Vraag & Antwoord

Waarom is watervergiftiging een risico bij XTC?

In deze animatie van Unity wordt kort uitgelegd wat watervergiftiging precies is en doet.

Een watervergiftiging krijg je bij inname van grote hoeveelheden water. Doe je dat onder invloed van XTC dan kun je een watervergiftiging krijgen. XTC houdt namelijk water vast. Het zorgt ervoor (via het hormoon ADH) dat de nieren minder water uitscheiden. Water is echter ook nodig om oververhitting te voorkomen. Immers door te transpireren koel je af. Bij gebruik van XTC moet je dus wel water drinken maar niet te veel. Ongeveer 1 glas per uur.

Als je heel veel water drinkt neemt het volume van het bloed toe en daalt de concentratie van zout (natrium) in het bloed. Dit heeft als gevolg dat water uit het bloed de hersencellen instroomt. De hersencellen kunnen dan opzwellen. Je hebt dan hersenoedeem. Hersenoedeem kan leiden tot verhoogde druk in de schedel, infarcten en dood.

Symptomen

Symptomen van watervergiftiging zijn: misselijkheid, overgeven, malaise, hoofdpijn, verminderd bewustzijn. Later: convulsies en coma.

Gebruikers van XTC wisten dat zij water moesten drinken om oververhitting te voorkomen. Sommige gebruikers zijn omdat de pil niet helemaal goed viel of omdat zij bang waren, heel veel water gaan drinken. Dit heeft geleid tot enkele fatale gevallen van watervergiftiging.

Bron

Vervaeke H, Stimulerende middelen en XTC in: Drugs en alcohol gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: februari 2017

Terug naar overzicht

Sitemap

Jellinek Advieslijn

Informatie en advies over alcohol- en drugsgebruik
088 – 505 1220
ma t/m vr 09.00 tot 11.00 uur / 15.00-17.00

Chat Alcohol & drugs
ma t/m vr 13.00 tot 17.00 uur

Chat