Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van XTC/MDMA?

XTC (MDMA in pilvorm) komt in verschillende vormen en kleuren en met verschillende logo’s op de markt. Het uiterlijk van een pil (kleur, vorm of het logo bv) zegt niets over de inhoud, bijvoorbeeld over hoevel MDMA er in zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen uit verschillende partijen en vanuit verschillende laboratoria komen en een verschillende inhoud hebben.

Testen XTC

In Nederland kun je drugs laten testen. Het testen van pillen kan bij een groot aantal adressen, waaronder ook bij de testservice van de Jellinek. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

Zuiverheid/percentage werkzame stoffen in pillen en poeders

In 2022 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA in de aangeleverde XTC-pillen 136 mg MDMA. In het recordjaar 2019 was dat nog 172 mg. De pillen zijn vanaf dat jaar elk jaar iets minder sterk geworden, maar dit is nog steeds een relatief hoog gemiddelde . Bij gebruik van meer dan 100 mg MDMA verminderen de positieve gevoelens en nemen de negatieve gevoelens toe.

In de ingeleverde MDMA (kristal of poeder) monsters zat in 2021 gemiddeld 76,8% MDMA base.  Dat niveau is de laatste jaren ongeveer gelijk. De zuiverheid van MDMA in poeder- of kristalvorm is maximaal 84%.

Vulstoffen

Een XTC-pil bestaat naast de werkzame stof (MDMA) uit vulstoffen zoals cellulose, lactose, zetmeel en magnesiumstearaat. Dit laatste wordt gebruikt om de pil over de mal te verdelen. Vaak zitten er ook kleurstoffen in.

Andere werkzame stoffen

Naast MDMA en vulstoffen kan XTC andere werkzame (psychoactieve) stoffen bevatten zoals mCPP, amfetamine, cafeïne of research chemicals (NPS). Dit komt momenteel echter maar zelden voor.

Prijs

Gemiddeld was de prijs voor een XTC-pil in 2022 €4,36 per stuk. Een gram MDMA kostte gemiddeld €23,07.

 

Bronnen:

  1. DIMS jaarbericht – prijzen Ecstacy (MDMA) 
  2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018).

 

Versie: januari 2021