Waarom is watervergiftiging een risico bij xtc?

In deze animatie van Unity wordt kort uitgelegd wat watervergiftiging precies is.

Een watervergiftiging krijg je bij inname van grote hoeveelheden water. De kans hierop is groter als je onder invloed bent van XTC (MDMA). Dit komt doordat je nieren op dat moment minder water uitscheiden. Het water dat je drinkt, blijft dus in je lichaam. Hierdoor neemt het volume van je bloed toe en daalt de concentratie zout (natrium) in het bloed. Water uit je bloed kan hierdoor in je hersencellen lopen. De hersenen kunnen dan opzwellen, dit heet hersenoedeem. Hersenoedeem kan leiden tot verhoogde druk in de schedel, infarcten en zelfs de dood.

Watervergiftiging kun je voorkomen door niet te veel water te drinken. Je lichaam heeft genoeg aan ongeveer 1 glas per uur, ook in de uren na het gebruik. Dit is voldoende om te kunnen transpireren (zweten) en daarmee oververhitting te voorkomen.

Symptomen

Symptomen van watervergiftiging zijn: misselijkheid, overgeven, malaise, hoofdpijn, verminderd bewustzijn. Later: stuiptrekkingen en coma.

Vroeger werd gedacht dat oververhitting voorkomen kon worden door veel water te drinken. Sommige gebruikers dronken daardoor grote hoeveelheden water, vaak doordat ze bang waren dat het fout zou gaan. Dit heeft geleid tot enkele fatale gevallen van watervergiftiging.

Bron

Vervaeke H, Stimulerende middelen en XTC in: Drugs en alcohol gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: augustus 2019