Wat is kratom?

Wat is kratom?
Hoe werkt kratom?
Hoelang werkt kratom?
Hoe gebruik je kratom?
Welke soorten kratom zijn er?
Wat zijn de risico’s van kratom?

Wat is kratom?

Kratom is een opiaat-achtige plant die in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een verdovende werking. De plant komt voor in de regenwouden van Zuidoost-Azië, voornamelijk Thailand en Maleisië.

Kratom is de algemeen gangbare naam voor de Mitragyna Speciosa Korthals, een boom die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië (Thailand, noordelijk Maleisisch schiereiland en Borneo). Het wordt het meest gekweekt in zuidelijke delen van Thailand en slechts zelden in het noorden.

Hoe werkt kratom?

Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine en 7-hydroxymitragynine vermoedelijk de belangrijkste zijn. Mitragynine is een opiaat-agonist. Dat betekent dat het een stimulerend effect heeft op de opiaatreceptoren in je hersenen. Het werkt dus vergelijkbaar als andere opiaten. Deze receptoren beïnvloeden onder andere je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en geeft een euforisch ontspannen gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium.
De farmacologische werking van kratom is nog niet goed onderzocht. Wel is duidelijk dat de actieve stoffen een vrij diverse werking hebben in de hersenen. Ze werken niet alleen op de opiaatreceptoren maar ook op adrenaline-, noradrenaline- en serotoninereceptoren.

Hoe lang werkt kratom?

De effecten komen binnen een halfuur opzetten en houden 3 tot 4 uur aan.

Hoe gebruik je kratom?

In de gebieden waar Kratom groeit worden Mitragyna-soorten voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege hun fijne hout, gebruikt. De laatste tijd is kratom populairder geworden als recreatieve drug om te ontspannen.

Er zijn verschillende manieren om kratom in te nemen. Je kan de bladeren kauwen, roken of er thee van zetten. De laatste methode is waarschijnlijk de makkelijkste manier om kratom te gebruiken. De smaak is alles behalve lekker.

kratompoederBuiten de landen van herkomst tref je meestal kratompoeder aan. Gebruikers rapporteren dat een dosis van 3-5 gram goed werkt, afhankelijk van de soort. Er zijn ook extracten in omloop. Hier heb je minder van nodig. Naast je eigen lichaamsgewicht en gevoeligheid, hangt de dosering ook erg af van de sterkte van de kratom. In Thailand worden kratombladeren meestal vers gekauwd. Gedroogde bladeren kunnen ook gekauwd worden, maar aangezien ze nogal taai zijn, is het beter ze eerst te malen of te verpoederen.

Overdoseringen van kratom kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn.

Welke soorten kratom zijn er?

Er zijn diverse soorten kratom verkrijgbaar en er verschijnen regelmatig nieuwe soorten op de markt. Soms zit hier marketingstrategie achter. Er zijn drie hoofdsoorten, elk met een verschillende uitwerking. Deze onderverdeling is afhankelijk van de kleur van de steel en nerven van het blad.

Dit verschil is niet altijd helemaal duidelijk en veel hangt af van de locatie, leeftijd en omstandigheden waarin de kratomboom zich bevindt. Bij het vermalen van kratombladeren worden over het algemeen de steel en nerven verwijderd.

  • Rode nerf: deze soort is het meest voorkomend. De effecten zijn volgens gebruikers vooral kalmerend op lichaam en geest. In kleine doseringen is het effect stimulerend.
  • Groene nerf: een milde energiebooster. Het effect zit tussen de rode en witte nerf in.
  • Witte nerf: een stimulerend en euforisch effect.

Wat zijn de risico’s van kratom?

Verslavingskans

Men kan geestelijk en lichamelijk afhankelijk raken van kratom. Bij een geestelijke verslaving heeft iemand een sterke drang om te gebruiken en het gebruik is een standaard onderdeel geworden van bepaalde activiteiten.

Lichamelijke afhankelijkheid komt ook voor. Bij herhaald gebruik van kratom kan tolerantie optreden, waardoor een gebruiker al snel een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Het stoppen met kratom na dagelijks gebruik kan problemen veroorzaken. Er treden ontwenningsverschijnselen op, zoals diarree, spierpijn, spierstuipen, zweten, onrust en angst. Deze ontwenningsverschijnselen zijn vergelijkbaar met die van andere opiaten zoals heroïne. Dit kan wel twee weken duren en kan als erg heftig worden ervaren.

Het verkeer

Door kratom te gebruiken heb je een grotere kans op een ongeluk in het verkeer dan andere weggebruikers. Kratom verstoort je reactievermogen en vermindert de coördinatie. Hierdoor is het erg riskant om onder invloed te rijden.

Overige risico’s

Er circuleren op internet verschillende bronnen die elkaar tegenspreken over de uitwerking van kratom en het effect op de ademhaling en verhoging van bloeddruk. Er is nog te weinig over bekend om duidelijke uitspraken over te doen.

Het advies is om kratom niet te combineren met alcohol, benzodiazepinen, opiaten of alle andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit zou kunnen leiden tot een ademhalingsdepressie. De ademhaling wordt dan steeds oppervlakkiger, met in extreme gevallen de dood tot gevolg.

Kratom in combinatie met stimulerende middelen kan de bloeddruk sterk verhogen. Dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi en bepaalde antidepressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met drugs die op monoamines inwerken (dopamine, serotonine, noradrenaline bv). Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is nog geen onderzoek gedaan.

 

Bronnen:

 

Versie: januari 2022