in de VS in beslag genomen XTC uit Nederland komen. Ook bleek uit het jaarverslag van de USD dat het aantal uit Nederland afkomstige pillen die in het buitenland in beslag zijn genomen,  was gestegen van 9.7 miljoen tabletten in 1999 tot 16.2 miljoen in 2000.

De nota kondigde voor de periode 2002 tot en met 2006 een aantal plannen aan. Het grootste deel van de financiën ging naar de bestrijding van de handel. Op drie niveaus werden de volgende plannen aangekondigd (Bron: Beleid inzake XTC, Tweede Kamer, vergaderjaar 2000-2001, 23 760, nr.14)

Bestrijding van de handel en productie

 • Versterking politie.
 • Versterking Unit Synthetische Drugs (USD).
 • Versterking Openbaar Ministerie en de Rechtelijke Macht.
 • Versterking Economische Controledienst. De grondstoffen (precursoren) voor het maken van XTC waren legaal en nodig voor allerlei producten. De Economische Controle Dienst en de douane hielden toezicht op de handel in een aantal van deze stoffen.
 • Versterken Douane en Marechaussee. Bij de traditionele drugs ging de aandacht van de douane vooral uit naar de import van drugs. Bij XTC moest echter vooral op de uitvoer gelet worden.
 • Versterking internationale samenwerking. In de VS (Washington) werd een ambassaderaad gestationeerd die zich bezig hield met XTC. Ook werden er in Washington en Miami extra politie-eenheden ingezet.

Versterken voorlichting en monitoring

 • Extra voorlichting aan zowel niet-gebruikers als aan gebruikers.
 • De mogelijkheden om pillen te laten testen bleef bestaan op een twintigtal plaatsen in Nederland, niet op grootschalige evenementen.
 • Voorlichting drugskoeriers. Drugskoeriers zijn vaak onbewust van de risico’s die zij lopen. Extra voorlichting over de risico’s en de gevolgen van drugssmokkel aan mogelijke drugskoeriers is dus hard nodig.
 • Meer maatregelen om ongelukken op feesten te voorkomen. Meer maatwerk mbt een goede klimaatbeheersing en Eerste hulp.

Versterken van onderzoek naar de schadelijkheid van XTC

 • Meer onderzoek naar druggebruik onder met name jongvolwassenen. En onderzoek naar of het nemen van strenge maatregelen tegen XTC tot gevolg had dat andere drugs gebruikt gingen worden. Dit is een onbedoeld neveneffect wat natuurlijk zoveel mogelijk vermeden moet worden
 • Meer onderzoek naar de gevolgen van XTC op het geheugen.

Wetenschappelijk onderzoek

In 1998 begon in Nederland het wetenschappelijk onderzoek naar mogelijke schade van XTC voor de hersenen als eerste door het Center for Human Drug Research (CHDR). Hieruit bleek dat het gebruik van XTC gerelateerd was aan het minder goed functioneren van het geheugen, de concentratie en de stemming. In 1999 is naar aanleiding van dit onderzoek de voorlichting aangescherpt. Inmiddels is er veel meer onderzoek gedaan naar de mogelijke schade voor de hersenen.

De afgelopen jaren wordt er ook steeds meer onderzoek gedaan naar de nuttige effecten van MDMA. Het onderzoek naar psychotherapie met MDMA als hulp is veel belovend. Onder andere bij posttraumatische stress stoornis lijkt het een belangrijke ondersteunende rol te spelen. MDMA kan in therapie helpen om toegang te krijgen tot die trauma’s om ze te kunnen verwerken. Het onderzoek is echter nog niet afgerond en het is voorlopig nog niet als medicijn beschikbaar.

Bronnen

 • Ecstasy, de opkomst van een bewustzijnsveranderend middel’, geschreven door Arno Adelaars, ISBN: 90 6265 342 1
 • NDM 2019, Trimbos Instituut

Versie: mei 2020

Op welke manieren kun je XTC of MDMA gebruiken?

XTC komt meestal op de markt in de vorm van pillen. Pillen worden geslikt. Het kan ook als poeder of kristallen op de markt komen. MDMA-poeder is fijngemalen MDMA-kristallen. Gebruikers nemen dan kleine ‘likjes’ poeder of kristallen.
Gebruikers kunnen ook een capsule of een vloeitje met poeder slikken (MDMA bommetje). Het poeder wordt ook wel opgelost in een drankje.

Het verschil tussen een pil, een capsule, poeder of kristallen

Er is wat betreft effect geen verschil tussen XTC-pillen, MDMA-poeders/kristallen en capsules met MDMA.

Capsules zijn gemaakt van een zetmeelachtige of suikerachtige substantie en kunnen doorzichtig zijn of allerlei kleurtjes hebben.
In een capsule kan van alles zitten. MDMA, maar ook andere stoffen zoals amfetamine (speed), cafeïne of helemaal niks. Ook sommige producten van smartshops zitten in capsules. De capsules zitten dan meestal in een zakje en op het zakje staat dan wat erin zit. Als gebruikers zelf een capsule vullen kunnen ze hiervoor een mg-weegschaal gebruiken om zo een nauwkeurige dosis te bepalen.

Gebruikers ervaren soms wel een verschil. Dit kan te maken hebben met de dosering. Een lik MDMA-kristallen kan een andere dosis hebben dan een (deel van een) XTC-pil. Hierdoor kan het effect ook anders inslaan.

Daarnaast kan het te maken hebben met de eigen perceptie van de gebruiker. Als iemand gelooft dat er een verschil in gebruik zit, dan wordt dat ook zo ervaren.

Soms heeft het ook te maken met de persoonlijke gevoeligheid van een gebruiker. Als de maag van een gebruiker bijvoorbeeld niet goed tegen de vulstoffen van een XTC-pil kan, dan zal deze gebruiker XTC-pillen als minder prettig ervaren dan MDMA-kristallen waar geen vulstoffen aan zijn toegevoegd.

Dosering van XTC/MDMA

Er bestaat geen veilige dosis XTC. Het gebruik van drugs brengt altijd risico’s met zich mee.

Ervaren gebruikers gaan uit van een dosis van 1 tot 1,5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht verspreid over een hele avond; als iemand 60 kg weegt, dan zou dat een pil betekenen met een dosis van 60 tot 90 mg MDMA.

Testen is echt noodzakelijk om te weten hoeveel milligram een XTC-pil bevat en of er geen andere stoffen in de pil zitten. In 1999 werd atropine in XTC tabletten gevonden, in 2001 PMA, 2008/2009 stoffen als 2C-B, Mephedrone, mCPP en 4-fluoramfetamine en in 2014 zijn ook XTC-pillen met PMMA aangetroffen. De laatste jaren is het grootste gevaar van XTC dat pillen erg hoog gedoseerd zijn.

Ernstige fysieke effecten van toegevoegde stoffen zijn soms direct merkbaar, maar in andere gevallen kunnen de effecten pas uren nadat de pil is ingenomen gemerkt worden.

Versie: augustus 2019

Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van XTC/MDMA?

XTC (MDMA in pilvorm) komt in verschillende vormen en kleuren en met verschillende logo’s op de markt. Het uiterlijk van een pil (kleur, vorm of het logo bv) zegt niets over de inhoud, bijvoorbeeld over hoevel MDMA er in zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen uit verschillende partijen en vanuit verschillende laboratoria komen en een verschillende inhoud hebben.

Testen XTC

In Nederland kun je drugs laten testen. Het testen van pillen kan bij een groot aantal adressen, waaronder ook bij de testservice van de Jellinek. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

Zuiverheid/percentage werkzame stoffen in pillen en poeders

In 2022 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA in de aangeleverde XTC-pillen 136 mg MDMA. In het recordjaar 2019 was dat nog 172 mg. De pillen zijn vanaf dat jaar elk jaar iets minder sterk geworden, maar dit is nog steeds een relatief hoog gemiddelde . Bij gebruik van meer dan 100 mg MDMA verminderen de positieve gevoelens en nemen de negatieve gevoelens toe.

In de ingeleverde MDMA (kristal of poeder) monsters zat in 2021 gemiddeld 76,8% MDMA base.  Dat niveau is de laatste jaren ongeveer gelijk. De zuiverheid van MDMA in poeder- of kristalvorm is maximaal 84%.

Vulstoffen

Een XTC-pil bestaat naast de werkzame stof (MDMA) uit vulstoffen zoals cellulose, lactose, zetmeel en magnesiumstearaat. Dit laatste wordt gebruikt om de pil over de mal te verdelen. Vaak zitten er ook kleurstoffen in.

Andere werkzame stoffen

Naast MDMA en vulstoffen kan XTC andere werkzame (psychoactieve) stoffen bevatten zoals mCPP, amfetamine, cafeïne of research chemicals (NPS). Dit komt momenteel echter maar zelden voor.

Prijs

Gemiddeld was de prijs voor een XTC-pil in 2022 €4,36 per stuk. Een gram MDMA kostte gemiddeld €23,07.

 

Bronnen:

 1. DIMS jaarbericht – prijzen Ecstacy (MDMA) 
 2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018).

 

Versie: januari 2021

Hoe herken je het gebruik van XTC/MDMA?

Als iemand xtc heeft gebruikt kunnen de volgende symptomen zichtbaar zijn:

 • Ontspannen en zorgeloos zijn, euforisch (willen knuffelen)
 • Geneigd tot contact, praterig
 • Opgewekt energiek
 • Grote pupillen
 • Stijve kaken
 • Willen dansen. Gebruikers kunnen heftig en lang dansen

Bij hoge dosis:

 • hallucineren
 • verwardheid
 • angst

Na het uitgaan hebben gebruikers soms een paar dagen nodig om bij te komen. Vaak ervaren gebruikers een zogenaamde ‘dinsdagdip’, waarbij ze zich vaak op dinsdag neerslachtig kunnen voelen. Vaak wordt XTC op zaterdagnacht gebruikt, en de dip in de serotoninehuishouding die dan ontstaat, is dan meestal merkbaar op dinsdag.

Bij hoge doseringen kan de kater heftiger zijn. Gebruikers kunnen zich dan langer leeg en down voelen.

Versie: augustus 2019

Ik denk dat mijn kind/partner/naaste XTC gebruikt. Wat nu?

Als je vermoedens hebt over XTC-gebruik, lees je eerst in over wat dit betekent. Daar is deze pagina voor.
XTC-gebruik is niet zonder risico’s. Ken deze risico’s en deel deze informatie op een plezierige manier met je kind/partner/naaste.

Hoe ga je het gesprek in?
Als je een gesprek begint met jouw kind/partner/naaste over drugs, kies dan een goed moment.
Lees je in hoe je dit gesprek kunt voeren met de gesprekstips XTC.
Doe eens samen een kennistest.

XTC info voor ouders en opvoeders.
XTC wordt door een kleine groep jongeren gebruikt die hier nieuwsgierig naar is. Jongeren die alles willen uitproberen en grenzelozer zijn lopen hierin wat meer risico.

Lees de informatie over XTC bij XTC voor ouders en opvoeders.
Het is goed dat je alert bent en monitort hoe jouw kind zich ontwikkelt. Wat zijn de motieven van je kind?
Een positief klimaat werkt daarbij beschermend. Hoe is het met jouw kind, heeft het plezier in de dingen die hij/zij doet. Gaat het goed op school. Lees je goed in over XTC. Herken de signalen. Waar gaat jouw kind heen. Waar gaat jouw kind uit. Met wie gaat jouw kind om.

Gratis advies
Bel voor telefonisch advies met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

 

 

Versie: november 2020

Wat is de kwaliteit van XTC en waarmee is het versneden?

MDMA is de werkzame stof in XTC. Hoe meer andere stoffen er bij zitten, hoe lager de kwaliteit XTC.
Andere stoffen zijn:

 • Versnijdingen: cafeïne, PMMA en mCPP, amfetamine;
 • Vulstoffen: cellulose, lactose, zetmeel en magnesiumstearaat.
 • Kleurstoffen.

Wil je weten wat er in jouw pil zit?
Maak een afspraak bij de drugstestservice. Dit is anoniem.

Afspraak maken voor regio Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Amersfoort
Afspraak maken voor andere regio’s

Meer lezen over versnijdingen?
Waar zijn andere middelen mee versneden en wat zijn de versnijdingen?
Zie deze tabel op de FAQ van de drugstestservice.

 

Versie: november 2020

Ik heb een pil gevonden en vraag me af wat het is, wat kan ik doen?

Wij kunnen drugs die gevonden zijn helaas niet testen.

Heb je drugs bij je kind, partner of andere dierbare gevonden?

Ga in gesprek met degene van wie je vermoedt dat de drugs zijn. Vraag wat het is. Benoem jouw zorgen en observaties. Geef aan dat je iets hebt gevonden en dat je je zorgen maakt. Zoek voorafgaand aan het gesprek vast zelf wat informatie op over drugs. Op onze website hebben wij informatie over alcohol en drugs voor ouders en opvoeders. Handige tips om het gesprek aan te gaan kun je daar vinden.

Als je kind nog thuis woont is het belangrijk om regels te stellen en duidelijke afspraken te maken. Wij kunnen daarin adviseren.

Bel voor telefonisch advies met de Jellinek Advieslijn088 – 505 1220, elke werkdag bereikbaar van 8:30 tot 17:00. Je laat je naam en vraag achter. Tussen 13:00 en 17:00 word je teruggebeld. Indien gewenst kan er een afspraak gemaakt worden voor een adviesgesprek.

 

Versie: augustus 2019

XTC bij sportprestaties of afvallen

Kun je XTC gebruiken bij sporten om prestaties te verhogen?

Nee, het is gevaarlijk om XTC te gebruiken als je sport.

Risico’s

De combinatie XTC en sporten geeft extra risico’s. XTC verhoogt de lichaamstemperatuur, de hartslag en de bloeddruk. Dit zijn dezelfde lichamelijke effecten die ook optreden door het sporten zelf. XTC heeft een stimulerende werking waarbij vermoeidheid niet meer wordt gevoeld. Het lijkt dus een ideaal middel om lang en intensief te kunnen sporten, maar het zet extra druk op je hele lichaam.

Door een verhoogde lichaamstemperatuur kan het lichaam oververhit raken, zeker als je in een warme en vochtige omgeving bent. Oververhitting is zeer gevaarlijk en kan zelfs dodelijk zijn. Het leidt tot een ziektebeeld waarbij hoge koorts van boven de 40ºC, toevallen en bloedingen door het hele lichaam kunnen voorkomen.

Hoge bloeddruk en hartslag

Ook kun je een hoge bloeddruk krijgen. Een aanhoudende hoge bloeddruk kan een hersenbloeding veroorzaken. Door de stimulerende werking van XTC heb je deze lichamelijke effecten minder goed in de gaten. Pas als XTC is uitgewerkt voel je de werkelijke tol die het middel op het lichaam heeft geëist. In het ergste geval zorgt een hoge hartslag voor een hartstilstand.

Neem rust na XTC-gebruik

Door de aanslag op je lichaam kan je beter een dag na XTC-gebruik een rustdag nemen. Geen sport; geef je lichaam tijd om te ontspannen. Wandelen of fietsen is hiervoor geschikt en zorgt niet voor extra risico.

Kun je XTC of speed gebruiken bij het afvallen?

Nee, wij raden af om XTC of speed (amfetamine) te gebruiken als afslankmiddel.

Amfetamine is in het verleden wel gebruikt als afslankmiddel omdat het de eetlust doet afnemen en de spijsvertering onderdrukt. Xtc is een amfetamine-achtige stof. Door het onderdrukken van de eetlust ga je minder eten en val je af. De spijsvertering wordt minder doordat zowel de darmbewegingen als de bloedtoevoer naar de darmen afnemen. Daardoor verlaat een deel van het voedsel ongebruikt het lichaam.

Deze middelen nemen op zijn hoogst tijdelijk de eetlust weg. Het lichaam went aan het eetlustremmende effect waardoor je de dosis al snel zou moeten verhogen. Het lichaam went echter niet aan de bloeddrukstijging. Hierdoor kan de bloeddruk oplopen. Intensief xtc- of speed-gebruik heeft nadelige lichamelijke en geestelijke gevolgen, waaronder hersenbeschadiging.

Hiervoor zijn een aantal redenen te noemen:

 • De afname van de eetlust is tijdelijk.
 • Amfetamine en ook xtc verhogen de bloeddruk
 • Het ontstaan van problemen bij regelmatig gebruik

De afname van de eetlust is tijdelijk

Na verloop van tijd wen je aan het eetlustremmende effect en moet je meer nemen, wil het nog werken. Binnen een maand kan XTC het hongergevoel niet meer onderdrukken en heb je al een hogere dosis nodig. Bovendien blijkt dat als je stopt met gebruik, de eetlust weer helemaal terugkomt. Het afslankeffect is dus op zijn hoogst tijdelijk.

Risico’s

Het lichaam went aan het eetlustremmende effect maar niet aan het bloeddrukverhogende effect. Gevolg is dat als je de dosis gaat verhogen omdat het eetlustremmende effect niet meer optreedt, je de kans loopt dat de bloeddruk tot gevaarlijke hoogte gaat stijgen. Bij een langdurige hoge bloeddruk loop je de kans bloedingen te krijgen door het hele lichaam, waaronder een hersenbloeding.

Bij XTC kan hersenbeschadiging of het serotoninesyndroom optreden.

Hoe kan ik wel afvallen?

 • een half uur per dag extra bewegen of dansen
 • veel groente, fruit, brood en weinig vette producten eten
 • zuinig zijn met tussendoortjes

Je kunt ook advies inwinnen bij een diëtist of een fitnessinstructeur. Afvallen door gezonde voeding en training vergt veel tijd en discipline, maar je kunt dan ook trots zijn op jezelf dat je het op eigen kracht hebt gedaan.

 

Versie: november 2020