Deel jouw ervaring

 
Corona update
Klik hier voor het laatste nieuws

Wat is kratom?

Wat is kratom?
Hoe werkt kratom?
Hoelang werkt kratom?
Hoe gebruik je kratom?
Welke soorten zijn er?
Wat zijn de risico’s?

Wat is kratom?

Kratom is een plant (Mitragyna speciosa) die van nature voorkomt in de regenwouden van Zuidoost-Azië, voornamelijk Thailand en Maleisië.

Kratom is de algemeen gangbare naam voor de Mitragyna speciosa Korthals, een boom die oorspronkelijk voorkomt in Zuidoost-Azië (Thailand, noordelijk Maleisisch schiereiland en Borneo). Het wordt het meest gekweekt in zuidelijke delen van Thailand en slechts zelden in het noorden.

In de gebieden waar zij van nature voorkomen, worden Mitragyna-soorten voor medicinale doeleinden, maar ook vanwege hun fijne hout gebruikt. De laatste tijd is kratom steeds populairder geworden als recreatieve drug.

Hoe werkt kratom?

Kratom bevat een aantal actieve stoffen, zogenaamde alkaloïden, waarvan mitragynine vermoedelijk de belangrijkste effecten veroorzaakt. Mitragynine is een opiaat-agonist, wat betekent dat het een effect heeft op de opiaatreceptoren in je hersenen.

Deze receptoren beïnvloeden je humeur en angst. Mitragynine bindt zich aan deze receptoren en verbetert je humeur en geeft een euforisch gevoel, net als opiaten zoals heroïne en opium.

Het grote verschil tussen kratom en opiaten is dat mitragynine vooral de zogenaamde deltareceptoren in de hersenen stimuleert, terwijl opiaten zich binden aan de mu-receptoren. In hogere doses stimuleert mitragynine steeds meer ook de mu-receptoren.

Dit is waarschijnlijk de reden dat kratom in lage dosis een stimulerend effect heeft en in hogere dosis een verdovende werking.

Hoelang werkt kratom?

De effecten komen binnen een halfuur opzetten en houden 2 tot 4 uur aan.

Hoe gebruik je kratom?

Er zijn verschillende manieren om kratom in te nemen. Je kan de bladeren kauwen, roken of er thee van zetten. De laatste methode is waarschijnlijk de makkelijkste manier om kratom te gebruiken.

Buiten de landen van herkomst tref je meestal kratompoeder aan. Gebruikers rapporteren dat een dosis van 3-5 gram goed werkt. Er zijn ook extracten in omloop. Hier heb je minder van nodig. Naast je eigen lichaamsgewicht en gevoeligheid, hangt de dosering ook erg af van de sterkte van de kratom.

In Thailand worden kratombladeren meestal vers gekauwd. Gedroogde bladeren kunnen ook gekauwd worden, maar aangezien ze nogal taai zijn, is het beter ze eerst te malen of te verpoederen.

Overdoseringen kunnen leiden tot misselijkheid en hoofdpijn.

Welke soorten zijn er?

Er zijn diverse soorten kratom verkrijgbaar en er verschijnen regelmatig nieuwe soorten op de markt. Soms zit hier marketingstrategie achter. Er zijn drie hoofdsoorten, elk met een verschillende uitwerking. Deze onderverdeling is afhankelijk van de kleur van de steel en nerven van het blad.

Dit verschil is niet altijd helemaal duidelijk en veel hangt af van de locatie, leeftijd en omstandigheden waarin de kratomboom zich bevindt. Bij het vermalen van kratombladeren worden over het algemeen de steel en nerven verwijderd.

  • Rode nerf: deze soort is het meest voorkomend. De effecten zijn volgens gebruikers vooral kalmerend op lichaam en geest. In kleine doseringen is het effect stimulerend.
  • Witte nerf: een stimulerend en euforisch effect.
  • Groen: een milde energiebooster. Het effect zit tussen de rode en witte nerf in.

Wat zijn de risico’s?

Verslavingskans

Men kan geestelijk en lichamelijk afhankelijk raken van kratom. Bij een geestelijke verslaving heeft iemand een sterke drang om te gebruiken en het gebruik is een standaard onderdeel geworden van bepaalde activiteiten.

Lichamelijke afhankelijkheid komt ook voor. Bij herhaald gebruik van kratom kan tolerantie optreden, waardoor een gebruiker al snel een hogere dosis nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken.

Het stoppen met kratom na dagelijks gebruik kan problemen veroorzaken. Er treden ontwenningsverschijnselen op, zoals diarree, spierpijn, spierstuipen zweten, onrust en angst. Deze ontwenningsverschijnselen lijken op de ontwenningsverschijnselen van andere opiaten zoals heroïne. Dit kan wel twee weken duren en kan als erg heftig worden ervaren.

Het verkeer

Door kratom te gebruiken heb je een grotere kans op een ongeluk in het verkeer dan andere weggebruikers. Kratom verstoort je reactievermogen en vermindert de coördinatie. Hierdoor is het erg riskant om onder invloed te rijden.

Overige risico’s

Er circuleren op internet verschillende bronnen die elkaar tegenspreken over de uitwerking van kratom en het effect op de ademhaling en verhoging van bloeddruk. Er is nog te weinig over bekend om duidelijke uitspraken over te doen.

Het advies is om kratom niet te combineren met alcohol, benzodiazepines, opiaten of alle andere middelen die het zenuwstelsel onderdrukken. Dit zou kunnen leiden tot een ademhalingsdepressie. Men kan dan niet meer ademen, met de dood als gevolg.

Kratom in combinatie met stimulerende middelen kan de bloeddruk sterk verhogen. Dit wordt dan ook sterk afgeraden.

Ook kan kratom beter niet gecombineerd worden met MAO-remmers, zoals Peganum harmala, Banisteriopsis caapi en bepaalde antidepressiva. Ernstige en mogelijk fatale reacties kunnen optreden wanneer men een MAO-remmer combineert met monoamine drugs. Naar de combinatie van MAO-remmende drugs met kratom, dat monoamine alkaloïden bevat, is nog geen onderzoek gedaan.

 

Bronnen:

  • www.azarius.nl
  • www.mitragyna.com
  • www.erowid.org/plants/kratom/html
  • Raffa, R.B., Kratom and Other Mitragynines: The Chemistry and Pharmacology of Opioids from a Non-Opium Source. CRC Press, 2015.

 

Versie: augustus 2018

ISO 9001 HKZ

Disclaimer | Privacy- en Cookiebeleid | © 2020 Jellinek - Alle rechten voorbehouden | Realisatie: Lemon

Arkin