Op welke manieren kun je XTC of MDMA gebruiken?

XTC komt meestal op de markt in de vorm van pillen. Pillen worden geslikt. Het kan ook als poeder of kristallen op de markt komen. MDMA-poeder is fijngemalen MDMA-kristallen. Gebruikers nemen dan kleine ‘likjes’ poeder of kristallen.
Gebruikers kunnen ook een capsule of een vloeitje met poeder slikken (MDMA bommetje). Het poeder wordt ook wel opgelost in een drankje.

Het verschil tussen een pil, een capsule, poeder of kristallen

Er is wat betreft effect geen verschil tussen XTC-pillen, MDMA-poeders/kristallen en capsules met MDMA.

Capsules zijn gemaakt van een zetmeelachtige of suikerachtige substantie en kunnen doorzichtig zijn of allerlei kleurtjes hebben.
In een capsule kan van alles zitten. MDMA, maar ook andere stoffen zoals amfetamine (speed), cafeïne of helemaal niks. Ook sommige producten van smartshops zitten in capsules. De capsules zitten dan meestal in een zakje en op het zakje staat dan wat erin zit. Als gebruikers zelf een capsule vullen kunnen ze hiervoor een mg-weegschaal gebruiken om zo een nauwkeurige dosis te bepalen.

Gebruikers ervaren soms wel een verschil. Dit kan te maken hebben met de dosering. Een lik MDMA-kristallen kan een andere dosis hebben dan een (deel van een) XTC-pil. Hierdoor kan het effect ook anders inslaan.

Daarnaast kan het te maken hebben met de eigen perceptie van de gebruiker. Als iemand gelooft dat er een verschil in gebruik zit, dan wordt dat ook zo ervaren.

Soms heeft het ook te maken met de persoonlijke gevoeligheid van een gebruiker. Als de maag van een gebruiker bijvoorbeeld niet goed tegen de vulstoffen van een XTC-pil kan, dan zal deze gebruiker XTC-pillen als minder prettig ervaren dan MDMA-kristallen waar geen vulstoffen aan zijn toegevoegd.

Dosering van XTC/MDMA

Er bestaat geen veilige dosis XTC. Het gebruik van drugs brengt altijd risico’s met zich mee.

Ervaren gebruikers gaan uit van een dosis van 1 tot 1,5 mg MDMA per kilogram lichaamsgewicht verspreid over een hele avond; als iemand 60 kg weegt, dan zou dat een pil betekenen met een dosis van 60 tot 90 mg MDMA.

Testen is echt noodzakelijk om te weten hoeveel milligram een XTC-pil bevat en of er geen andere stoffen in de pil zitten. In 1999 werd atropine in XTC tabletten gevonden, in 2001 PMA, 2008/2009 stoffen als 2C-B, Mephedrone, mCPP en 4-fluoramfetamine en in 2014 zijn ook XTC-pillen met PMMA aangetroffen. De laatste jaren is het grootste gevaar van XTC dat pillen erg hoog gedoseerd zijn.

Ernstige fysieke effecten van toegevoegde stoffen zijn soms direct merkbaar, maar in andere gevallen kunnen de effecten pas uren nadat de pil is ingenomen gemerkt worden.

Versie: augustus 2019