Wat is Rapé? Sjamanistische snuiftabak uit de Amazone

Rapé (spreek uit: Ha-Peej) is een soort tabak die traditioneel wordt gebruikt als medicijn in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Sjamanen, ook wel medicijnmannen genoemd, gebruiken het tijdens religieuze bijeenkomsten. Deze bijeenkomsten staan bekend als spirituele of sjamanistische ceremonies.

Rapé is geen tabak om te roken, maar om te snuiven. Aan rapé worden verschillende ingrediënten toegevoegd, daardoor kan het verschillen wat er in zit. Dit heeft invloed op de geur, smaak en het effect van Rapé.

Rapé bestaat meestal uit:

 • Tot poeder vermalen gedroogde bladeren van een speciale tabaksplant. Dit is een andere soort tabak dan die in sigaretten wordt gebruikt.
 • Een hoge hoeveelheid nicotine, meer dan in andere tabak. Maar er bestaat ook Rapé zonder nicotine.
 • Verschillende kruiden, zoals cacao, nootmuskaat en eucalyptus.
 • Soms wordt er ook as, gemaakt van bepaalde planten en bomen, toegevoegd. Deze planten en bomen hebben soms psychedelische effecten.
 • Het ligt aan het doel van de bijeenkomst welke ingrediënten er nodig zijn.

Wat doet rapé met je?

De nicotine in de rapé heeft een stimulerend effect. Dit betekent dat je meer energie krijgt en alerter bent. Wanneer je rapé snuift, komt de nicotine snel in je bloed via de slijmvliezen in je neus. Daarom voel je de effecten van rapé al binnen enkele seconde tot enkele minuten.

De effecten van rapé kunnen enorm verschillend zijn. Wat je voelt, wordt bepaald door de stoffen in de snuiftabak. Sommige soorten rapé kunnen zorgen voor licht gelukzalige of ontspannende effecten, ongeveer hetzelfde als met andere stimulerende middelen. Het snuiven kan leiden tot een scherp gevoel in je neus met heftige niesbuien.

Over het algemeen kunnen de effecten van rapé een paar minuten tot ongeveer een uur duren. De doseringen hoe gevoelig je bent hebben ook invloed op het effect en hoe lang het duurt.

Traditioneel gebruik: spirituele ceremonie

Rapé is al eeuwenlang belangrijk in religieuze tradities van inheemse Zuid-Amerikaanse volkeren. Verschillende groepen hebben hun eigen soorten rapé en zien de plant als heilig. Ze gebruiken het tijdens spirituele ceremonies en om zieken beter te maken. Rapé helpt dan om tijdens een ceremonie contact te maken met de geestenwereld of dichterbij de natuur te komen. De rapé wordt door een sjamaan met een speciale pijp, de Kuripe, in je neus geblazen.

Mensen die rapé gebruiken tijdens speciale bijeenkomsten met een sjamaan, melden diepgaande spirituele ervaringen. Ze voelen zich meer verbonden met de natuur of andere werelden.

Ook in Nederland en andere Westerse landen zien we dat rapé de laatste jaren soms wordt gebruikt tijdens een ceremonie met psychedelische middelen, zoals ayahuasca, truffels of mescaline.

 

Wat zijn de bijwerkingen van rapé?

Alle middelen hebben bijwerkingen. Dit zijn de bijwerkingen van rapé die het meest voorkomen:

 • Branderig gevoel in je neus, snotneus, niezen
 • Misselijkheid, overgeven
 • Duizeligheid
 • Hoge hartslag
 • Angst, verwarring

Wat zijn de risico’s van rapé?

Er zitten verschillende risico’s aan het gebruik van rapé:

 • De sterkte van Rapé verschilt veel. Dit komt omdat Rapé uit veel verschillende ingrediënten bestaat.
 • Het kan moeilijk zijn om rapé te doseren. Een te hoge dosis kan vervelende bijwerkingen veroorzaken. Het kan ook riskant zijn als je niet precies weet welke stoffen erin zitten. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn met de dosering. Als je medicijnen gebruikt of andere drugs combineert is er meer risico op bijwerkingen. Sommige medicijnen en drugs kunnen anders gaan werken door de extra stoffen in Rapé. Het effect van de medicatie of de drugs wordt veel sterker.
 • Tijdens en na het gebruik van rapé kan je last krijgen van heftige emoties, angst of verwardheid. Je kan onverwacht terugdenken aan nare gebeurtenissen uit het verleden. Het kan dan moeilijk zijn voor iemand om diens rapé ervaring te begrijpen en te verwerken. Het is belangrijk om hierop voorbereid te zijn als je rapé gebruikt. Net als bij andere tripmiddelen is ‘set en setting‘ (waar ben je, met wie, en hoe voel je je?) erg belangrijk. Lees meer over set en setting op unity.nl.

Is rapé verslavend?

Rapé bevat nicotine. Je kan verslaafd raken aan nicotine en het is schadelijk is voor de gezondheid. Een lange tijd nicotine gebruiken kan leiden tot nicotineverslaving.

Waarom gebruiken mensen rapé?

De interesse in rapé als snuiftabak stijgt. Sommigen gebruiken het om te mediteren of om helderder te denken. Het wordt soms ook gebruikt in plaats van andere stimulerende middelen. Of tijdens een ceremonie met psychedelische middelen (tripmiddelen), zoals ayahuasca, truffels of San Pedro of Peyote (cactussen waar het tripmiddel mescaline in zit).

We weten niet goed hoeveel mensen in Nederland rapé gebruiken. Het lijkt om een klein aantal mensen te gaan.