Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van XTC/MDMA?

XTC (MDMA in pilvorm) komt in verschillende vormen en kleuren en met verschillende logo’s op de markt. Het uiterlijk van een pil (kleur, vorm of het logo bv) zegt niets over de inhoud, bijvoorbeeld over hoevel MDMA er in zit. Pillen die er hetzelfde uitzien kunnen uit verschillende partijen en vanuit verschillende laboratoria komen en een verschillende inhoud hebben.

Testen XTC

In Nederland kun je drugs laten testen. Het testen van pillen kan bij een groot aantal adressen, waaronder ook bij de testservice van de Jellinek. Het DIMS (Drugs Informatie en Monitoring Systeem) coördineert de verschillende testplekken in Nederland.

Zuiverheid/percentage werkzame stoffen in pillen en poeders

In 2019 was de gemiddelde hoeveelheid MDMA in de aangeleverde samples met MDMA als hoofdbestanddeel 172mg MDMA. In 2010 kwam de hoeveelheid pillen met een hoge dosering (meer dan 140mg MDMA) niet boven de 10%. In 2019 was bijna 80% van de XTC-pillen hooggedoseerd (1). Tussen 2010 en 2019 is er dus een trend ontstaan van steeds hoger gedoseerde pillen.

Vulstoffen

Een XTC-pil bestaat naast de werkzame stof (MDMA) uit vulstoffen zoals cellulose, lactose, zetmeel en magnesiumstearaat. Dit laatste wordt gebruikt om de pil over de mal te verdelen. Vaak zitten er ook kleurstoffen in.

Andere werkzame stoffen

Naast MDMA en vulstoffen kan XTC andere werkzame (psychoactieve) stoffen bevatten zoals mCPP, amfetamine of cafeïne. Dit komt momenteel echter maar zelden voor.

Prijs

Ongeveer de helft van de pillen kosten tussen de €3 en €5. Gemiddeld werd er in 2019 €4,10 betaald voor een XTC-pil. Een gram MDMA kost gemiddeld €19,30.

 

Bronnen:

  1. DIMS jaarbericht 2019
  2. Antenne 2017, Bonger Instituut (2018).

 

Versie: januari 2021