Smartdrugs: Algemene informatie

Wil je meer weten over smartdrugs? Hieronder lees je alle algemene vragen en antwoorden over dit thema. Kan je iets niet vinden? Stel dan je vraag aan een van onze medewerkers via Vraag & Antwoord.

Meer informatie over smartdrugs Informatie over andere middelen

 

Wat is Kava Kava?

Kava Kava is een drankje dat wordt gemaakt van de kava  plant (Piper methysticum). Dit drankje wordt al eeuwen lang gebrouwen op eilanden in de stille oceaan. Het wordt gebruikt om zijn kalmerende en lustopwekkende eigenschappen en wordt vaak in sociale gelegenheden gedronken. Begin van deze eeuw ontstond grote bezorgdheid over de veiligheid van het gebruik van commerciële kavaproducten. Meerdere malen werd ernstige leververgiftiging gemeld, waarbij bij enkele personen leverfalen optrad, na het gebruik van supplementen met kava-extract. Hoewel er nooit een verband kon worden bewezen tussen het gebruik van kavawortel en deze gevallen, voelden de verantwoordelijke autoriteiten door de ernst van de gevallen de noodzaak om in te grijpen. In Nederland werd het lange tijd in smartshops verkocht maar sinds 2003 valt het onder het Warenwetbesluit Kruidenpreparaten. Daarmee is bereiding, productie en verkoop niet toegestaan.

 

Bron:

Chris Kilham – Kava; medicine hunting in paradise.

FDA

https://wetten.overheid.nl/BWBR0012174/2014-12-13

 

Versie: juni 2020

Wat zijn Hawaiian baby woodrose zaden (LSA)?

De Hawaiian Baby Woodrose (Argyreia nervosa) behoort samen met de morning glory tot de convolvulaceae familie. De zaadjes van deze plant bevatten een natuurlijk tryptamine, LSA (lyserginezuuramide) dat nauw verwant is met LSD. De zaadjes kunnen worden gegeten.

De Madagaskar soort is een extra sterke variant van Baby woodrose (Argyreia nervosa) afkomstig uit Madagaskar. Gebruik bij Madagaskar Baby Woodrose de eerste keer niet meer dan 3 zaden.

Hawaiian Baby Woodrose zaden worden verkocht in smartshops. Vraag een medewerker van de smartshop altijd om meer informatie als je dit voor de eerste keer wilt gebruiken.

Bron: Erowid

 

Versie: juni 2021

Wat zijn morning glory zaden (LSA)?

De zaadjes van de morning glory plant (Ipomoea tricolor) bevatten een natuurlijk tryptamine, genaamd yserginezuuramide (Duits: LysergSauerAmide = LSA), dat nauw verwant is aan LSD. De zaadjes kunnen worden gegeten. Morning glory behoort samen met de Hawaiian Baby Woodrose (Argyreia nervosa) tot de convolvulaceae familie.

De morning glory zaden worden verkocht in smartshops. Vraag een medewerker van de smartshop altijd om meer informatie als je dit voor de eerste keer wilt gebruiken.

 

Bron: Erowid

 

Versie: juni 2021

Wat is kanna?

Sceletium tortuosum, beter bekend als kanna, werd gebruikt door de Khoikhoi in Zuid-Afrika. Het werd gesnoven, gekauwd en als thee gedronken. De Nederlanders die later in Zuid-Afrika arriveerden noemden het ‘kauwgoed’.

Effecten van kanna

Kanna heeft een ontspannende en sociaal stimulerende werking. Na het innemen werkt het eerst lichtelijk stimulerend en na ongeveer een uur juist ontspannend. Een aantal mensen ervaren bovendien een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en een toename van het de seksdrive.

Hoe gebruik je kanna?

Je kunt kanna snuiven; 20 mg is dan genoeg om er iets van te merken. Je kunt het ook kauwen met een stukje kauwgom. Neem in dat geval een grotere hoeveelheid, bijvoorbeeld 100 mg tot 400 mg. Verder kan je er thee van zetten of extraheren met alcohol.

Risico’s

Kanna werkt in op de dopamine- en serotonine receptoren in je hersenen. De hersenen kunnen dit als beloning ervaren. Hoewel er geen onderzoek naar gedaan is zou het mogelijk verslavend kunnen zijn. Dagelijks gebruik wordt dan ook afgeraden.

Kanna is een selectieve serotonine heropname remmer (SSRI). Het mag niet worden gecombineerd met andere SSRI’s (antidepressiva zoals Seroxat, Prozac) of MonoAmineOxidase remmers (MAO-I), zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi, passiebloem (Passiflora incarnata) en yohimbe.

Het combineren of kort op elkaar gebruiken van MDMA en kanna wordt sterk afgeraden. MDMA veroorzaakt het vrijkomen van grote hoeveelheden serotonine. Dat gecombineerd met kanna, wat de heropname van deze neurotransmitter blokkeert, zou je je systeem kunnen overbelasten wat het serotoninesyndroom zou kunnen veroorzaken (bron: http://www.kanna-sceletium-tortuosum.com).

Combinatiegebruik met andere middelen wordt sterk afgeraden. Gebruikers rapporteren dat kanna de effecten van cannabis en alcohol kan versterken.

 

Bron:

Erowid

www.kanna-sceletium-tortuosum.com

 

 

Versie: juni 2021

Wat is kratom?

Wat is kratom?
Hoe werkt kratom?
Hoelang werkt kratom?
Hoe gebruik je kratom?
Welke soorten kratom zijn er?
Wat zijn de risico’s van kratom?

Wat is kratom?

Kratom is een opiaat-achtige plant die in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een verdovende werking. De plant komt voor in de regenwouden van Zuidoost-Azië, voornamelijk Thailand en Maleisië.

Kratom is de algemeen gangbare naam voor de Mitragyna Speciosa Korthals, een boom die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië (Thailand, noordelijk Maleisisch schiereiland en Borneo). Het wordt het meest gekweekt in zuidelijke delen van Thailand en slechts zelden in het noorden.

Hoe werkt kratom?

Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine en 7-hydroxymitragynine vermoedelijk de belangrijkste zijn. Mitragynine is een opiaat-agonist. Dat betekent dat het een stimulerend effect heeft op de opiaatreceptoren in je hersenen. Het werkt dus vergelijkbaar als andere opiaten. Deze receptoren beïnvloeden onder andere je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en geeft een euforisch ontspannen gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium.
De farmacologische werking van kratom is nog niet goed onderzocht. Wel is duidelijk dat de actieve stoffen een vrij diverse werking hebben in de hersenen. Ze werken niet alleen op de opiaatreceptoren maar ook op adrenaline-, noradrenaline- en serotoninereceptoren.

Hoe lang werkt kratom?

De effecten komen binnen een halfuur opzetten en houden 3 tot 4 uur aan.

Hoe gebruik je kratom?

In de gebieden waar Kratom groeit worden Mitragyna-soorten voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege hun fijne hout, gebruikt. De laatste tijd is kratom populairder geworden als recreatieve drug om te ontspannen.

Er zijn verschillende manieren om kratom in te nemen. Je kan de bladeren kauwen, roken of er thee van zetten. De laatste methode is waarschijnlijk de makkelijkste manier om kratom te gebruiken. De smaak is alles behalve lekker.

kratompoederBuiten de landen van herkomst tref je meestal kratompoeder aan. Gebruikers rapporteren dat een dosis van 3-5 gram goed werkt, afhankelijk van de soort. Er zijn ook extracten in omloop. Hier heb je minder van nodig. Naast je eigen lichaamsgewicht en gevoeligheid, hangt de dosering ook erg af van de sterkte van de kratom. In Thailand worden kratombladeren meestal vers gekauwd. Gedroogde bladeren kunnen ook gekauwd worden, maar aangezien ze nogal taai zijn, is het beter ze eerst te malen of te verpoederen.

Overdoseringen van kratom kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn.

Welke soorten kratom zijn er?

Er zijn diverse soorten kratom verkrijgbaar en er verschijnen regelmatig nieuwe soorten op de markt. Soms zit hier marketingstrategie achter. Er zijn drie hoofdsoorten, elk met een verschillende uitwerking. Deze onderverdeling is afhankelijk van de kleur van de steel en nerven van het blad.

Dit verschil is niet altijd helemaal duidelijk en veel hangt af van de locatie, leeftijd en omstandigheden waarin de kratomboom zich bevindt. Bij het vermalen van kratombladeren worden over het algemeen de steel en nerven verwijderd.

  • Rode nerf: deze soort is het meest voorkomend. De effecten zijn volgens gebruikers vooral kalmerend op lichaam en geest. In kleine doseringen is het effect stimulerend.
  • Groene nerf: een milde energiebooster. Het effect zit tussen de rode en witte nerf in.
  • Witte nerf: een stimulerend en euforisch effect.

Wat zijn de risico’s van kratom?

Verslavingskans

Men kan geestelijk en lichamelijk afhankelijk raken van kratom. Bij een geestelijke verslaving heeft iemand een sterke drang om te gebruiken en het gebruik is een standaard onderdeel geworden van bepaalde activiteiten.

Lichamelijke afhankelijkheid komt ook voor. Bij herhaald gebruik van kratom kan tolerantie optreden, waardoor een gebruiker al snel een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Het stoppen met kratom na dagelijks gebruik kan problemen veroorzaken. Er treden ontwenningsverschijnselen op, zoals diarree, spierpijn, spierstuipen, zweten, onrust en angst. Deze ontwenningsverschijnselen zijn vergelijkbaar met die van andere opiaten zoals heroïne. Dit kan wel twee weken duren en kan als erg heftig worden ervaren.

Het verkeer

Door kratom te gebruiken heb je een grotere kans op een ongeluk in het verkeer dan andere weggebruikers. Kratom verstoort je reactievermogen en vermindert de coördinatie. Hierdoor is het erg riskant om onder invloed te rijden.

Overige risico’s

Er circuleren op internet verschillende bronnen die elkaar tegenspreken over de uitwerking van kratom en het effect op de ademhaling en verhoging van bloeddruk. Er is nog te weinig over bekend om duidelijke uitspraken over te doen.

Het advies is om kratom niet te combineren met alcohol, benzodiazepinen, opiaten of alle andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit zou kunnen leiden tot een ademhalingsdepressie. De ademhaling wordt dan steeds oppervlakkiger, met in extreme gevallen de dood tot gevolg.

Kratom in combinatie met stimulerende middelen kan de bloeddruk sterk verhogen. Dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi en bepaalde antidepressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met drugs die op monoamines inwerken (dopamine, serotonine, noradrenaline bv). Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is nog geen onderzoek gedaan.

 

Bronnen:

 

Versie: januari 2022

Wat is een alkaloïde?

Alkaloïden zijn stoffen uit uit planten die vaak een bepaalde fysiologische of farmacologische werking hebben. Alkaloïden kunnen een psychoactief effect hebben en worden gebruikt om die reden. Bekende voorbeelden hiervan zijn psilocybine (truffels en paddo’s), cocaïne, cafeïne, nicotine en morfine. Sommige van deze stoffen worden door hun sterke werking op het centrale zenuwstelsel ook als medicijn gebruikt. Door deze werking kunnen sommigen ook giftig en gevaarlijk zijn, zoals scopolamine en atropine.

 

Versie: oktober 2020

Wat is peyote en wat doet de stof mescaline?

De peyote (Lophophora Williamsii) is een bolvormige cactus zonder stekels die in de bloeiperiode een kleine roze bloem krijgt. De peyote bevat mescaline (3, 4, 5-trimethoxyfenethylamine). Deze stof zit ook in andere cactussen zoals de San Pedro. De effecten van mescaline zijn vergelijkbaar met LSD.

De peyote groeit oorspronkelijk in het noorden van Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten. De plant groeit langzaam en is na 8 tot 15 jaar groot genoeg voor consumptie. De plant werd eeuwenlang door indianenstammen tijdens religieuze rituelen gebruikt.

Gebruikswijze

De cactussen worden meestal in plakken gesneden en kunnen zowel vers als gedroogd gegeten worden. De bruine plakken hebben een doorsnede van 3 tot 4,5 centimeter en een dikte van 0,5 centimeter. Soms wordt er een soort thee van gemaakt. De smaak is buitengewoon vies en bitter. Het middel verliest, ook als je het lang bewaart, niet aan werkzaamheid.

Native American Church

Nog steeds worden tijdens erediensten van de zogenaamde “Native American Church”, peyote gegeten of gedronken. De dienst van deze kerk bestaat uit een mengsel van christelijke en oude Indiaanse rituelen.

Wat doet het?

Mescaline is een tripmiddel. Tripmiddelen veranderen de waarneming. Je ziet, hoort en/of voelt dingen anders dan ze in werkelijkheid zijn. Bij inname begint het middel na zo’n 30-60 minuten te werken. Het eerste uur tot anderhalf uur is soms vervelend. Het kan zijn dat je dan wat misselijk bent en misschien moet overgeven. Kleuren worden intenser, je ziet steeds wisselende, kleurige patronen en allerlei geometrische figuren. Soms worden objecten groter, dan weer kleiner. De hallucinogene piekeffecten duren 4 tot 6 uur. 8 tot 12 uur na inname ben je weer redelijk nuchter.

Verslavingskans

Verslaving treedt niet op. Wel treedt er een snel voorbijgaande tolerantie op voor de psychische effecten. Dat betekent dat je op een gegeven moment een hogere dosis nodig hebt om de effecten te voelen. Deze tolerantie duurt maximaal een week of twee.

Overige risico’s

Net als andere tripmiddelen (zoals LSD en paddo’s), zitten ook aan het gebruik van peyote risico’s. De risico’s treden vooral op als je gebruikt als je je niet goed voelt, in een slechte conditie bent of in een verkeerde omgeving zit. Natuurlijk ook als je een te grote dosis neemt. De trip kan dan verkeerd vallen. Je kunt dan angstig, verward of achterdochtig worden. Ook kunnen de hallucinerende effecten zo sterk zijn dat je het onderscheid tussen trip en werkelijkheid dreigt te verliezen. Dat kan zeer beangstigend zijn.

Mensen die een psychotische aanleg hebben, onstabiel, depressief of angstig zijn, moeten geen tripmiddelen gebruiken. Het gebruik daarvan versterkt stemmingen waardoor ze nog angstiger of depressiever kunnen worden.

 

Versie: oktober 2020

Wat is Salvia divinorum?

Salvia divinorum is een plant die het meest krachtige plantaardige hallucinogeen bevat dat we kennen. De werkzame stof in Salvia divinorum heet salvinorine A (1). Een dosis van 200 tot 500 microgram is genoeg en komt daarmee in de buurt van de dosis van LSD. Bij LSD zijn effecten merkbaar vanaf 30 microgram (1 microgram ofwel 1 ug is 0,000001 gram).

De plant is een lid van het geslacht Salvia, een grote groep van 700 – 900 soorten die horen bij de Lamiaceae-familie (munt). Het is de enige die salvorine A bevat.

Andere leden van het Salvia geslacht bevatten geen salvinorine A en zijn dus ook niet psychoactief. De plant met zachte groene bladeren groeit oorspronkelijk in Zuid-Mexico in de Sierra Mazateca, maar kan ook in Nederland onder bepaalde omstandigheden verbouwd worden.

Mazteken

De Mazteken kauwen Salvia. Men kauwt dan op de bladeren, maar slikt het sap niet door. De bladeren worden een minuut of 10 minuten in de mond gehouden. De werkzame stof wordt in het bloed opgenomen via mondslijmvlies. De effecten na kauwen houden ongeveer een uur aan. Deze manier van innemen zorgt voor milde effecten.

Smartshops

Gedroogde Salvia-bladeren zijn te koop in smartshops. Ook een sterker extract wordt aangeboden. De sterkte van de extracten varieert van 5x tot wel 100x.

Redenen van gebruik

In de Sierra Mazateca, waar de Salvia divinorum in het wild groeit, wordt het door medicijnmannen en -vrouwen gebruikt in religieuze rituelen. De bladeren worden ook gebruikt als medicijn bij diarree, hoofdpijn en reuma. Tegenwoordig wordt het middel vooral gebruikt vanwege de psychedelische roes.

Wat doet het?

De meeste gebruikers kauwen de bladeren niet, maar roken ze in een pijp. Er ontstaan dan korte maar zeer heftige hallucinaties. De effecten treden na enkele seconden op, zijn 5 tot 10 minuten op zijn heftigst en zijn dan snel weer voorbij. Na een uur is iemand weer helemaal nuchter.

De volgende effecten kunnen bij roken optreden:

  • Derealisatie en verlies van identiteit;
  • Zich voelen alsof men een voorwerp is;
  • Uittreding (‘out-of-body experience’);
  • Overlappende realiteiten, het gevoel dat men op meerdere plaatsen tegelijkertijd is;
  • Vertraging van tijdsperceptie;
  • Oncontroleerbaar lachen;
  • Het gevoel dat het lichaam gebogen of getrokken wordt door verschillende krachten;
  • Visuele effecten van tweedimensionale oppervlakten;
  • Het spreken van een onverstaanbare ‘brabbeltaal’;
  • Bezoeken van plaatsen uit het verleden, vooral uit de kindertijd.

Vaak worden de effecten als bizar omschreven en niet per se als prettig. Dit kan onder andere verklaard worden doordat salvinorine A ook op de kappa opiaatreceptoren werken. Middelen die op die receptoren werken worden vaak als onprettig ervaren.

Bij kauwen zijn de effecten milder. De effecten treden bij kauwen na 5 tot 10 minuten op en houden een uur aan.

De medicijnmannen en -vrouwen van de Mazteken zullen Salvia nooit roken. Zij vinden dit respectloos naar de plant. Zij geven daarbij aan dat het roken voor zeer overweldigende ervaringen kan zorgen en dit komt doordat de plant zich niet gerespecteerd voelt.

Risico’s

Groot verschil met andere hallucinogene middelen is de uitwerking van de trip. Door het roken van Salvia ontstaat er vaak een zeer intense ervaring. Deze wordt gekenmerkt door een dissociatieve staat. Deze kan zeer aangrijpend en angstig zijn. Meerdere gebruikers rapporteren dat zij niet meer wisten dat zij Salvia hadden gebruikt.

Er zijn veel ervaringen bekend, waarin de gebruiker gaat rennen of ergens uit wil klimmen, bijvoorbeeld een raam. De kans op serieus letsel is sterk aanwezig. Een tripsitter is een vereiste om deze ervaring aan te gaan.

Lichamelijke risico’s zijn op dit moment niet bekend. Maar het onderzoek naar het gebruik van Salvia is heel beperkt. Onder invloed is bewegen riskant. De coördinatie is sterk verminderd waardoor een gebruiker kan vallen (1). Verder is er zoals bij alle hallucinogenen, het risico van een bad trip.

Verslavingskans

Zover bekend is Salvia niet lichamelijk en niet geestelijk verslavend. De heftige ervaringen zijn een rem op frequent gebruik. Uit proefdieronderzoek blijkt dat de afgifte van dopamine in het beloningssysteem verhoogd is. Verslaving valt dus niet helemaal uit te sluiten (1).

Risico’s beperken

Het is belangrijk dat er altijd iemand aanwezig is die geen Salvia gebruikt heeft en die de gebruiker in de gaten kan houden. Ook is het belangrijk dat de gebruiker de trip ondergaat in een prettige en veilige omgeving. In de omgeving mogen geen objecten aanwezig zijn die gevaarlijk kunnen zijn, zoals kaarsen, een open raam of deur, scherpe voorwerpen et cetera.

De intensiteit van Salvia lijkt te worden versterkt door het roken ervan. Door te kauwen worden deze mogelijk beperkt. Het rennen of klimmen kan echter alsnog plaatsvinden. Een tripsitter blijft van belang.

Lees je goed in over de doseringen. Zeker wanneer je een extract wil gebruiken

De wet

Salvia is legaal en wordt verkocht in smartshops.

 

Bron:

  • Vervaeke, H., Het gebruik van overige tripmiddelen. In: Drugs en alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving. Houten, 2008.
  • Meer weten over Salvia kijk op erowid.

 

Versie: augustus 2020

Wat is guarana?

Guarana is afkomstig van de zaden van de Guarana plant (officiële naam: Paullinia Cupana), een liaanvormige plant die tegen bomen opgroeit. De zaden bevatten ongeveer 2,5 tot 5% cafeïne als belangrijkste ingrediënt.

Het kan ook bijwerkingen hebben zoals hartkloppingen, nervositeit en slecht slapen. 100 mg guarana komt overeen met ongeveer 2 tot 5 mg cafeïne.

 

Versie: januari 2021

Wat is kolanoot?

Kola noot (Cola nitida) is het zaad van een boom die groeit in Afrika, Zuid-Azië en Zuid-Amerika. De noot bevat cafeïne. De smaak is bitter. In West Afrika wordt de noot gebruikt om moeheid en hongergevoel te verdrijven. In Brazilië en Jamaica wordt de noot ook bij het eten gebruikt voor de smaak of om de spijsvertering te bevorderen.

Wat doet het?

De werking is vergelijkbaar met koffie. Je wordt alert en krijgt meer uithoudingsvermogen. De hartslag gaat ietsje omhoog. De effecten duren 6 uur (1). Uit dierproeven blijkt dat kolanoot ook een vet verbrandende functie heeft (1).

Risico’s

Na langdurig gebruik kan de hartslag en bloeddruk verhoogd raken. Bij langdurig kauwen van de noot kunnen je tanden gaan verkleuren.

 

Bron Wikipedia

 

Versie: juni 2020

Wat is Damiana?

Damiana is een plant. Het wordt gedroogd verkocht in smartshops. Damiana heeft een ontspannen, mild cannabisachtig effect. Bij vrouwen zou het menstruatiekrampen verlichten. Volgens sommigen zou het ook seksueel stimulerend werken. Damiana kan gerookt worden of gedronken als thee.

Wat is het?

Damiana is het bovengrondse deel van de plant (Turnera diffusa) die groeit van Argentinië tot Zuid-Californië. Damiana kan gerookt worden of gedronken als thee. Het roken van Damiana veroorzaakt een lichte euforie en een mild cannabisachtig effect. Deze ‘high’ duurt ongeveer 60 minuten.

Wat doet het?

De effecten van het drinken van Damiana-thee zijn mild, zoals intensere doorbloeding van het onderlichaam. Bij vrouwen zou Damiana een ontspannen en verlichtende werking geven bij menstruatiekrampen. Het kruid zou enigszins seksueel stimulerend werken. Er zijn echter ook bronnen die zeggen dat hiervoor geen aanwijzingen zijn.

Verkoop in Nederland

Damiana wordt als kruid verkocht in smartshops. Het valt onder de Warenwet.

Gebruik

In de kruidengeneeskunde wordt Damiana gebruikt als seksueel stimulerend middel, bij urineweginfecties en bij incontinentie bij ouderen.

In de Mexicaanse volksheelkunde wordt Damiana-thee gebruikt voor onder andere de regulering van de menstruatie, diabetes, maagproblemen, reuma, hoofdpijn en schorpioensteken. De Noord-Mexicaanse indianen gebruikten Damiana bij astma, spierzwakte, nervositeit en als seksueel stimulerend middel. Niet alle claims worden ondersteund door wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn wel aanwijzingen uit wetenschappelijke studies dat Damiana seksueel stimulerend en angstremmend zou werken.

Verslavingskans

Damiana is zover bekend niet lichamelijk- of geestelijk verslavend.

Overige risico’s

Als je Damiana rookt is dat schadelijk voor je longen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden die er op duiden dat Damiana giftig zou zijn.

Risico’s verminderen

Als je niet wil dat je longen schade oplopen, kun je Damiana beter drinken als thee dan roken.

 

Bron: Smartshops, Overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxiologische relevantie; RIVM; maart 1999

 

Versie: januari 2021

Wat zijn afrodisiaca?

Afrodisiaca zijn middelen die seksueel stimulerend werken.Voorbeelden zijn: Yohimbe, Damiana, Saw palmetto, Maca (Lepidium peruvianum of Lepidium meyenii) en Muira puama.

Van yohimbine, de werkzame stof in yohimbe, is de seksueel stimulerende en potentieverhogende werking aangetoond. Yohimbe werd tot mei 2007 in smartshops verkocht. Sindsdien is het verboden. Er zijn wel nog diverse andere afrodisiaca te koop.

 

Bron:

Smartshops, Overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxiologische relevantie; RIVM; maart 1999.

 

Versie: juni 2020

Wat is Yohimbe?

Yohimbe is de gedroogde bast van een boom (Pausinyatalia yohimbe). Deze boom groeit vooral in de tropische wouden van Nigeria, Kameroen en Kongo. De werkzame stof in yohimbe is yohimbine. Het gehalte yohimbine uit de bast bedraagt tussen de 1.7% en 3.4% (1). Yohimbine werkt vaatverwijdend vooral in de huid, slijmvliezen en de geslachtsorganen. Verder werkt het bloeddrukverlagend en pupilverwijdend. Yohimbebast kan gedronken worden als thee (ongeveer 3 theelepels bast per persoon).

Wat doet het?

Yohimbine is een vaatverwijdend middel. Yohimbine blokkeert bepaalde receptoren in het spierweefsel van de wanden van de bloedvaten. Door de blokkering kunnen de vaten zich niet meer vernauwen. Er kan dan onder andere bloed naar de penis stromen waardoor een erectie makkelijker kan ontstaan. De werking van Yohimbe is vergelijkbaar met sildefanil, de werkzame stof in Viagra. Viagra werkt overigens iets anders. De pil remt een enzym dat een rol speelt bij vaatvernauwing.

Yohimbine werkt niet op de hersenen. Je wordt er dus niet opgewekt of opgewonden van. Bij opwinding krijg je wel makkelijker een erectie.

Risico’s

Bij yohimbine is de kans op bijwerkingen groter dan bij Viagra (1). Bijwerkingen zijn o.a. hartstoornissen en bloeddrukdaling. Over de kwaliteit van preparaten met yohimbine valt niets te zeggen omdat geen officieel geneesmiddel is (1).

Combinaties

Yohimbe is ook een MAO-remmer. In combinatie met bepaalde voeding of drugs kan dat tot ernstige klachten leiden als hoge bloeddruk, hoofdpijn en pijn op de borst. Yohimbe mag daarom nooit gecombineerd worden met drugs, antidepressiva en producten zoals onder andere: rode wijn, zware biersoorten, koffie, chocola, oude kaas, banaan, zure zuivelproducten en vlees- en visproducten die niet vers zijn.

Teveel yohimbe kan vergiftigingsverschijnselen geven zoals: speekselvloed, diarree, bloeddrukdaling of -stijging, aanhoudende erecties, spiertrekkingen, hallucinaties en angst.

Verslavingskans

In geval van yohimbe zou je geestelijk afhankelijk kunnen raken van het erectie bevorderende effect van het middel. Je denkt alleen nog te kunnen presteren in bed mét yohimbe. Verslaving aan yohimbine komt zo goed als niet voor.

Risico’s verminderen

Combineer yohimbe niet met MAO-remmers en andere drugs. Houd je aan de aanbevolen dosis.

De wet

Producten die yohimbine bevatten zijn sinds mei 2007 in het “Warenwetbesluit kruidenpreparaten” opgenomen en daarmee verboden. Ze mogen niet meer in smartshops verkocht worden. In de VS is yohimbine nog als geneesmiddel op de markt. In Nederland niet meer.

 

Bronnen:

  1. Smartshops, Overzicht van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie; RIVM; maart 1999
  2. Niessink, R. Overige stimulerende middelen. In Drug en Alcohol. Gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: januari 2021

Wat is Efedra?

ephedraEfedra (Engels: ephedra; Chinees Mu Huang) is een plantaardig product met een stimulerende werking. De werkzame stof is efedrine. Producten die efedra bevatten werden een tijdlang in smartshops totdat het in april 2004 verboden werd. Efedra valt nu onder de Geneesmiddelenwet en mag niet meer verkocht worden.

Producten in de smartshop die efedra bevatten waren o.a: Stargate, Herbal Dynamite, Super Cap, E-booster, Cloud 9, Explore, K2, Fast forward. Het werd als tabletten, poeders of als energiedrankje verkocht. Ook in Stackers dat vroeger vooral in sportscholen verkocht werd zat efedra. Efedra houdende producten werden in sommige winkels ook als voedingssupplement verkocht. De hoeveelheid efedra werd op de verpakking vaak aangeduid met efedra-extract. Voor meer informatie over efedra-extract zie de Vraag & Antwoord pagina Wat is efedra-extract?

Wat is het?

Efedra is een plant. De plant groeit in de woestijn in China en in Zuidwest Amerika. De takjes van de efedraplant bevatten de werkzame stof efedrine. Zo bevat de Ephedra helvetica 1% efedrine (1) Efedrine is een stimulerend middel. De werking lijkt op die van amfetamine. Voor meer informatie over efedrine zie de Vraag & Antwoord pagina Hoeveel efedrine zit er in ephedra (efedra)?

Geschiedenis

De Chinezen noemen de efedraplant Ma Huang en gebruikten het 3000 jaar voor Christus al tegen astma, reuma en gewrichtspijnen. In de jaren dertig was men in staat om de werkzame stof efedrine uit de efedraplant te isoleren. Deze stof werd toen gebruikt tegen astma. Efedrine verwijdt de bronchiën in de longen.

De efedraplant als grondstof voor efedrine was echter maar beperkt voorradig. Men ging op zoek naar stoffen die aan efedrine verwant waren en zo ontdekte men amfetamine.

In het Zuidwesten van de Verenigde Staten drinken de Mormonen nog steeds een van efedra gezette thee als alternatief voor koffie en echte thee. Koffie en thee zijn voor de leden van deze christelijk religieuze beweging verboden.

Wat doet het?

De werkzame stof in de efedraplant is efedrine. Na gebruik voel je je alert, helder, klaarwakker en actief. Gebruikers klagen ook over hartkloppingen, een trillerig gevoel en slapeloosheid.

In de hersenen stimuleert efedrine vooral de afgifte van noradrenaline waardoor het sympatische zenuwstelsel gestimuleerd wordt. Dit deel van het zenuwstelsel, stelt het lichaam in staat tot activiteit. Hartslag, bloeddruk en lichaamstemperatuur gaan omhoog, de bronchiën verwijden zich en extra energie wordt vrijgemaakt. Deze effecten kunnen lang aanhouden.

Efedrine stimuleert in tegenstelling tot amfetamine in veel mindere mate de afgifte van dopamine. Het beloningscentrum in de hersenen wordt door efedrine nauwelijks geprikkeld. Effecten als je opgewekt en gelukzalig voelen komen bij efedrine dus minder voor dan bij amfetamine. De effecten van efedrine zijn vooral lichamelijk terwijl amfetamine ook psychische effecten heeft.

Verslavingskans

Je kunt geestelijk afhankelijk raken van efedra/efedrine. Dat kan gebeuren als je het middel systematisch gaat gebruiken om beter te presteren of om langer door te gaan. Lichamelijke afhankelijkheid is er nauwelijks. Onthoudingsverschijnselen treden niet op (je wordt niet ziek bij stoppen). Wel is er sprake van tolerantieontwikkeling. Tolerantie wil zeggen, dat je lichaam went aan de stof en dat je op den duur meer nodig hebt om nog effect te voelen.

Dat kan riskant zijn als efedra gebruikt wordt als eetlustremmer. Aanvankelijk zal het helpen maar door de gewenning moet al snel meer geslikt worden waardoor het risico op hoge bloeddruk toeneemt.

Risico’s

Het idee bestaat dat alles wat natuurlijk is niet schadelijk is. Dat is onzin. Er zijn ook bij efhedra risico’s op de korte en lange termijn.

  • Kortetermijnrisico’s

De effecten van efedra kunnen soms onplezierig zijn. Gebruikers klagen over: hartkloppingen, onrust, slapeloosheid, hoofdpijn, tintelingen, duizeligheid en transpireren. Als efedra gecombineerd wordt met andere stimulerende stoffen zoals guarana en cafeïne kunnen deze effecten worden versterkt.

Oververhitting is een risico bij amfetamine en MDMA (XTC) maar kan waarschijnlijk ook bij efedra optreden. Dat risico wordt groter bij hoge omgevingstemperaturen, vochtige ruimten en lichamelijke inspanning.

  • Langetermijnrisico’s

Efedra kan de bloeddruk verhogen. Verder is efedra bij overmatig en continu gebruik ook een belasting voor hart- en bloedvaten.

Efedra/efedrine kan tot uitputting leiden. Je voelt je natuurlijke grenzen niet meer. Je gaat maar door terwijl je lichaam op is. Buitensporig gebruik kan ook leiden tot psychose.

Risico’s verminderen

  • Efedra is in Nederland niet meer te koop. Als het in het buitenland te koop wordt aangeboden moet je je goed laten voorlichten. De hoeveelheid werkzame stof die op de verpakking staat varieert. Probleem is ook dat de gehalten en dosissen op het etiket zijn niet altijd betrouwbaar zullen zijn. Slik daarom bij aankoop nooit teveel in één keer. Begin met een halve aanbevolen dosis en wacht het effect af.
  • Let erop dat de verkochte producten naast efedra vaak ook cafeïne en guarana bevatten.
  • Gevaarlijk wordt efedra bij een hoge omgevingstemperatuur en bovenmatige inspanning. Het hart kan te zwaar belast worden en je kunt oververhit raken. In de Verenigde Staten zijn gevallen bekend van mensen die tijdens sport overleden.
  • Mensen met lichamelijke klachten zoals bijvoorbeeld hartklachten of hoge bloeddruk mogen geen efedra nemen. Uiteraard mag dat ook niet als je zwanger bent.
  • Efedra kan niet gecombineerd worden met medicijnen of andere drugs als amfetamine, cocaïne en alcohol.
  • Gebruik geen efedra om af te vallen. Het eetlustremmende effect is tijdelijk en je loopt het risico op een hoge bloeddruk.
  • Gebruik geen efedra in het verkeer. Door efedra kan pupilverwijding optreden wat negatieve effecten heeft voor je kijkvermogen.
  • Gebruik geen efedra als je antidepressiva slikt. Antidepressiva zijn zogenaamde MAO-remmers. MAO is een enzym in de hersenen dat verantwoordelijk is voor de afbraak van bepaalde overdrachtsstoffen. De afgifte van deze stoffen kunnen ook door druggebruik gestimuleerd worden. Als de stoffen door de MAO remmer niet afgebroken worden en daarbovenop door druggebruik nog eens gestimuleerd worden kan er ophoping plaats vinden. Dit kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn. MAO-remmers kunnen bepaalde drugs ook giftig maken. Gevolg: misselijkheid & hoofdpijn.

De wet

Efedra valt onder de Geneesmiddelenwet. Het mag dus niet meer vrijelijk worden verkocht sinds april 2004. Efedrine als zuivere stof valt onder de wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën.

 

Bronnen:

Psycho-actieve paddestoel- & plantenproducten, laboratorium voor Toxicologie, Leiden.

Niessink, R. overige stimulerende middelen. In: Drugs en Alcohol. gebruik, misbruik en verslaving.

 

Versie: juni 2020

Wat is Efedra-extract?

Efedra extract (Engels: ephedra) is een onduidelijk begrip. Toen efedra nog in smartshops verkocht werd (sinds april 2004 is dat verboden) trof je op de verpakking vaak de volgende beschrijving aan: Efedra extract ….mg, met daarachter tussen haakjes….% gestandaardiseerd. Dus bijvoorbeeld: “Efedra extract 100 mg (10% gestandaardiseerd)”.

Dit percentage sloeg dan op de efedrine-achtige verbindingen. Efedrine is de werkzame stof in de efedraplant. 100 mg efedra-extract 10% gestandaardiseerd zou dan overeenkomen met 10 mg efedrine-achtige verbindingen. Efedrine-achtige verbindingen is nog niet helemaal hetzelfde als zuivere efedrine. Sommige van deze verbindingen hebben namelijk minder effect.

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft geadviseerd om voedingssupplementen die meer 8 mg efedrine-achtige verbindingen per consumptie-eenheid bevatten te verbieden.

Efedra-houdende producten mogen in Nederland niet meer verkocht worden. Mogelijk kom je ze nog wel in het illegale circuit tegen of in het in buitenland.

 

Versie: juni 2020

Hoeveel efedrine zit er in Efedra?

De efedra-plant (Engels: ephedra) is een struik waarvan de takjes en blaadjes efedrine bevatten. Efedrine is een stimulerend middel. Het geeft energie en een groter uithoudingsvermogen. Het gehalte aan efedra-alkaloiden (= efedrine achtige verbindingen) in de takjes en blaadjes van de efedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %. Efedrine-achtige verbindingen is nog niet helemaal hetzelfde als zuivere efedrine. Sommige van deze verbindingen hebben namelijk minder effect.

Verkoop van efedra is in april 2004 verboden. Tot die tijd waren efedra houdende producten in de smartshop te koop. Ook drogisterijen verkochten het als voedingssupplement.

Illegale verkoop

In het illegale circuit kun je mogelijk nog producten met efedra kopen. Ook in het buitenland zal dat soms mogelijk zijn. Op de producten staat dan op het etiket het aantal mg efedra gemeld. Ook kom je op het etiket de vermelding efedra-extract tegen. Of de producten ook werkelijk de op het etiket vermelde waarde bevat blijft de vraag.

Gehalte aan efedrine

Per 100 mg gram efedra zul je na gebruik 1 tot 3,3 mg efedrine binnen krijgen. Bevat een consumptie eenheid 500 mg efedra dan krijg je 5 tot 6,5 mg efedrine binnen.

De Amerikaanse Food en Drug Administration stelde in 1997 in een rapport voor om producten die meer dan 8 mg efedrine-achtige verbindingen per consumptie-eenheid bevatten te verbieden. Producten die een dagdosering aanbevelen van meer dan 24 mg zouden ook verboden moeten worden.

Efedra-extract

In producten uit de smartshop kwam je voor april 2004 ook de omschrijving “efedra-extract…..mg…..% gestandaardiseerd” tegen. Er stond dan bijvoorbeeld: efedra extract 400 mg 9% gestandaardiseerd. Het percentage gaf dan het aantal efedrine-achtige verbindingen weer. In ons voorbeeld gaat het dan om 36 mg efedrine-achtige verbindingen. Te hoog volgens de Food and drug administration ook al zou het een dagdosering zijn.

Individuele gevoeligheid

De gevoeligheid voor efedrine tussen mensen verschilt behoorlijk. Het kan bij geringe hoeveelheden vervelende verschijnselen oproepen als hartkloppingen, hoofdpijn slapeloosheid en angst. Reden genoeg dus om extra voorzichtig te zijn met de dosis.

De Wet

In Nederland is efedra sinds 2004 verboden. Het valt onder de Geneesmiddelenwet en mag niet vrijelijk worden verkocht. Efedrine valt onder de wet Voorkoming Misbruik Chemicaliën.

Het gehalte aan efedra-alkaloiden (= efedrine en norpseudo-efedrine) in de takjes en blaadjes van de efedra plant ligt meestal rond de 1% met uitschieters tot 3,3 %.

 

Bron: Smartshops, 0verzichten van producten, geclaimde werking en hun medisch-toxicologische relevantie, Bilthoven: RIVM, 1999.

 

Versie: juni 2020

Wat zijn stackers?

Stackers zijn middelen die meestal een combinatie van cafeïne, guarana, kolanoot, groene thee en ginseng bevatten. Tot 2004 bevatte stackers efedra. Ook bevatten stackers soms de stof yohimbe. Dat is sinds 2007 verboden. De inhoud van stackers varieerde de afgelopen jaren dus, afhankelijk van de wetgeving.

De term ‘stacken’ is afgeleid van het Amerikaanse ‘stacking’. Stacking betekent letterlijk opstapelen oftewel: het gebruik van verschillende middelen die elkaars werking versterken. Stackers worden verkocht in sportscholen en sommige smartshops.

Welke stoffen bevatten stackers?

Stackers bevatten geen efedra en yohimbe meer. Tegenwoordig bevatten stackers stoffen als groene thee, cafeïne, guarana, kolanoot en ginseng.

Ginseng is een plant waarvan de wortel een geneeskrachtige werking zou hebben. Chinezen gebruikten ginseng tegen vermoeidheid en verzwakking. Ginseng wordt soms verwerkt in thee, zeep, huid cremes, sigaretten tandpasta en energiedrankjes. Samen met cafeïne vergroot ginseng de kans op een verhoogde bloeddruk.

Wat doet het?

Toen stackers efedra bevatten werkten ze stimulerend en eetlustremmend. Deze effecten moeten nu geheel afkomen van cafeïne of producten die cafeïne bevatten. Volgens dierproeven kan kolanoot een vetverbrandende functie hebben (1).

Risico’s

De risico’s zullen voor een belangrijk deel overeenkomen met de risico’s van cafeïne. Je kunt aan cafeïne wennen. Ook kun je er hartkloppingen van krijgen en er slecht van gaan slapen.

Bij kolanoot wordt bij langdurig gebruik gewaarschuwd voor een verhoogde bloeddruk. Ook lijkt de combinatie van ginseng en cafeïne tot een verhoogde bloeddruk te kunnen leiden.

 

Bron:

1) Wikipedia

 

Versie: juni 2020

Wat waren: Stargate, Herbal Dynamite, Super Cap, E-booster, Cloud 9, Explore, Herbal Ecstasy en K2?

Dit zijn producten die tot april 2004 in de smartshop verkocht werden en toen efedra bevatten. Efedra is een plantaardig product met een stimulerende werking. De werkzame stof is efedra is efedrine.

Zie voor de werking en risico’s de vraag: wat is efedra ?

 

Versie: juni 2020

Wat is het verschil tussen plantaardige en synthetische drugs?

Synthetische drugs zijn in het laboratorium gemaakte moleculaire verbindingen die niet voorkomen in de natuur. Plantaardige drugs zijn stoffen die het bewustzijn beïnvloeden die wel in de natuur voorkomen. Voorbeelden van plantaardige drugs zijn: paddenstoelen, efedra, khat, hasj, wiet, tabak, opium, ayahuasca, maar ook allerlei kruiden zoals kava kava en yohimbe. Voorbeelden van synthetische drugs zijn efedrine, amfetamine, MDMA (XTC) en 2C-B.

Effecten plantaardige en synthetische drugs

Het lichaam maakt geen onderscheid tussen plantaardige en synthetische drugs. Van belang is alleen wat de werking in het lichaam is. Of het natuurlijk of synthetisch is dat ziet het lichaam niet. In beide categorieën zitten gezonde stoffen en stoffen die dodelijk zijn. En een cafeïne molecuul is een cafeïne molecuul en het maakt niet uit of deze van een plant of van een laboratorium komt.

Van de meeste plantaardige drugs is bekend wat de werkzame stof is. Deze stof kan men in een laboratorium precies namaken. De werkzame stof in bijvoorbeeld de Efedra plant is efedrine. Deze stof kan men in laboratorium namaken. Amfetamine (speed) is weer een variant van efedrine.

Plantaardige drugs lijken soms milder maar dat komt dan door de dosis die genomen wordt. Bladeren van de efedraplant bevatten weinig werkzame stof. Als men evenveel efedrine zou nemen dan er in een efedra blad zit, zou het effect van die dosis efedrine ook mild zijn.

Combinatie van stoffen

Plantaardige producten bevatten vaak wel veel verschillende stoffen. Sommige van deze stoffen kunnen in combinatie met de werkzame stof een specifiek effect geven wat enkelvoudige synthetische drugs dan weer niet hebben. Dit kan een voordeel zijn voor mensen die dit specifieke effect zoeken.

Vooroordelen plantaardige drugs

Er wordt weleens gezegd van plantaardige drugs dat het natuurlijk is en niet synthetisch of chemisch. Om die reden zou het geen kwaad kunnen. Dat is onzin.

Kijk maar naar tabak: plantaardig, niet synthetisch of chemisch maar het veroorzaakt wel de meeste doden van alle drugs. Ook zijn plantaardige drugs lang niet altijd mild. Van sommige drugs kan men bijvoorbeeld heel heftig gaan hallucineren. Een voorbeeld hiervan zijn truffels of paddenstoelen.

Een voordeel van synthetische drugs is dat zij heel precies gedoseerd kunnen worden, als ze puur zijn. Bij plantaardige middelen weet men nooit hoeveel er precies in zit. Zo kan het efedrine gehalte in efedra variëren en ook bij hasj en wiet kan het THC- gehalte steeds anders zijn.

 

Versie: juni 2020

Wat zijn NPS, designer drugs of research chemicals?

De eerste drugs waren altijd plantaardig. Denk aan opium, cannabis en koffie. Door ontwikkelingen in de wetenschap lukte het om de werkzame stoffen in planten in een laboratorium na te maken. Als de chemische vormen bekend zijn is het ook mogelijk om hierin kleine veranderingen aan te brengen. Dit is dan een iets ander molecuul dan het origineel. Een iets ander molecuul zorgt ook weer voor iets andere effecten. Men kan drugs als het ware ontwerpen, oftewel designen.

Deze ‘ontworpen drugs’ worden ook wel NPS (Nieuwe Psychoactieve Stoffen), designer drugs of research chemicals genoemd. Vaak is nog weinig bekend over de risico’s van deze middelen.

Voorbeelden zijn 2C-I, 4-FA (4-FMP), benzo fury (6-APB), mefedron (4-MMC, miauw miauw), 3-MMC, 2-MMC en methoxetamine (MXE). Ook regelmatig in het nieuws gekomen is de term flakka. Dat kan zowel verwijzen naar a-PVP als a-PiHP – beide middelen hebben een zeer sterke stimulerende werking.

Er bestaan inmiddels honderden van deze ‘ontworpen’ stoffen. Designer drugs kunnen vaak onderverdeeld worden in verschillende categorieën (zowel chemisch als qua effect). Zo’n middel kan opwekkend zijn, kalmerend of verdovend of een bewustzijnsveranderende (psychedelische) werking hebben.

Risico’s van designer drugs

Net zoals bij de meeste andere drugs heeft het gebruik van designer drugs risico’s. Naar veel designer drugs is nog maar weinig of helemaal geen onderzoek gedaan. Soms kan er alleen een inschatting van de risico’s gemaakt worden als we kijken naar de categorie waar het middel in valt. En of het lijkt op andere middelen waar wel wat onderzoek naar gedaan is. Ook wordt gekeken naar wat mensen er over schrijven op internet die het gebruikt hebben.

Andere risico’s zijn:

  • Het doseren kan lastig zijn omdat het middel nog maar weinig door mensen is gebruikt. Of de drugs zijn erg sterk (potent). Soms klopt ook niet wat er op de verpakking of website staat. Er kan meer of minder van de werkzame stof in een pil zitten dan op de website of verpakking staat.
  • Er is geen controle op de kwaliteit. Daarom weet je nooit helemaal zeker wat er precies in zit. Het kan daarom verstandig zijn om je drugs te laten testen.
  • Sommige middelen kunnen verslavend zijn. Dat werd duidelijk bij 3-MMC. Middelen uit die categorie, de cathinonen, zorgen vaak voor trek (craving). Iemand krijgt dan al snel zin om meer van de drug te nemen.
  • Ook combinaties kunnen gevaarlijk zijn. Het combineren van drugs geeft bijna altijd extra risico.

Sommige research chemicals zijn risicovoller dan andere. Ga je toch zo’n middel gebruiken? Wees dan extra voorzichtig en zorg dan dat je goed op de hoogte bent van de risico’s. En lees informatie over het middel. Op de website van Unity lees je meer tips over research chemicals.

Wat staat er in de wet over research chemicals en designer drugs?

Designer drugs worden ook gemaakt om de wet te ontduiken. Ontwerpers kunnen de moleculaire vorm van een bestaande drug iets aanpassen en zo een nieuwe stof maken. Die stof heeft dan een vergelijkbaar effect als een bestaande illegale drug (zoals speed of XTC), maar is nog niet verboden. Het maken en verkopen van dat nieuwe middel is dan (nog) niet verboden.

Sommige designer drugs zijn al verboden. Zoals 4-FA, 2C-B en 3-MMC. Maar er zijn nog honderden stoffen die niet verboden zijn.

Stofgroepenverbod

Er zijn plannen van de overheid om veel van deze designer drugs in één keer te verbieden. Dat gebeurt dan met zogenaamde parapluwetgeving, ook wel het stofgroepenverbod genoemd. Dan worden hele groepen, of categorieën middelen, direct op de Opiumwet gezet. En hoeft dus niet ieder middel apart te worden beoordeeld op schadelijkheid. Veel van deze stoffen mogen dan niet meer verkocht worden. Ook wil de overheid dat mensen weten dat het gebruik van deze middelen gevaarlijk kan zijn.

De plannen moeten nog wel worden goedgekeurd. Wanneer en of dat gebeurt, weten we nog niet.

In de video hieronder wordt meer uitgelegd over deze nieuwe wet.

Sommige mensen zeggen dat zo’n verbod ook voor problemen gaat zorgen. Het zou veel extra geld en mankracht kosten om te zorgen dat iedereen zich aan de regels houdt. Dit zou bij de politie en douane voor extra werk zorgen. Die hebben het al erg druk. Ook zeggen sommige experts dat er stoffen verboden zullen worden die voor wetenschappelijk onderzoek of andere legale doelen gebruikt worden. Door de nieuwe wet wordt het moeilijk om daar dan toch goedkeuring voor te krijgen. En ook dat levert veel extra werk op.

Meer informatie over designer drugs

  • Lees voor meer informatie over designer drugs op de website van Unity.
  • Op PsychonautWiki (Engelstalig) vind je uitgebreide informatie over veel middelen.

Versie: december 2023

Wat is een tripsitter?

Een tripsitter is een persoon die nuchter blijft om iemand anders trip (bij gebruik van psychedelica of andere middelen) te begeleiden. Dit kan een kennis zijn of iemand uit je vriendengroep. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt bij die persoon. Wanneer jij onder invloed merkt dat je ergens mee zit, of dat je het moeilijk hebt in je trip, kan je dit kwijt bij de tripsitter.

De tripsitter kan je dan helpen om uit die vervelende gedachten te komen. Of de tripsitter zorgt er voor dat je geen rare dingen doet.

Ook bij gebruik van psychedelica in onderzoeken wordt een professionele begeleider vaak een tripsitter genoemd.

 

Versie: oktober 2023

Wat zijn smartdrugs?

Smartproducts zijn producten die in zogenaamde smartshops verkocht worden. De belangrijkste smartshop producten waren altijd allerlei ‘ephedra houdende producten’ en paddo’s. Deze producten zijn inmiddels verboden waardoor het assortiment sterk uitgedund is. In een ver verleden hebben smartshops ook GHB en 2C-B verkocht. Sommige smartshops verkochten in het verleden nog bepaalde synthetische nieuwe psychoactieve stoffen zoals 4-FA, 4-MTA en mefedrone. Dit gebeurt tegenwoordig niet meer hoewel sommige smartshops dit nog onder de toonbank lijken te verkopen.

Truffels

Smartshops verkopen nog steeds een soort paddenstoel (truffel) die (nog) niet verboden is en een aantal plantaardige producten die een bewustzijnsbeïnvloedend effect kunnen hebben. Ook verkopen zij voedingssupplementen.

Andere plantaardige producten

De plantaardige producten die verkocht worden kun je indelen naar effect. Hieronder staan per effect een aantal producten. Uitgebreide informatie over deze producten vind je bij ‘Vraag- en antwoord’ bij overige drugs.

Simulerende smartproducts

Caffeïne, kolanootguarana, khat (verboden) en ephedra (verboden)

Verdovende smartproducts

Kava kava (verboden), Kanna, Kratom en valeriaan

Seksueel stimulerende middelen

Yohimbe (verboden), damiana

Tripmiddelen

Paddo’s (verboden behalve de truffel), peyote, ayahuasca, salvia en bepaalde zaden.

Hoe gebruikt men smartdrugs?

De manier van inname bij smartdrugs verschilt per soort. De producten worden meestal geslikt, gedronken of gegeten. Op de verpakking of in meegegeven folders staat vaak hoe je het moet gebruiken. Van belang is dat gebruikers goed weten wat ze nemen, hoelang het werkt en dat ze zich aan de dosis houden. Als hier niet goed op gelet wordt kan dit vervelende situaties veroorzaken. De werknemer in een smartshop heeft hier veel verstand van dus mocht je niet zeker zijn over het gene wat je wilt nemen kan je altijd met vragen bij hem terecht.

Wat zijn de verschillende soorten en prijzen van smartdrugs?

Je kunt de producten die in smartshops verkocht worden indelen naar effect. De prijzen verschillen per product en per smartshop waar het gekocht is.

Producten met een stimulerend effect

Hiertoe behoorden de producten die Ephedra bevatten. Ephedra mag niet meer verkocht worden. De producten die nu verkocht worden bevatten vooral cafeïne en guarana. Een product wat in de smartshop verkocht wordt waar cafeïne in zit is bijvoorbeeld kolanoot. Ook worden er stackers verkocht. Dit zijn producten die verschillende soorten (voornamelijk stimulerende) smartproducten bevatten die elkaars werking zouden moeten versterken. Kratom valt ook onder de stimulerende middelen wanneer er een lage dosering wordt gebruikt. Bij hogere dosering is het meer verdovend.

Producten met kalmerend effect

Hiertoe behoren Kava kava (Kava kava is inmiddels verboden), Kanna, Kratom en valeriaan.

Producten met een seksueel stimulerend effect

Ook wel Afrodisiaca. Hiertoe behoren Yohimbe (inmiddels verboden) en Damiana.

Producten met een tripeffect

Hiertoe behoren de paddenstoelen (truffels) en sommigen cactussen (peyote), salvia divinorum, ayahuasca en bepaalde zaden. Deze middelen hebben een sterk effect. Paddenstoelen mogen op de truffel na niet meer verkocht worden. Salvia wordt verkocht in de vorm van bladeren of als extract. Dit is een krachtig dissociatief tripmiddel. Er worden ook ingrediënten verkocht om ayahuasca mee te maken, zoals de ayahuasca-liaan. Verder kan je er bepaalde zaden kopen die ook een tripeffect kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld Hawaiian baby woodrose zaden en Morning glory zaden. Deze zaden bevatten de werkzame stof LSA wat verwant is aan lsd.

Voedingssupplementen

Daarnaast verkopen smartshops ook nog herstelproducten na een avond stappen en voedingssupplementen die vitaminen of mineralen bevatten en die goed zouden zijn voor de gezondheid.

Voor meer informatie over deze afzonderlijke producten kijk bij de vraag en antwoord rubriek en in die rubriek bij overige drugs. Daar worden deze producten uitgebreid beschreven.

Synthetische middelen

In een ver verleden hebben smartshops ook GHB en 2C-B verkocht. Sommige smartshops verkochten daarna nog bepaalde synthetische nieuwe psychoactieve stoffen zoals 4-FA, 4-MTA en mefedrone. Dit gebeurt tegenwoordig bijna niet meer hoewel sommige smartshops dit nog onder de toonbank lijken te verkopen.

Hoe herken je smartdrugsgebruik?

Het is moeilijk om een eenduidig beeld te vormen van waar je op moet letten om gebruik te herkennen. Er bestaan namelijk een hoop verschillende producten met ieder een andere werking. Je zou dus goed de verschillende middelen moeten kennen om hier een onderscheid in te kunnen maken. Zie voor het herkennen van gebruik van enkele smartproducts bij ‘werking & effect smartdrugs’ en voor paddo’s hier.