Wat is kanna?

Sceletium tortuosum, beter bekend als kanna, werd gebruikt door de Khoikhoi in Zuid-Afrika. Het werd gesnoven, gekauwd en als thee gedronken. De Nederlanders die later in Zuid-Afrika arriveerden noemden het ‘kauwgoed’.

Effecten van kanna

Kanna heeft een ontspannende en sociaal stimulerende werking. Na het innemen werkt het eerst lichtelijk stimulerend en na ongeveer een uur juist ontspannend. Een aantal mensen ervaren bovendien een verhoogde gevoeligheid voor aanraking en een toename van het de seksdrive.

Hoe gebruik je kanna?

Je kunt kanna snuiven; 20 mg is dan genoeg om er iets van te merken. Je kunt het ook kauwen met een stukje kauwgom. Neem in dat geval een grotere hoeveelheid, bijvoorbeeld 100 mg tot 400 mg. Verder kan je er thee van zetten of extraheren met alcohol.

Risico’s

Kanna werkt in op de dopamine- en serotonine receptoren in je hersenen. De hersenen kunnen dit als beloning ervaren. Hoewel er geen onderzoek naar gedaan is zou het mogelijk verslavend kunnen zijn. Dagelijks gebruik wordt dan ook afgeraden.

Kanna is een selectieve serotonine heropname remmer (SSRI). Het mag niet worden gecombineerd met andere SSRI’s (antidepressiva zoals Seroxat, Prozac) of MonoAmineOxidase remmers (MAO-I), zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi, passiebloem (Passiflora incarnata) en yohimbe.

Het combineren of kort op elkaar gebruiken van MDMA en kanna wordt sterk afgeraden. MDMA veroorzaakt het vrijkomen van grote hoeveelheden serotonine. Dat gecombineerd met kanna, wat de heropname van deze neurotransmitter blokkeert, zou je je systeem kunnen overbelasten wat het serotoninesyndroom zou kunnen veroorzaken (bron: http://www.kanna-sceletium-tortuosum.com).

Combinatiegebruik met andere middelen wordt sterk afgeraden. Gebruikers rapporteren dat kanna de effecten van cannabis en alcohol kan versterken.

 

Bron:

Erowid

www.kanna-sceletium-tortuosum.com

 

 

Versie: juni 2021